רה"מ נתניהו (צילום: משה מילנר, לע"מ, חדשות)
ארכיון | צילום: משה מילנר, לע"מ, חדשות

כצפוי, הממשלה אישרה היום (ראשון) תוספת להתנחלויות בהיקף של 72 מיליון שקלים, שמוגדרת כ"סיוע בעקבות מצב ביטחוני מיוחד". זאת, למרות שחלק ניכר מהסעיפים המתוקצבים אינם נוגעים כלל לתחומי ביטחון. התוספת ממשיכה מגמה ברורה של תקצוב ותעדוף אזורי יהודה ושומרון על פני ישובי הפריפריה ועוטף עזה, כך לפחות על פי מחקר מכון "מאקרו" - המרכז לכלכלה מדינית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק  

המרכז בחן את תקציב המדינה 2015-2016 והתמקד בארבעה נושאים עיקריים: החטיבה להתיישבות, מענקים לרשויות המקומיות ביהודה ושומרון, הטבות מס להתנחלויות והוצאות ביטחון ומתאם הפעולות בשטחים. לפי נתוני המרכז, ישנה עלייה חדה החל משנת 2009 ועד היום בכל הסעיפים הנוגעים למדיניות התקצוב של אזורים אלה.

כך לדוגמא, בתקציב 2014 של החטיבה להתיישבות הוקצו כ-168 מיליון שקלים למרחב "מרכז", הכולל 112 יישובים, וייעודו הוא חיזוק ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. סכום זה מהווה כשליש מתקציב החטיבה, זאת למרות שבמחוז הצפון והדרום ישנם 668 יישובים.

ההטבות שאושרו (צילום: חדשות 2)
ההטבות שאושרו | צילום: חדשות 2

עד לתקציב האחרון: רשימת הטבות המס לא כללה התנחלויות

בנוסף, על פי נתוני המרכז, הרשויות המקומיות ביהודה ושומרון נהנות ממימון רב יותר מאשר שאר הרשויות במדינה: מימון מועדף זה מגיע ממספר רב של תקציבים, משרדים ממשלתיים ורשויות לאומיות. כך לדוגמה, מבחינת מענקים לרשויות מקומיות על פי תושב, הפער גדל במהלך השנים בין תושב ביו"ש לתושב בכלל הרשויות בארץ מרמה של 651 שקלים לתושב ל-900 שקלים לתושב.

דרך נוספת לתקצוב היא באמצעות הטבות מס, שנקבעות על פי מספר קריטריונים: מצב סוציו-אקונומי, סמיכות לגבול ורמת פריפריאליות. עד תקציב 2015-2016 הרשימה לא כללה התנחלויות, אך בפברואר 2014 אישרה הממשלה שיטת ניקוד חדשה שהכלילה 35 יישובים נוספים, ביניהם 25 יישובים בבקעת הירדן, קריית ארבע ותשע התנחלויות בהר חברון.

במהלך דיוני התקציב בכנסת צומצמה הרשימה ולבסוף גובשה מפה חדשה שכוללת יישובים חדשים רבים, לא רק כאלה ביהודה ושומרון. הגדלת מספר היישובים לא עלתה בקנה אחד עם הגדלת התקציב המוענק להטבות המס, וכך הוקטנה רמת הטבת המס ביישובי הפריפריה הרחוקה לרמה הדומה לזו שניתנת ליישובי הגדה המערבית.

מועד פרסום תכנית המאה - יידחה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות)
הטבות מס נוספו מאז שנת 2014 | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ, חדשות

זעם באופוזיציה: "הפריפריה זקוקה לתקציבים"

היום הממשלה תאשר את התקצוב הנוסף שיועבר ליישובי יהודה ושומרון בעיקר באמצעות הפרקטיקה השנייה - מימון ממשרדים ממשלתיים. ההחלטה כבר מעוררת ביקורת רבה במערכת הפוליטית. "מדובר בהתגייסות של משרדי ממשלה רבים למען התושבים שם, וזה בחיזוק הביטחון, סיוע לעסקים קטנים, עידוד התיירות ועוד", הסביר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה.

יו"ר ועדת השקיפות, ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני), אמרה בתגובה להחלטה: "ממשלת נתניהו מפקירה שוב את הפריפריה לטובת עסקני מועצת יש"ע. מירי רגב וחבריה יכולים להמשיך לזרוק ססמאות - בסוף סדר העדיפויות האמיתי של הממשלה הזאת מתגלה בדרך שבה היא גוזלת פעם אחר פעם תקציבים מהנגב והגליל לטובת מקורבי ביבי ובנט בשטחים".

סתיו שפיר (צילום: פלאש 90, חדשות)
"גוזלים מהנגב והגליל". ח"כ שפיר | צילום: פלאש 90, חדשות

"במקום שכספי המיסים שלנו ישמשו כדי לתת הזדמנות שווה לתלמידים מהדרום והצפון, ובמקום שהכסף הזה ישמש את תושבי עוטף עזה כדי לחזק את הדיור, הבריאות והרווחה, הוא עובר כבונוס תקציבי מנופח לטובת ההתנחלויות כשגם ככה תקציבי החינוך והרווחה שלהן גדולים פי כמה וכמה מאלה של הפריפריה", הוסיפה. "מאוד מפליא שלאף אחד מחברי הכנסת בקואליציה שמניפים את דגל הפריפריה אין שום דבר להגיד על הפשע הזה".

ח"כ איציק שמולי ממפלגתה הוסיף: "אין דבר ציני יותר מהגדלת התקציב לחקלאות ותיירות בשטחים בגלל פיגועים שמתרחשים בלב המדינה. הפריפריה זועקת כנגד האפליה וצועדת לירושלים במחאה על הקיפוח והממשלה מעבירה את הכסף להתנחלויות. הגיע הזמן שגם התושבים שם יבינו שבישראל לא יורד גשם ביוני, והממשלה פשוט יורקת על הדרישות שלהם".

ישיבת ממשלה (ארכיון) (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
הממשלה אישרה הטבות נוספות | צילום: קובי גדעון / לע"מ

חברה למפלגה, ח"כ עמיר פרץ, טען כי "ממשלת האיחוד הלאומי בראשות נתניהו ממשיכה לבזבז עשרות מיליונים בהתנחלויות הפוליטיות. הפריפריה החברתית בישראל זקוקה לתקציבים אלו. ניפגש בקלפי".