הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת התכנסה היום (רביעי) לדיון דחוף, לאחר שבשבוע שעבר פורסם ברשת ב' תחקיר, בו התגלה כי למרות האיסור של משרד הבריאות בנושא ישנה הפרדה בין יולדות יהודיות ליולדות ערביות במספר בתי חולים ברחבי הארץ. "משמעותה של ההפרדה הגזעית בבית החולים היא אפרטהייד", אמר ח"כ יוסף ג'אברין (הרשימה המשותפת) וגרר תגובה זועמת מצדה של ח"כ ענת ברקו (ליכוד): "זו הגזמה - אסור לו להשתמש במילה הזו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לצד חברי הכנסת השתתפה בדיון פרופ' דורית הכנר מבית החולים "הדסה" הר הצופים בירושלים, שטענה כי הטענות לאפלייה במרכזים הרפואיים מופרכת. "אנחנו משתדלים להיענות לבקשות המאושפזים - זו לא אפליה", טענה. "גם נשים ערביות לאחר לידה מבקשות לא להיות עם יהודיות. הדבר דומה לניסיון שלנו שלא לשלב באותם החדרים בין מאושפזות חרדיות וחילוניות בשבת".

הדברים של פרופ' הכנר עוררו את זעמו של ח"כ ג'בארין. "אי אפשר לקבל מצב ששירות הבריאות הציבורי יתן יד למצב של גזענות", טען. "זה לא חוקי וגם לא מוסרי. הגזענות נכנסה לחדרי הלידה. האפרטהייד בארה"ב בין שחורים ללבנים התחיל מהפרדה כזו. אנחנו עוד נגיע למצב של חדרים ליהודיות וחדרים לערביות שיהיו נחותים יותר".

ענת ברקו, יש סיבה לדאגה (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
"מונח מקומם", ח"כ ברקו | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

בשלב זה התפרצה לדיון ח"כ ענת ברקו (הליכוד) שדרשה מח"כ ג'בארין שלא לעשות שימוש במונח "אפרטהייד". "זו פשוט הגזמה, לא יתכן שתשתמש במילה הזו", קראה. "איך אתה יכול לטעון לאפרטהייד, כשאתה, כנציג המיעוט, משמש כחבר בפרלמנט. בהמשך אמרה כי מדובר בהפרדות שאינן רלוונטיות לדיון וציינה כי אין להן מקום במוסד ציבורי כמו שאין מקום במוסד מסוג זה לבחור רופא. "המונח אפרטהייד מקומם אותי כי אם יש מקום שרואים בו יהודים וערבים ביחד הוא דווקא בתי החולים".

"על היועמ"ש לחקור את סמוטריץ'"

בדיון השתתף גם יונתן הלוי, מנהל בית החולים שערי צדק, שטען כי לא מדובר בהפרדה מכוונת על רקע גזעני: "חרדיות נוטות להיות ביחד, חילוניות נוטות להיות ביחד וגם ערביות- לא בגלל בקשות אלא בשל הנטיה הטבעית. זו לא אפליה, זה פשוט מה שקורה". אלא שהדברים לא שכנעו את חברי הכנסת הערבים שמחו על ההתנהלות של בתי החולים. 

אנשי הרשימה המשותפת הפנו במהלך הדיון אצבע מאשימה לעברו של ח"כ סמוטריץ' בעקבות התבטאויותיו בנושא. "היועץ המשפטי לממשלה צריך לחקור את סמוטריץ' בחשד להסתה לגזענות" אמר ח"כ ג'מאל זחאלקה. לדברים הצטרף גם ח"כ אחמד טיבי שמתח ביקורת על דברי רעייתו של סמוטריץ' שתיארה את הלידה כ"רגע היהודי הטהור". "אני ממליץ לחבר הכנסת לחזור להיסטוריה הלא רחוקה, כמה עשרות שנים אחורה, כדי שיילמד מהיכן המילים ההללו הגיעו - כי בגרמנית זה נשמע יותר אותנטי".

זחאלקה. ייפסל מריצה לכנסת? (צילום: פלאש 90 ,מרים אלסטר, חדשות)
"לחקור חשד להסתה", זחאלקה | צילום: פלאש 90 ,מרים אלסטר, חדשות

סערת ההפרדה: "רגע טהור"

לפי הפרסום ברשת ב', בתי החולים שנוקטים במדיניות כזאת הם בין היתר בתי החולים שערי צדק, הדסה עין כרם, הדסה הר הצופים, בית החולים איכילוב, ובית החולים מאיר בכפר סבא. בכל בתי החולים הכחישו שמתקיימת הפרדה כזאת אך כמה מהם ציינו כי הדבר אפשרי במידה והיולדת מבקשת.

בהקשר זה סמוטריץ' הגיב לפרסום וצייץ בטוויטר: "אחרי לידה אשתי רוצה לנוח, לא את החאפלות ההמוניות המקובלות אצל משפחות היולדות הערביות". סמוטריץ', שכבר סיפק בעבר מספר אמירות פרובוקטיביות, הוסיף ש"החיים יותר חזקים מהכל, יש פערים מנטאליים ולשני הצדדים יותר נוח להיות עם עצמם, זאת לא גזענות". תוך זמן קצר עורר הציוץ סערה ברשתות החברתיות וגרר שלל גינויים וביקורות מאנשי ציבור ופוליטיקאים

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לתחקיר: "המשרד אוסר כל הפרדה משיקולי אפליה. הנחיות משרד הבריאות הן כי אין להפריד בין סוגי אוכלוסייה, לא לפי דת, ארץ מוצא, עדה או כל הפרדה אחרת".