זמנית. ממשלת ישראל (צילום: חדשות)
שולחן הממשלה יגדל | צילום: חדשות

הוסר מכשול אחד פחות בדרך לממשלה הבאה? היום (ראשון) אישרה ממשלת המעבר את ביטול המגבלה על מספר השרים - מהלך שנחשף החודש בחדשות סוף השבוע. 10 ימים לפני תום התקופה שהוקצבה להרכבת הממשלה, החליטו השרים לתמוך בהצעת החוק - והמליאה צפויה להצביע עליה כבר מחר בקריאה ראשונה. נתניהו תקף בישיבת הממשלה את השותפות למו"מ הקואליציוני וקרא להם "לרדת מצמרות העצים": עד כה אף מפלגה לא חתמה עם הליכוד על הסכם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החוק הראשון בכנסת ה-21 צפוי לבטל את המגבלה החוקית על מספר השרים בממשלה - 18 במספר - מגבלה שנפרצה בכנסת האחרונה בהוראת שעה ולא בחוק. לאחר האישור בממשלה, החוק יובא בנוהל מזורז ויאושר כבר מחר בקריאה ראשונה. החוק שהגביל את מספר השרים ל-18 עבר בממשלת נתניהו ב-2013 לדרישת יאיר לפיד, אך למעשה מעולם לא יושם.

עוד נכתב בהצעת החוק: "ככל שמספר השרים וסגני השרים בממשלה ה-35 יעלה על מספר השרים וסגני השרים שהיה בעת אישור תקציב המדינה לשנת 2019, תינקט פעולה מאוזנת לצורך מימון העלות הכרוכה בכהונת השרים וסגני השרים הנוספים – וזאת מיד עם כינונה של הממשלה ה-35".

בתנועה לאיכות השלטון תקפו את ההחלטה:""רה"מ נתניהו נכנע היום לסחטנות פוליטית, כשממשלת ישראל עשתה צעד נוסף להפיכתה של ישראל לרפובליקת בננות המחלקת ג'ובים למקורבים על חשבון הקופה הציבורית והאינטרס הציבורי. במקום לשמור על כספי ציבור, החליטו חברי הכנסת לדאוג פעם נוספת לעצמם עם משרדים קטנים ומיותרים עם מנגנון כלכלי מנופח ובזבזני שכל תפקידם הוא כיבוד השר שיוכל למלא את המשרד במינויים הפוליטיים שלו - והכל על חשבוננו".

תחת מתקפה פוליטית, נתניהו (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90‎, חדשות)
רה"מ תקף את השותפות | צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90‎, חדשות

המסר של רה"מ לראשי המפלגות

למרות המחלוקות, כל השותפות למו"מ הסכימו לא להגביל את מספר השרים - וגם לשנות חוק יסוד לשם כך. משמעות המהלך היא שהממשלה הקרובה הולכת להיות גדולה במיוחד, והעלות לציבור תגדל במאות מיליוני שקלים. ככל הנראה בממשלה הקרובה יהיו לפחות 26 שרים. הדרישה מראש הממשלה היא למנות שרים ללא הגבלה, ולעגן זאת בחוק יסוד כך שלא יהיה צורך להביא את המינויים לאישור הכנסת בכל פעם שיבקשו לחרוג מהמספר הקבוע בחוק.

במהלך המגעים השותפות הקואליציוניות הסכימו ביניהן לשנות את חוק יסוד הממשלה, זאת לאחר שבשנת 2009 הממשלה הייתה ה"מנופחת" ביותר בתולדות המדינה עם 30 שרים ו-9 סגני שרים. מפלגת "יש עתיד" התעקשה עם כניסתה לממשלה ב-2013 לשנות את המצב והביאה להגבלת מספר השרים ל-18, אולם כבר בקדנציה האחרונה ההגבלה הוקפאה בהוראת שעה, וזאת בכדי לאפשר לממשלה לצאת לדרך עם 21 שרים.

בפתח ישיבת הממשלה התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו להרכבת הממשלה ואמר: "לצערי מפלגות עדיין נמצאות על צמרות העצים. אני מקווה שתימצא הדרך בהקדם להוריד אותן לקרקע המציאות, כדי שנוכל יחד להקים ממשלה חזקה ויציבה למדינת ישראל, שתמשיך להוביל את המדינה לשיאים חדשים". גם בשבוע שעבר, בנאום שנשא בעתלית, נתניהו התלונן על כך שלסיעות יש דרישות בלתי אפשריות. "סיעה אחת ביקשה 4 תפקידי שרים ודרישות תקציביות שאין לנו. אם היינו עם תקציב כמו של ארה"ב, מילא", הוסיף נתניהו.