גם הש"סניקים הכי שרופים כבר מודים - ש"ס במשבר עמוק: אחרי שכבר זכתה ל-17 מנדטים בשנות ה-90 וב-2013 עוד עמדה על 11 מנדטים, ב-2015 כבר צנחה לשבעה מנדטים והסקרים הנוכחיים מדברים על ארבעה. ד"ר מינה צמח ומנו גבע ממכון "מדגם" פילחו לאן נעלמו ארבעת המנדטים בין שתי מערכות הבחירות האחרונות, וגילו כי שניים קיבל אלי ישי, אחד קיבל הליכוד ועוד אחד הלך לבית היהודי. וכעת? הליכוד מקבלת עוד מנדט על חשבון ש"ס, והשאר מתחלקים בין יהדות התורה, הבית היהודי ואורלי לוי-אבקסיס.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שינוי ראוי לציון נוסף הוא ה-DNA של המפלגה: בעוד שב-2013 רק חצי מכוחה נשען על מצביעים חרדים, ב-2015 מדובר כבר ב-67% מהמצביעים שלה. במילים אחרות, המפלגה הולכת ונהיית חרדית יותר. כמחצית מאלו שנוטשים בימים אלו את המפלגה הם חרדים, ו-80% הם צעירים מתחת לגיל 34. איך זה קרה?

בשנת 2015 התרסקה ש"ס לשבעה מנדטים בלבד - כנראה בשל העובדה שזו הפעם הראשונה בה התמודדה ללא הנהגתו הרוחנית של הרב עובדיה יוסף, אך גם הפילוג החריף עם אלי ישי והקלטת בה נשמע הרב יוסף קורא לדרעי "רשע". את המכה החריפה ספגה המפלגה בפריפריה, לעומת הערים החרדיות בהן שמרה על כוחה.

משה זריהן מבית שאן מסביר מדוע החליט בבחירות האחרונות לחרוג ממנהגו ולא להצביע לש"ס. "כשעומדים מול הטלוויזיה וביבי אומר: 'הערבים הולכים באוטובוסים לקלפיות', ואני לא הייתי סגור בין ש"ס לביבי, באותו רגע הייתי חייב לתמוך בו". יורם בן ברוך מבית שאן מסכים: "נוצר מין כוח כזה בציבור לתת את הכוח לביבי, שחס וחלילה הוא לא ייחלש, ובגלל שאנחנו שמים ש"ס יש מצב שהשמאלנים יעלו - זה מה שמפחיד אותנו".

מאז אריה דרעי שוב הסתבך בפלילים, ואמינותו נפגעה כשהתגלה שהשתמש בבצל כדי להזיל דמעות בקמפיין בחירות. גם הדחתו של יגאל גואטה בשל השתתפותו בחתונת אחיינו הגאה מיצבה את המפלגה עמוק בתוך החרדיות הבדלנית. "הסיפור הזה הוא לא הבעיה, הוא הסימפטום", אומר היום גואטה. "יש לנו איזה משבר זהות. אם אנחנו מפלגה חרדית אז צריך להגיד את זה בגאון ובעוז, אבל מפלגה חרדית-מזרחית מטבעה היא ארבעה-חמישה מנדטים".

"הייתי חייב לתמוך בו". נתניהו (צילום: חדשות 2)
"הייתי חייב לתמוך בו". נתניהו | צילום: חדשות 2

"כל החזון של מרן היה שאותם מסורתיים וחילוניים שבאו לגן סאקר, בסופו של יום הילדים שלהם יהיו בני תורה - וזה מה שקרה", מזכיר גואטה. "במידה מסוימת הפסקנו להיות בקשר עם אותן משפחות מסורתיות, שהן הדור הבא שצריך להביא את הילדים של בני התורה".

אבל ש"ס מתקשה גם בתוך הציבור החרדי עצמו. "הארבעה מנדטים האלה הם לא לגמרי בכיס שלה", מבהיר יאיר אטינגר, עיתונאי וחוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה ובמכון הרטמן. "זה תלוי קודם במה שיקרה: האם יהיו לה מתחרים כמו בבחירות הקודמות; אבל יש גם תחרות מהכיוון החרדי יותר, מין אליטה של בני תורה ספרדים שעשויים לתמוך בבחירות הבאות ביהדות התורה".