"אסור לתת יד", אדלשטיין זועבי וזחאלקה (צילום: דוד ועקנין, יונתן סינדלר, פלאש 90)
"אסור לתת יד", אדלשטיין זועבי וזחאלקה | צילום: דוד ועקנין, יונתן סינדלר, פלאש 90

נשיאות הכנסת החליטה היום (שני) בצעד חריג שלא לאשר להנחה על שולחן הכנסת את הצעת חוק יסוד: מדינת כל אזרחיה, שהוגשה על ידי חברי סיעת בל"ד, זאת בשל היותה שוללת את קיומה של מדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"קשה שלא לראות בהצעה ככזאת המבקשת לשלול את קיומה של מדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי", נימק היועמ"ש לכנסת איל ינון את ההחלטה. "״ הן במישור העקרוני והן במישור הפרטני ועל כן בהתאם לתקנון, מוסמכת נשיאות הכנסת למנוע את הנחתה על שולחן הכנסת״.

יו"ר הכנסת תקף בפתח הדיון את הצעת החוק שהוגשה על ידי הח"כים זחאלקה, זועבי ואזברגה. "זו הפעם הראשונה מאז מוניתי לתפקיד יו״ר הכנסת, לפני כחמש שנים, שבה אני ממליץ לנשיאות לפסול הצעת חוק. מדובר בהצעת חוק מופרכת שכל בר דעת מבין שיש לבלום מיד". אדלשטיין הוסיף כי "שלושת חברי הכנסת של בל״ד מנסים פעם אחר פעם לקושש קולות באמצעות פרובוקציות, אסור לתת להם יד לכך, לא צריך להוכיח לכם כמה חשוב לי הדו קיום אבל כל המסיתים והגזענים בעולם לא פגעו בדו קיום וגם במיעוט הערבי כמו האמירות של חנין זועבי או המעשים של באסל גטאס".

עד למקרה זה לא פסלה הנשיאות אף חוק בכנסת ה-19 וה-20 ובשל כך הדגיש היועמ"ש לכנסת את חריגותו של המקרה. "אין באמור לעיל כדי לשנות את הגישה הנוהגת בנשיאות הכנסת שנים רבות בדבר הזהירות והריסון הרב שבו נדרשת הנשיאות לנהוג בבואה למנוע הנחת הצעות חוק על שולחן הכנסת", אמר.

מבל"ד נמסר בתגובה: "סיעת בל"ד רואה בפסילת הצעת החוק צעד חמור ביותר המשקף הקצנה נוספת ביחס לתביעות ותפיסות דמוקרטיות, ובמניעת ח"כים להגיש הצעות חוק אפליה בוטה נגד חברי כנסת עם תפיסת עולם דמוקרטית, ופגיעה חמורה בחופש הביטוי, בזכות לפעילות פוליטית ובחסינות חברי הכנסת. חמורה במיוחד, היא עמדתו של היועץ המשפטי לכנסת שהגיש חוות דעת אנטי דמוקרטית בה טען כי התביעה לשוויון מלא פוגעת בעדיפות הלאום היהודי, ועל סמך זה המליץ לפסול את החוק. היועץ דבר בשם המשטר הקיים המפלה ערבים ומתייחס אליהם כאל אזרחים סוג ב'.

מר אדלשטיין חייב להסביר כיצד הצעת חוק המנוגדת לדמוקרטיה ונגועה בגזענות כמו חוק הלאום מקבלת לגיטימציה מלאה, בעוד הצעת חוק המבוססת כל כולה על ערכים של שוויון, דמוקרטיה, זכויות אזרח וזכויות אדם עומדת בפני פסילה. צעד כזה הוא בעצם הוצאת הדמוקרטיה מחוץ לחוק וסיעת בל"ד שוקלת לפנות לבג"ץ אם אכן נשיאות הכנסת תמנע את הנחת הצעת החוק. "מדינת כל אזרחיה" היא עמדה מרכזית במצע הפוליטי של בל"ד, ועל בסיסה היא רצה לבחירות פעם אחר פעם. בג"ץ דחה מספר פעמים תביעות לפסול את רשימת בל"ד מלרוץ לכנסת. עמדת נשיאות הכנסת להחלטות בג"ץ. טרת הצעת החוק, כפי שהוגשה, "היא לעגן בחוק יסוד את עקרון האזרחות השווה, תוך הכרה בקיומם ובזכויותיהם של שתי קבוצות הלאום היהודית והערבית, החיות במדינה."

המדינה הוגדרה בהצעת החוק כ- "מדינה לכל אזרחיה שהמשטר בה הוא משטר דמוקרטי". כמו כן עוגן בה העיקרון של "הפרדה בין דת למדינה, תוך הבטחת חופש פלחן לבני כל הדתות". בנוסף נקבע כי סמלי המדינה וההמנון ייקבעו בחוק מיוחד על פי עקרון "מדינת כל אזרחיה". הצעת החוק צוינו עקרונות רכישת אזרחות ובהם, מי שהוא או אחד מהוריו נולדו בארץ ומי שהגעתו לארץ היא על פי הדין הבינלאומי או החלטות האו"ם. ההצעה כוללת זכות המיעוט לאוטונומיה תרבותית והזכות לקשר עם בני עמו מחוץ לגבולות המדינה.

בדברי ההסבר לחוק נאמר כי במצב הקיים בארץ קיימת עליונות של קבוצה לאומית אחת על חשבון השנייה, וקיימות רמות שונות של אזרחות, והצעת החוק באה לעגן את עקרון השוויון, האזרחות השווה ואיסור האפליה וכי המדינה שייכת לכלל אזרחיה ואינה שייכת לקבוצה לאומית אחת בלבד. יעת בל"ד הדגישה כי אם יש חוקים או תקנות המונעים אזרחות שווה, על בסיס שיוך לאומי, צריך לשנות אותם ולא לפגוע בזכותו של אדם, כל אדם, לשוויון.