"תפיסת עולם שונה", שקד וברק (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)
"לא נגיע עם ברק לעמק השווה" | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90

אחרי הפגישה המפתיעה של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק, שפורסמה אתמול לראשונה במהדורה המרכזית, שרת המשפטים איילת שקד תוקפת. בריאיון ל"מה בוער" בגלי צה"ל הבהירה הבוקר (שני) שקד, בהתייחסה למחלוקות סביב קידום פסקת ההתגברות, כי "לא נצליח להגיע איתו לעמק השווה". שקד אף הסבירה שלא תסכים להצעה לפיה יידרש רוב של 70 ח"כים לחקיקה מחודשת של חוק שפסל בג"ץ, בהתאם להצעת היועמ"ש.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"זו זכותו של ראש הממשלה לפגוש את אהרן ברק", אמרה השרה, אך הוסיפה כי "הגרסה שברק מוכן לה היא לא הגרסה שאנחנו מוכנים לה, לא נצליח להגיע איתו לעמק השווה, הוא מחזיק בתפיסה אחרת לגמרי".

לטענת שקד, "ברק הוא גאון משפטי, האדם שהוביל את המהפכה החוקתית, אבל אני חושבת הפוך ממנו. אני חושבת שבית המשפט צבר לעצמו כוח רב ונדרש איזון אחר בין הרשויות".

שר האוצר כחלון נפגש עם נציגי אסם (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
נפגש עם ברק וספג ביקורת. כחלון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

שקד הסבירה כי מתחילת הקדנציה, בשל התנגדות שר האוצר משה כחלון ומפלגת כולנו לפסקת ההתגברות, פעלה בדרכים אחרות לשינוי המערכת המשפטית. "השקעתי את מרצי בין היתר במינוי שופטים כשעמדתי בראש הוועדה שמינתה שישה שופטים. בית המשפט העליון של היום הוא לא בית המשפט העליון של לפני שלוש שנים, אפשר כבר להתחיל לראות את זה בפסיקות".

על רקע סערת חוק ההתגברות, מנסה ראש הממשלה להנמיך את גובה הלהבות: ביום שבת הוא נפגש עם פרופסור אהרן ברק, נשיא בית המשפט העליון בדימוס, והדגיש את מחוייבותו למערכת המשפט בכלל ולביהמ"ש העליון בפרט. בעבר, כשנפגש שר האוצר כחלון עם השופט ברק, הוא עורר זעם בפורומים של הליכוד שהטיחו ביקורת בכחלון. וכעת, בוחר גם ראש הממשלה בעצמו לפנות לשופט ברק, מתייעץ איתו ומבקש דעה והדרכה.

קידום המתווה - בשיתוף היועמ"ש

בסביבת נתניהו אמרו כי ראש הממשלה הבהיר לפרופסור ברק שהוא מתכוון להעביר את פסקת ההתגברות המורחבת, אבל מבקש לעשות זאת במסגרת חוק שיקבע את היחסים התקינים בין הרשות המחוקקת לשופטת.

מוקדם יותר אתמול פורסם כי ראש הממשלה החליט לקדם את פסקת ההתגברות המורחבת במקום את המודל הבריטי המסדיר את היחסים שבין הרשות המחוקקת לשופטת. את המתווה בחר נתניהו לקדם יחד עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. עוד לפני כן נפגשו ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון בפגישה שהסתיימה ללא הסכמות.

נתניהו ומנדלבליט (ארכיון (צילום: חדשות)
נתניהו ומנדלבליט, ארכיון | צילום: חדשות

אתמול בבוקר ראשי הקואליצה התכנסו לדון על החוק שיאפשר לכנסת לעקוף את עמדת בג"ץ. בדיון קצר, בו לא התקבלה החלטה, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הביע את עמדתו והציע חלופה: בג"ץ יוכל לפסול חוקים ברוב של 6 מתוך 9 שופטים וחברי הכנסת יוכלו לחוקק מחדש ברוב של 70.