חפץ ובני הזוג נתניהו, ארכיון (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, רויטרס, חדשות)
ההקלטות ייאסרו? חפץ ונתניהו | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, רויטרס, חדשות

החוק שעשוי לעורר את הסערה הבאה: ועדת השרים לענייני חקיקה הייתה אמורה  להצביע ביום ראשון הקרוב על הצעת חוק שקובעת כי הקלטות של איש ציבור לא ישמשו ראיה בהליך משפטי - אך בלחץ נתניהו נמשכה ההצעה. את הצעת החוק הגישו חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) ודוד אמסלם (הליכוד), והיא מתפרסמת ימים ספורים לאחר פרסום ההקלטות של עד המדינה ניר חפץ במהדורה המרכזית. היום (רביעי) הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא מתנגד לחוק וביקש ממגישיו למשוך אותו - וסמוטריץ' הסכים לדבריו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בעקבות הפרסום נמסר בהודעת הליכוד כי "ראש הממשלה נתניהו שמע הבוקר על החקיקה המוצעת וביקש מיד מיו"ר הקואליציה דודי אמסלם לבקש מח"כ בצלאל סמוטריץ' שימשוך את החוק. רה"מ נתניהו הבהיר שהוא נגד חקיקה מסוג זה שנועדה כביכול לסייע לו. רה"מ לא זקוק לזה, האמת תנצח".

ח"כ סמוטריץ', מיוזמי החוק, הגיב להודעת הליכוד ואמר: "החוק שלי לא נועד לעזור לנתניהו אלא לדאוג לסביבת עבודה חברית וקואופרטיבית וליחסי אנוש בריאים שמבוססים על אמון ולא על חשדנות בשירות הציבורי לטובת אזרחי ישראל. החוק ממילא לא יחול על חקירות רה"מ בהיותו צופה פני עתיד. יחד עם זאת איני רוצה להיכנס לעימות מול ראש הממשלה ולכן אכבד את בקשתו למשוך את החוק, ואקדם אותו בעזרת השם בעתיד בעיתוי רגוע יותר".

ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) טען כי "משלל החוקים ההזויים של הקואליציה, זה החצוף ביותר. וודבר בחוק פרסונלי ומטרתו אחת ויחידה – לאפשר לנבחרי ציבור מושחתים לחמוק מזרועות החוק. החוק שמציעים סמוטריץ' ואמסלם לא נוגע כמובן לאדם מן הישוב, הציבור לא מעניין אותם, הוא תקף רק לאנשי ציבור ופוליטיקאים שסרחו.  הקלטות הן נשקם של החלשים, של חושפי שחיתויות ושל עובדים הסובלים מהתעמרות בעבודה. ללא הכלי הזה, לעולם יישארו בעמדת נחיתות משפטית מול המעסיק".

"אם החוק היה תקף היום, אולמרט לא היה יושב בכלא וכנראה שלא היו נפתחות חקירות השחיתות נגד נתניהו", הוסיף רוזנטל. "זה בדיוק מה שמעוניינים מציעי החוק לעשות. אנשים ישרים לא מפחדים מהצגת ראיות בבית המשפט. מי שמציע חוק כזה, כנראה שיש לו ממה לחשוש".

שלומית ברנע-פרגו (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
ההקלטות נחשפו. יועמ"ש משרד ראש הממשלה | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

בפתיחת ההסבר לחוק נכתב כי מדובר בתיקון לחוק שירות המדינה המכונה "עבירת הקלטה בסתר". לפי התיקון המוצע, מי שהשתמש בתפקידו ובקרבתו והקליט בסתר עובדי ציבור, נבחרי ציבור או בני משפחותיהם ללא ידיעתם או הסכמתם - עובר על חוק הגנת הפרטיות והקלטתו לא תשמש ראיה בבית המשפט.

האזינו: חשיפת ההקלטות בין ניר חפץ ליועמ"ש משרד רה"מ

התיקון מציע סייג וטוען כי במקרה של הקלטות לצורך חשיפת שחיתות, עבירות פליליות או פגיעה בזכויות עובדים, הן יתקבלו בבית המשפט ואולם הן צריכות להגיע לגורמים המוסמכים לטפל בכך ובתוך פרק זמן סביר.

ממקורב למשפחה לעד מדינה. חפץ (צילום: פלאש 90, חדשות)
חפץ. חוק יקודם בעקבות החשיפות? | צילום: פלאש 90, חדשות

האזינו: חשיפת ההקלטות בין ניר חפץ לחשב משרד רה"מ

המשמעות היא שההקלטות של ניר חפץ שפורסמו במהדורה ומיוחסות לשיחות שניהל לפני שמונה שנים, לא יוכלו להתקבל כראיה משום שלא נמסרו "תוך פרק זמן סביר" לגורמים מוסמכים במטרה לחשוף שחיתות אלא רק להגן על שמו הטוב במקרה הצורך.

"מה קרה למדינה יהודית ודמוקרטית?!" (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
ח"כ סמוטריץ' | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות
יו"ר הקואליציה אמסלם (צילום: חדשות)
יו"ר הקואליציה אמסלם | צילום: חדשות

מקרה דומה מזוהה עם מזכירתו של אולמרט, שולה זקן, שהקליטה אותו בסתר ושמרה את ההקלטות במשך שנים עד שחשפה אותן בבית המשפט והביאה להרשעתו של ראש הממשלה לשעבר.