בכנסת ציינו היום (רביעי) 50 שנים לאיחוד ירושלים במלחמת ששת הימים בדיון מליאה מיוחד, בו התארח נשיא המדינה ראובן ריבלין. בין הנואמים בדיון היו ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין: הרצוג התחייב לתמוך במהלך מדיני, על רקע ביקור טראמפ, בעוד נתניהו טען כי הבעיה המהותית היא ההסתה והסירוב הפלסטיני לקבל את עצם קיומה של ישראל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ראש הממשלה נתניהו נזכר בנאומו ביום בו נכבשה ירושלים במלחמה: "אני זוכר את הנחשול האנושי כשהחור בקיר ליד העיריה נפרץ והגענו לכותל ונגענו גם אנחנו באבניו", סיפר. "שחררנו את ירושלים, הפכנו אותה לעיר אחת. לא מושלמת, אבל שלמה. בנויה, פורחת, פתוחה לכל, מכבדת את מאמיני הדתות השונות. אנחנו אלה שגררנו את ירושלים מההזנחה והמצוקה שהייתה בה. אנחנו אלה שהבאנו אותה לנקודת שיא בהתפתחותה. מה היה כאן בתקופה בה התחלנו לחזור אליה? כמעט לא כלום".

"בירושלים היה רוב יהודי כבר במאה ה-19 והיא התפתחה כשיצאנו מחוץ לחומות, אבל ב-19 שנים של היותה מחולקת ומצולקת היא שוב נקלעה לנקודת שפל", המשיך נתניהו. "מבנים רבים נהרסו, ומצבות מהר הזיתים נעקרו וחוללו. קו גבול מפותל פער חתך עמוק בירושלים והוצבו מתרסים נגד צלפים ושדות מוקשים. עמדנו מנגד, מנסים להשקיף על הכותל והר הבית, ולא יכולנו לגשת. אנחנו לעולם לא נחזור למצב הזה. העננה השחורה שריחפה בשמי ירושלים התפוגגה לפני 50 שנה".

הר הבית. "יישאר לעד בריבונות ישראל" (צילום: עמית ולדמן)
הר הבית. "יישאר לעד בריבונות ישראל" | צילום: עמית ולדמן

"הנה פרדוקס: ככל שהצלחנו לבצר את מעמדה, לפתח אותה, לשמור על אופיה הייחודי, על חופש הדת והפולחן והיא הפכה לסמל מפואר של המעשה הציוני - כך התגברו ההכחשה והשקר ביחס לזיקה של העם היהודי לירושלים", אמר ראש הממשלה. "הרצון לנגח את ישראל אינו מתחשב בעובדות. שוב ושוב יש ניסיון למחוק את זיקתנו לירושלים. זה מאבק. אנחנו מנהלים אותו כל הזמן. זה ייקח עוד זמן אבל אין לי שום ספק שהם יכשלו. אני מבקש להבהיר: הר הבית והכותל המערבי יישארו לעד בריבונות ישראל. התיקון לעוול ההיסטורי שהושג בגבורת לוחמים יעמוד לנצח נצחים ויהודה לעולם תשב וירושלים לדור ודור".

"ירושלים מאוחדת על הנייר בלבד"

יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג הציג בנאומו תמונה עגומה הרבה יותר. "ירושלים כיום מאוחדת על הנייר בלבד - בפועל, רבות משכונותיה במזרח העיר הן מחוץ לתחום, לעיתים אפילו של רשויות אכיפת החוק, והן יצואניות מצטיינות של מפגעים ומחבלים", אמר. "האם זו העיר המאוחדת עליה חלמנו? 50 שנה לאחר איחודה אנחנו נמציאם בצומת דרכים היסטורי ומכריע. עלינו לחדול מדיבורים ולעשות מעשה בטרם יהיה מאוחר מיד. זה הרגע בו אנחנו צריכים להחליט בינינו כיצד אנו רוצים לראות את ירושלים ואיזו עיר להוריש לדורות הבאים: של עוני או של רווחה כלכלית? של הידרדרות או של אור לגויים? של גזענות או סובלנות? ומעל הכל - האם אנו רוצים שחס וחלילה ירושלים תהיה בירת פלסטין, או שנעשה כל שאנו יכולים שתהיה בירת ישראל?"

שועפט. "לא חלק מבירת ישראל" (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
שועפט. "לא חלק מבירת ישראל" | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

"כדי לשמור את ירושלים מאוחדת, חזקה, בעלת רוב יהודי לדורות, עליה להיפרד בהסכם מדיני מכמה שיותר פלסטינים וכמה שיותר כפרים שעוטפים את ירושלים", הצהיר. "עיסוויה היא לא חלק מבירת ישראל, וגם לא מחנה הפליטים שועפט. ניפרד ממאות אלפי פלסטינים על מנת לאחד, ללכד, על מנת לשמור את עיר הבירה שלנו כעיר שלנו שחוברה לה יחדיו בלי עשרות כפרים שמקיפים אותה. ההיפרדות הזו צריכה לבוא כחלק ממהלך מדיני שתכליתו לממש את חזון שתי המדינות שהוא היחיד שמימושו יביא להבטחת עתידו של העם היהודי".

"זו העת, במלוא 50 שנה למלחמה, להסיר מאתנו את העול הכבד של מיליוני פלסטינים, ואני מבטיח לך שאם תלך למהלך מדיני כן ואמיץ אני וחבריי נתמוך בך לאורך התהליך, כפי שבגין זכה לו בשעתו מתנועתנו", הבטיח הרצוג. "תפעל באומץ תקבל - לא תפעל, לא תקבל ותמצא מולך גוש פוליטי של אישים ומפלגות שיפעלו להגשים בלעדייך את האתגר. כשמאחורייך נשיא ארה"ב נחוש ותומך, זו העת למנהיגות ולא לתבוסתנות. זו העת להוביל ולא להיות מובל".

דו-שיח בין נתניהו להרצוג - בפודיום

ראש הממשלה נתניהו השיב לו ואמר כי "אנחנו מאמינים שירושלים, כבירת ישראל, צריכה שיהיו בה כל השגרירויות. המצב היום הוא אבסורד, והדברים נאמרו בצורה ברורה לכל המנהיגים, לא הייתי מציע שמישהו מאתנו יבטל את התביעה הפשוטה וההגיונית הזו". עוד אמר כי "במשך שנים רבות, אכן היה רפיון באכיפה ביטחונית בשכונות מסוימות בירושלים - אבל ודאי שמתם לב לשינוי המובהק שנקטנו בממשלה, המשטרה פועלת בכל חלקי העיר".

"מעולם לא הושקע בירושלים משאבים כל כך גדולים, בכבישים, רכבות, מחלפים, מוסדות תרבות, מחקר, בניה, טיפוח - בכל התחומים, כסף עצום, עצום", המשיך והחמיא. את דבריו סגר בהתייחסות לסוגיה המדינית: "אני רוצה שלום, אבל אני רוצה לומר את האמת: אי אפשר להגיד שאסור לטפח טרור במנצ'סטר, אבל בירושלים מותר. לכן אנחנו אומרים: אילו הנרצחים הללו היו בירושלים, המשפחה של אותו מחבל הייתה מקבל מכסה אדירה מהרשות הפלסטינית, ועד שהדבר הזה לא ישתנה, זה שורש העניין. שורש העניין הוא הסירוב העיקש והאלים של הצד הפלסטיני לקבל את מדינת היהודית, בירת היהודים, עם גבולות כלשהם, שאר הדברים מעניינים, חשובים, ניתנים כמובן תמיד לשיח ופרשנות - אבל אלא עובדות היסוד, גם לירושלים וגם לכל הסכסוך".

שגרירות ארה"ב בתל אביב (צילום: Krokodyl)
שגרירות ארה"ב. "המצב היום הוא אבסורד" | צילום: Krokodyl

יו"ר האופוזיציה עלה להשיב לו, וענה: "אין עוררין על כך שירושלים, בירת ישראל לדורות, חייבת שיהיו בה שגרירויות, אבל העובדות הן ש-70 שנה מאז הקמתה של ישראל וזה לא מקובל בעולם, וגם אתה לא הצלחת להביא לתוצאה הזו - והסיבה היא שקיימת מחלוקת מדינית. אני קורא לך בגלל הרגע ההיסטורי למצות את ההזדמנות ולא להיתלות להסברים שונים. מנהיגים לקחו החלטות, סאדאת הפיל, לא עלינו, 3,000 מבנינו לפני שהתקבל כאן מעל הדוכן הזה ודיבר".

"לכן, כדי לשמור על ירושלים, לא צריך רק לדבר גבוהה גבוהה, אלא להתבונן במציאות עצמה", אמר. "המציאות עצמה היא שכשאתה מסתכל גם על הדמוגרפיה ועל הגיאוגרפיה, עוד כמה שנים זה יכול להיות מאוחר מדי. הדילמה הניצבת מולנו, מול הציונות, זה שנות דור של ההכרעה שאנחנו מתבקשים להכריע כאן. כל השאר הוא חשוב, אבל הוא לא הדבר העיקרי".

אדלשטיין: "ירושלים לעולם לא תחולק שנית"

"מעולם לא נותק הקשר בין העם היהודי לירושלים - והוא לעולם לא יינתק", אמר בנאומו יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין. "לצערי, בזמן האחרון נשמעים קולות, מבית ומחוץ, שמערערים על העובדה הפשוטה הזו. ארגונים בינלאומיים כמו אונסק"ו מפקפקים בקשר שלנו לירושלים, ותנועות מקומיות קוראות לוותר על חלקים ממנה. חגיגות היובל הן ההזדמנות לומר שוב, בקול גדול: ירושלים לעולם לא תחולק שנית!"

הכותל המערבי. יוחרם? (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
הכותל המערבי. "ירושלים לעולם לא תחולק שנ | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

"עלינו להמשיך לבנות בירושלים; עלינו להמשיך לפתח את העיר, לטובת כל תושביה", המשיך אדלשטיין. "עלינו להמשיך ולהעמיק את החיבור בין הקהילות השונות בעיר, לקדם ביניהן שותפות כנה ומכבדת, ולמצוא דרכים לפתור את המחלוקות בעיר בדרכי שלום. אני משוכנע שכשם שהצלחנו לעמוד באתגרים בחמישים בשנים הקודמות - כך נצליח גם בחמישים השנים הבאות".