משרדי להב 433 (צילום: פלאש 90, חדשות)
להב 433 (ארכיון) | צילום: פלאש 90, חדשות

הצעת החוק החדשה שמטרתה להקשות על פתיחת חקירה נגד אנשי ציבור ולאסור פרסום של עצם קיומה מעוררות תגובות נזעמות במערכת הפוליטית. ההצעה של חבר הכנסת מיקי זוהר (הליכוד) שנחשפה אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית" ונועדה לאסור לפרסם פרטים על חקירות של אנשי ציבור נתפסת בעיני גורמים באופוזיציה כחוק שדווקא שואף לחפות על השחיתות הציבורית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

יו"ר מרצ, חברת הכנסת תמר זנדברג, תקפה את ההצעה. "מיקי זוהר פשוט מנסה להסתיר את השחיתות של ראש הממשלה מהציבור", צייצה בחשבון הטוויטר שלה. "נחש מה, מיקי זוהר, במדינת ישראל יש זכות לציבור לדעת אפילו על מעשי השחיתות של נתניהו".

חברת מפלגתה, חברת הכנסת מיכל רוזין, האשימה את ח"כ זוהר בניסיון לחפות על שחיתות: "במקום שנבחרי הציבור ידרשו מעצמם סטנדרט גבוה יותר של שקיפות ואחריות לציבור, חבורתו של נתניהו עושה בדיוק את ההפך - מנסה לחפות על פוליטיקאים מושחתים, פעם זה דודי אמסלם והיום זה מיקי זוהר. אם נמשיך ככה עד סוף 2019 הם יעלו הצעת חוק שמתירה לפוליטקאים למעול בכספי הציבור".

זוהר. "הציבור הוא הריבון" (צילום: פלאש 90, חדשות)
מיקי זוהר (ארכיון) | צילום: פלאש 90, חדשות

גם במחנה הציוני נשמעה ביקורת על ההצעה. חבר הכנסת יוסי יונה תקף את ההצעה בטוויטר: "מיקי, למה לא ללכת עד הסוף - פשוט להחריג שחיתות של אנשי ציבור מדיני המשפט הפלילי? כשכורתים עצים ניתזים שבבים".

לא בטוח שההצעה תגיע לקו הגמר, אבל זהו טפח נוסף בסדרת הצעות תוך שבוע בודד שמעידה על ההתגייסות בקרב הח"כים בליכוד למסע דה הלגיטימציה נגד המשטרה. זה החל בהצעת החוק של חבר הכנסת דודי אמסלם שביקש לאסור על הפרקליטות לערער בתיקי שוחד, דרך אמירות של פוליטיקאים נגד הארכת כהונת המפכ"ל ובראשם יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ יואב קיש, שקרא לא להאריך את כהונתו. כעת מדובר בעוד הצעת חוק אפילו יותר מרחיקת לכת.

הצעה: השתקת חקירות אישי ציבור

לאחר מספר חוקים שעלו במושב הקודם, חבר הכנסת זוהר מציע גרסה משודרגת ומפותחת בהרבה של "חוק ההמלצות". אם החוק הקודם קבע שלא ניתן לפרסם את המלצות המשטרה בתיקים של אישי ציבור אלא באישור היועץ המשפטי לממשלה, כעת ח"כ זוהר רוצה להרחיב את זה לכל חקירות המשטרה.

משמעות ההצעה היא שאם למשל נפתחת חקירה נגד איש ציבור, אסור יהיה לכלי התקשורת לפרסם זאת - אלא באישור מיוחד. זוהר משמיע את אותם הטיעונים שנשמעו בחוק ההמלצות, לפיהם אין סיבה לפגוע בשמו הטוב של פוליטיקאי עד שלא הוכחה אשמתו.

ביטן לאחר חקירתו (ארכיון) (צילום: החדשות)
ביטן לאחר חקירתו (ארכיון) | צילום: החדשות

חבר הכנסת זוהר ביקש גם להחמיר את הקריטריונים לפתיחתה של חקירה משטרתית נגד איש ציבור. זוהר ביקש שחקירה כזו תיפתח רק במקרים שתשתית ראייתית מבוססת כבר נמצאת בידי המשטרה.

לטענת חבר הכנסת, החוק הוא חלק מהניסיונות להגן על חברי כנסת שפועלים נגד המשטרה. לשיטתו, אותם חברי כנסת נתונים לניסיונות חיסול של מערכת אכיפת החוק - כפי שלטענתו קרה במקרה של יו"ר הקואליציה לשעבר - דוד ביטן.

בחודש דצמבר בשנה שעברה, בתום דיון מרתוני בכנסת חוק ההמלצות מעורר המחלוקת, עבר בקריאה שלישית עם רוב של 59 ח"כ בעד מול 54 מתנגדים. יום לאחר שאושר בכנסת "יש עתיד" והתנועה לאיכות השלטון הגישו עתירה לבג"ץ נגד החוק. בפנייה לבג"ץ דורשים העותרים לבטל את החוק, שאוסר על המשטרה לפרסם את המלצותיה בתום הליך חקירה, או לחילופין להחריג מתחולתו את חברי הכנסת ויתר נבחרי הציבור.