היועמ"ש מתנגד לחוק תיעוד החיילים (צילום: פלאש 90, חדשות)
צילום: פלאש 90, חדשות

אחרי ההתנגדות שהביע היום (ראשון) היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, לחוק המונע צילום של חיילי צה"ל בעת פעילות מבצעית, הושגה פשרה בוועדת השרים לחקיקה. השרים הסכימו להחיל את החוק רק על מי שמתעמת עם החיילים ומפריע בפעילות ולא על כל צילום באופן גורף.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההסכמה שאליה הגיעו בוועדת השרים, עוד לפני הפשרה שהושגה, היא שהחוק יעבור ויובא לקריאה טרומית ובהמשך יעבור שינויים. הפרסום על הכוונה של "ישראל ביתנו" לחוקק את החוק פורסמה לראשונה ב"החדשות".

על פי השינויים שיוכנסו בחוק, במקום מניעת צילום ינוסח החוק כך שהוא יאסור להכשיל חייל בעת מילוי תפקידו בדומה לחוק הקיים האוסר להכשיל שוטרים. החוק החדש יקבע עונש מאסר של עד שלוש שנים למכשיל חייל, בניגוד לשנת מאסר למכשיל שוטר בעת מילוי תפקידו.

הפרסום הראשון עסק בחוק שיאסור לתעד את חיילי צה"ל והוא הגיע הבוקר לוועדת השרים. הצעת חוק "איסור צילום ותיעוד של חיילי צה"ל" שיזם יו"ר סיעת ישראל ביתנו, ח"כ רוברט אילטוב, בתמיכתו של שר הביטחון אביגדור ליברמן, והיא הגיעה בעקבות המקרה שבו פעילי שמאל תיעדו חיילים בגבול הרצועה.

אחרי האישור בוועדת השרים החוק צפוי לעלות להצבעה במליאה ביום רביעי בקריאה טרומית. החקיקה, על פי ההצעה הראשונית, תהיה נגד "מי שיתעד חיילי צה"ל בתפקיד ויפיץ את החומרים, בכוונה לערער את רוח חיילי צה"ל ותושבי ישראל. המקרה שהמסריט התכוון לפגוע בביטחון המדינה - העונש יוכפל".

"הגיע הזמן לשים סוף להפקרות הזאת", אמר יוזם החוק, ח"כ רוברט אילטוב. "לא ייתכן שכל פעיל או ארגון שמאל, שנתמך ע"י ישויות זרות, יקבל גישה חופשית ויתעד באין מפריע את חיילי צה"ל בעת מילוי תפקידם".

יושב ראש תנועת "אם תרצו" מתן פלג בירך על אישור הצעת החוק שלדבריו תקשה על ארגוני הדה-לגיטמציה לפעול כנגד חיילי צה"ל. "בשנה האחרונה אגף המחקר של "אם תרצו" העביר מידע מקיף על תופעה מסוכנת זו למעצבי המדיניות, תוך ירידה לשטח של צוותי צילום לתיעוד המפריעים חמושי המצלמות", ציין פלג. "אנו מברכים על הירתמות חברי הכנסת לטיפול בסוגייה ומקווים שיושם סוף לאבסורד המסוכן הזה".

במהלך חודש אפריל, יום לאחר הפצת הסרטון שבו נראים פעילי שמאל בגדר הגבול בעזה משתלחים בחיילים ומכנים אותם טרוריסטים, הודיע ליברמן כי יקדם את הליך החקיקה השנוי במחלוקת. הנושא כבר נמצא על שולחנו של שר הביטחון מזה מספר חודשים.

אין תמונה
ח"כ אילטוב, ארכיון

על פי החוק, תיאסר הפצת תכני הצילום ברשתות החברתיות ומסירתם לעיתונאים בתקשורת הממוסדת. גם העונש על ההפצה יעמוד על לא פחות מחמש שנות מאסר ובמידה והוכחה כוונה לפגוע בביטחון המדינה, עד עשר שנות מאסר.