הדיון בוועדה (צילום: ערוץ הכנסת, חדשות)
הדיון בוועדה | צילום: ערוץ הכנסת, חדשות

הוועדה המסדרת בכנסת דנה היום (שני) על הצעת החוק של הליכוד לבטל את המגבלה על מספר השרים וסגני השרים המכהנים, זאת לאחר שאתמול אישרה הממשלה את החוק בישיבתה. הדיון בוועדה נפתח עם ויכוחים, צעקות ועימותים מילוליים בין חברי הכנסת מהאופוזיציה והקואליציה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ח"כ עופר שלח (כחול לבן) תקף ואמר שהנחיתות של ראש הממשלה במשא ומתן נובעת מכך שהוא שם את עצמו בראש ודורש לקדם את חוק החסינות. ח"כ זוהר טען בתוקף: "זה חוק שלי ושל בצלאל סמוטריץ' ואנחנו מתכוונים להעביר אותו - הוא לא עלה במו"מ הקואליציוני".

דבריו של שלח עוררו סערה והקפיצו את חברי הכנסת מהקואליציה. "עוד לפני שהממשלה קמה נעשה תיקון לחוק יסוד הכול בשביל שראש הממשלה יקים ממשלה", אמר. "הגרעון מתקרב ל-4%. לממשלה הזו לא תהיה ברירה אלא להעלות מסים ולקצץ בשירותים - והציבור יגיד לה את כולם דפקת רק את עצמך לא".

בין חברי הכנסת התעורר ויכוח על העלויות הצפויות מהמהלך הז חברי האופוזיציה טענו כי מדובר במאות מיליונים ואילו מהקואליציה טוענים - זה לא מגיע אפילו לעשרות מיליונים. ח"כ מיקי זוהר טען שכל המספרים שעלו הם מופרכים: "האופוזיציה מפרסמת מספרים מנופחים - אנחנו יודעים לקבל ביקורת אבל כשהיא אמת. היום המבחן של התקשורת האם הם ימשיכו לאתרג את השמאל".

"אנחנו מתנגדים להצעה, זה אתנן פוליטי ראשון לממשלה שמקדשת שחיתות", אמר יו"ר סיעת כחול לבן אבי ניסנקורן במהלך הוועדה. "אנחנו לא ניתן יד לשחיתות". יו"ר הוועדה ונציג הממשלה מיקי זוהר תקף: "יש לכם אג'נדה חוץ משחיתות? אתה מטיח האשמות קשות בממשלה".

המטרה: למנוע פיזור הכנסת (צילום: רויטרס, חדשות)
מליאת הכנסת, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

"ההתנהלות האחרונה באה ומראה איך מצילים את ראש הממשלה מהגשת כתב אישום ולכן אנחנו מתנגדים", ענה ניסנקורן. "מכל הנימוקים למה לא הלכו על הוראת השעה אלא על הוראת קבע".

ח"כ אחמד טיבי (תע"ל) תקף את הממשלה על הבקשה להגדלת כמות השרים. "מה השמות של השרים החדשים שיעלו למדינה חצי מיליארד שקל? זה חוסר בושה". זוהר ענה: "המספר מופרך - אף אחד לא קבע תוספת של עשרה שרים".

ההערכה היא שבממשלה הבאה של נתניהו יכהנו לפחות 26 שרים ושמונה סגני שרים - מהלך שעלותו כחצי מיליארד שקלים למשך כהונה של ארבע שנים. החוק הקיים מגביל את מספר השרים בממשלה ל-18, אך חוק זה לא יושם למעשה מעולם, לאחר שבממשלה היוצאת הורחב מספר השרים באמצעות הוראת שעה.

אתמול אישרה ממשלת המעבר את ביטול המגבלה על מספר השרים. 10 ימים לפני תום התקופה שהוקצבה להרכבת הממשלה, החליטו השרים לתמוך בהצעת החוק. נתניהו תקף בישיבת הממשלה את השותפות למו"מ הקואליציוני וקרא להן "לרדת מצמרות העצים", ועד כה אף מפלגה לא חתמה עם הליכוד על הסכם.

"סחטנות פוליטית, מנגנון כלכלי מנופח ובזבזני"

בהצעת החוק נכתב: "ככל שמספר השרים וסגני השרים בממשלה ה-35 יעלה על מספר השרים וסגני השרים שהיה בעת אישור תקציב המדינה לשנת 2019, תינקט פעולה מאוזנת לצורך מימון העלות הכרוכה בכהונת השרים וסגני השרים הנוספים - וזאת מיד עם כינונה של הממשלה ה-35".

בתנועה לאיכות השלטון תקפו את ההחלטה: "רה"מ נתניהו נכנע היום לסחטנות פוליטית, כשממשלת ישראל עשתה צעד נוסף להפיכתה של ישראל לרפובליקת בננות המחלקת ג'ובים למקורבים על חשבון הקופה הציבורית והאינטרס הציבורי. במקום לשמור על כספי ציבור, החליטו חברי הכנסת לדאוג פעם נוספת לעצמם עם משרדים קטנים ומיותרים עם מנגנון כלכלי מנופח ובזבזני שכל תפקידם הוא כיבוד השר שיוכל למלא את המשרד במינויים הפוליטיים שלו - והכל על חשבוננו".