העצרת הממלכתית לציון 49 שנים לאיחוד ירושלים נערכה הערב (ראשון) בגבעת התחמושת, בהשתתפות אישים ובהם נשיא המדינה ראובן ריבלין וראש הממשלה בנימין נתניהו. "אני זוכר את קסם ירושלים בילדותי, אבל הייתה גם מציאות אחרת שאנחנו זוכרים אותה - חומות שעליה היו צלפים, שטחי הפקר, שדות מוקשים", הזכיר ראש הממשלה נתניהו בנאומו. "כבר 49 שנים שירושלים משוחררת מאזיקיה, ואנחנו לא נחזור למציאות ההיא. לא עוד".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"ירושלים איננה פטורה מבעיות, ואנחנו מטפלים בהן", הוסיף נתניהו. "אבל המציאות ההיא של עיר מחולקת, עיר פצועה, עיר שסועה - למציאות הזאת לא נחזור. הצבת דגלנו על הכותל הייתה שנייה בחשיבותה ליום הכרזת העצמאות של מדינת ישראל".

"לא יינטש הכותל ולא יוכחש הקשר האמיץ שלנו להר הבית", המשיך נתניהו. "'להר הבית אין קשר לבית היהודי', קבע באחרונה ארגון אונסקו, זרוע האו"ם שאמור להיות מופקד על שימור התרבות האנושית. איזו בורות, איזה אבסורד, איזה שפל".

"רק בשל ריבונותנו בי-ם, העיר פתוחה לכל הדתות"

נתניהו אף הוסיף למתוח ביקורת על ועידת השלום בפריז. "לירושלים 70 שמות, אחד מהם הוא עיר השלום", הוא אמר. "מדינת ישראל רוצה שלום, אני רוצה שלום. אני מעוניין לחדש את התהליך המדיני שתכליתו השגת שלום. אבל שלום, אם יושג, ייכון במשא ומתן ישיר בינינו לבין שכנינו, שבסופו הם יכירו בזכות קיומה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי".

"שלום משיגים במשא ומתן ישיר וחופשי בין הצדדים", הוא הדגיש. "נוכחנו בזה בשלום שהושג עם מצרים וירדן. הוא לא הושג על ידי תכתיבים בינלאומיים. כל תכתיב בינלאומי רק מרחיק את השלום, ומקשה יותר את עורפם של הפלסטינים ומקצין את עמדותיהם".

"מי שמסרב להכיר בישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, מי שמתכחש לקשר שלנו עם ירושלים והופך את הר הבית למוקד של הסתה דתית, מי שאינו מתנער מהטרור - יש לו עוד כברת דרך ארוכה לעשות כדי להגיע לשלום", אמר נתניהו על הפלסטינים.

"רק בשל ריבונות ישראל בירושלים, היא הפכה לעיר פתוחה לכל שלוש הדתות, מה שלא היה נכון דורות-דורות, מאות בשנים קודם לכן", טען ראש הממשלה. "ישראל מכבדת את כל הדתות, מגנה על האתרים המקודשים לכל הדתות, ובמקביל אנחנו מוסיפים לבנות את ירושלים לכל תושביה, יהודים וערבים כאחד".

ריבלין: "המשימה להיכרות בין המגזרים היא משימה לאומית"

"למעלה מ-180 לוחמים מחטיבת הצנחנים, מחטיבת ירושלים ומחטיבת הראל נפלו בקרבות על ירושלים וסביבותיה במלחמת ששת הימים", הזכיר הנשיא ריבלין בנאומו. "תפילת ההלל נמהלה בכאב. כשם ששמחת העצמאות של ישראל מחוברת בעוותות של כאב לתוגת יום הזיכרון, כך גם השמחה על שחרור ירושלים מהולה לעד בצער על מותם של בנים משחררי ירושלים שלחמו לאיחודה".

"נולדתי בירושלים, לפני 76 שנים", הוסיף ריבלין. "ראיתי את העיר בשברונה ובבניינה. במלחמת ששת הימים הייתי קצין מודיעין במילואים בחטיבה הירושלמית. זכיתי להיות בין משחררי העיר. אני זוכר את ההתרגשות שאפפה את כולנו שעה שהגענו אל הכותל. שם גם מי שלא רצה - בכה".

בנאומו התייחס ריבלין גם לכתבה של דנה ויס ששודרה אמש ב"חדשות סוף השבוע" על ילדי ירושלים. "צפיתי אתמול, אדוני ראש העיר, בכתבה על מערכת החינוך בירושלים, ובה תלמידים יהודים בירושלים רואים בה עיר יהודית בלבד, וילדים ערבים רואים בה עיר ערבית בלבד".

"כך נראה חינוך שאין בו מפגש, אין היכרות, מערכת שבה האחר הוא הזר והאויב גם יחד", ביקר ריבלין. "עלינו לזכור כי ירושלים היא מיקרוקוסמוס לחברה הישראלית כולה, והמשימה להיכרות בין המגזרים ובין השבטים היא משימה לאומית. אם נזכור כי לא נגזר עלינו לחיות יחד, אלא נועדנו לחיות יחד, ירושלים לא תהיה רק עיר העבר, אלא גם עיר תקווה, עיר העתיד".