הפגנת האופוזיציה בתל אביב (צילום: חומת מגן לדמוקרטיה, חדשות)
המחאה נגד הממשלה, מוצאי שבת | צילום: חומת מגן לדמוקרטיה, חדשות

משרדי הפרסום "יורדים מהגדר" ונכנסים לזירת הקרב על חוק החסינות: ביום חמישי הקרוב צפויות להתקיים פעולות מחאה נגד "חוק החסינות", תחת הכותרת "שובתים למען הדמוקרטיה". שלושה משרדי פרסום גדולים הודיעו היום (שני) על תמיכתם במחאה - שתתבטא במתן אפשרות לעובדים למחות ולהיעדר מהעבודה ללא פגיעה בשכר. על סמך המחאה הקודמת ההמונית - מחאת הלהט"ב - ניתן להניח כי צפויים להצטרף למהלך משרדי פרסום נוספים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במסגרת היוזמה, שאחד ממארגניה הוא יא-יא פינק ממפלגת העבודה, קוראים הפעילים ל"השבתת המשק למען הגנה על הדמוקרטיה הישראלית". פינק ציין כי שורת עסקים ובכירים במשק - בהם פירמות, חברות היי-טק, משרדי עורכי דין, ארגונים חברתיים ועמותות, רופאים, קבוצות מרצים ומורים, עובדים סוציאליים ועוד - כבר הצטרפו למחאה, שמתקיימת ימים ספורים לאחר הפגנת האופוזיציה בתל אביב.

במהלך אירועי ההתנגדות בחמישי צפוי כנס חירום בכנסת ביום חמישי בבוקר - ובהמשך היום "עצירה במקומות העבודה לטובת לימוד על חשיבותה של ישראל כמדינה דמוקרטית". כמו כן יתקיימו אחר הצהריים מעגלי לימוד בנושא בירושלים, תל אביב, חיפה, באר שבע וקריית שמונה - ובערב מתוכננת צעדה בתל אביב אל עבר קריית הממשלה ובירושלים אל עבר בית ראש הממשלה בקריאה לעצור את חוק החסינות ואת פסקת ההתגברות. "מוזמנים להגיע עם חולצות שחורות ולשים סרט שחור על הרכב כאות הזדהות עם המאבק למען הדמוקרטיה", נכתב בהזמנה.

וכך הגיבו במשרדי הפרסום:

לדברי אילן שילוח, יו"ר קבוצת מקאן, "אם אנחנו לא נשמור על הדמוקרטיה, היא לא תשמור עלינו. מה שקורה כרגע הוא ניסיון הימלטות: אסור שהכנסת תהפוך לעיר מקלט לעבריינים. גם עלינו כעסקים מוטלת אחריות. זה לא נוח לקום ולדבר, אבל מדינה שאין בה איזונים בין רשויות השלטון היא לא מדינה שעסקים ירצו לפעול בה. אסור לנו לשבת בשקט. על העובדים שלנו להבין שגם לנו זה חשוב".

אילן שילוח (צילום: יח"צ, חדשות)
אילן שילוח | צילום: יח"צ, חדשות

אודי פרידן, מבעלי משרד הפרסום ראובני-פרידן, הסביר: "מחאה מכל סוג שהוא היא מבורכת. ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם שסטודנטים מנמנמים בקמפוסים במקום לצאת למחאות. כל ארגון חייב לעודד את עובדיו ולאפשר להם למחות. זאת הדרך הדמוקרטית של העם להביע את דעתו". בתשובה לשאלה אם העם לא הביע את דעתו בבחירות, פרידן אמר: "העם לא הביע את דעתו, כי כששאלו את נתניהו על כך במהלך הבחירות, הוא ענה שהוא לא עוסק בכך. אז שיקרו לעם".

אודי פרידן, ארכיון (צילום: אייל יצהר גלובס, חדשות)
אודי פרידן, ארכיון | צילום: אייל יצהר גלובס, חדשות

מנכ"ל גיתם, עדו הר-טוב, לא הודיע על הצטרפות רשמית של הקבוצה למחאה אך במייל לעובדים, תחת הכותרת "מייל מוסרי ואישי", הוא הודיע לעובדיו כי כל מי שירצה לקחת חלק בהפגנה או במחאה המתרחשת גם בשעות העבודה, יוכל לעשות זאת מבלי מבלי להיפגע כלכלית. "מאז סיום תהליך הבחירות אנו רואים תהליכים לא דמוקרטיים בעלי השלכות הרסניות למדינה", כתב הר-טוב. "העובדה שגורמי ממשל מנסים להפוך עצמם לשלטון החסין מחוק ועונש, עלולה לדרדר את ישראל למקום חשוך שרבים לא ירצו להיות חלק ממנו".

בעבר מנהלי משרדי פרסום נמנעו לנקוט עמדה שעלולה להשתמע כפוליטית, מחשש לעורר זעם צרכנים שילחצו על המפרסמים להיפרד מהמשרד או אפילו להרגיז בעלי עסקים בעלי תפיסת עולם שונה. הר-טוב כנראה ער לסיכון, ובמייל הוא כתב לעובדיו: "ברור לי כי מייל זה עשוי לעורר זעמם של חוגים מסוימים ויכול להיות בעל השלכות כלכליות, אולם כמאמר השיר 'תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר'. עלינו לפעול עם לפידים גדולים בתוך החושך הקרב ובא".