ליברמן ונתניהו (צילום: רויטרס, חדשות)
רה"מ ושר הביטחון. החוק יטורפד? | צילום: רויטרס, חדשות

בעקבות הביקורת, בממשלה שוקלים מחדש את הסעיף שאושר בשבוע שעבר המאפשר לראש הממשלה ושר הביטחון להכריז מלחמה לבדם ללא אישור הממשלה. נוסח החוק שאושר לבסוף היה מרחיק לכת וקבע כי השניים יוכלו לאשר יציאה למבצע או מלחמה "בנסיבות קיצוניות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בצל המתיחות הביטחונית, מליאת הכנסת אישרה ביום שני בקריאה שנייה ושלישית את החוק. נתניהו ניסה ברגע האחרון להוריד את ההגדרה "נסיבות קיצוניות", אך בקואליציה הבהירו לו שאין לזה רוב: להצעה נדרש רוב של 61 ח"כים, ואכן 62 תמכו לעומת 41 שהתנגדו.

הצעת החוק שאושרה מאפשרת גם לקבינט להכריז בעצמו על יציאה למלחמה ללא אישור הממשלה. על פי התיקון שאושר, את ההחלטה לצאת למלחמה או למבצע צבאי רחב היקף יקבלו שרי הקבינט. סעיף שקרא לאפשר לרה"מ ולשר הביטחון לקבל את ההחלטה בעצמם במקרים חריגים לא אושר בוועדת החוץ והביטחון, שהתכנסה היום לדיון ממושך שנועד לקדם את אישור החוק שעבר עד כה במליאה בקריאה ראשונה, אך לבסוף אושר בכנסת.

איפה כל אחד יישב? (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
61 ח"כים תמכו בהצעה, 41 התנגדו | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

היום התכנס הקבינט, ושר המודיעין ישראל כץ הבהיר כי הוא מעוניין להשיב את הגלגל אחורה, ולא רק הוא. רוב השרים חושבים שמדובר בחקיקה בעייתית, ואפילו ראש הממשלה מעוניין בשינוי. לפי שעה, יש שתי אפשריות: או לחוקק את החוק מחדש ולהחזיר אותו לכוונה המקורית שהייתה ההאצלה מהממשלה לקבינט ללא הסעיף הבעייתי, או לבקש מהיועץ המשפטי לממשלה הבהרה שחייבים לכנס קודם את הקבינט לפני יציאה למלחמה.

בהצעת החוק שאושר נכתב כי היא "מבקשת לקבוע כי נקיטת פעולה צבאית העלולה, ברמת הסתברות קרובה לוודאי, להוביל למלחמה, מחייבת אישור הממשלה. עוד מוצע להסמיך את הממשלה לאצול את סמכותה לאשר פעולה כאמור, או לפתוח במלחמה, לוועדת שרים שתקבע בחוק בדרך כלל, או במקרה מסוים".

עוד נכתב כי "הפעלת הסמכות האמורה בידי ועדת השרים במקום הממשלה, תותנה בכך שראש הממשלה מצא כי מתקיימים בנסיבות העניין טעמים של ביטחון המדינה או יחסי החוץ שלה, לרבות מטעמי סודיות, בגינם נדרש כי ההחלטה תתקבל על ידי ועדת השרים. כמו כן, אושרה הצעה משלימה הקובעת כי ועדת השרים הרלוונטית תהיה ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי (הקבינט)".

ביוני 2017 אישר הקבינט תיקון חקיקה, שיאפשר לממשלה להסמיך מראש את הקבינט בתחילת הכהונה לצאת למבצע צבאי משמעותי או למלחמה, זאת כדי למנוע הדלפות. מסקנה כזו, ללא פירוט נרחב, הופיעה בדוח ועדת עמידרור לבחינת תפקוד הקבינט וככל הנראה הוכנסה לשם לאחר בקשת נתניהו עצמו.