ממשלת ה-61 מתרחבת: הבוקר (רביעי), שעות ספורות לאחר שהושג הסכם בין משרד האוצר לבין "ישראל ביתנו", חתמו ראש הממשלה בנימין נתניהו וח"כ אביגדור ליברמן על ההסכם הקואליציוני. החתימה תאפשר בימים הקרובים, ככל הנראה בתחילת השבוע הבא, את השבעתו של ליברמן לשר הביטחון. למרות ההסכם, בבית היהודי המשיכו להתנגד לצירופו של ליברמן לממשלה, אם לא יבוצעו שינויים בדרך ניהול הקבינט.

לקריאת ההסכם הקואליציוני לחצו כאן

לאחר חתימת ראשי המפלגות על ההסכם, מסרו נתניהו וליברמן הצהרה משותפת. ראש הממשלה פתח ואמר כי "מאז הקמת הממשלה לפני כשנה, הדגשתי כי אפעל להרחבתה. ישראל זקוקה ליציבות שלטונית כדי להתמודד עם האתגרים שבפנינו וגם כדי להתמודד עם ההזדמנויות שבפנינו. אני מקבל בברכה את ליברמן וחברי סיעתו כשותפים חשובים בקואליציה. אני קורא להרצוג ולחבריו להצטרף אלינו לממשלת אחדות אמיתית שתמצה את הסיכויים לשלום - אני מחויב לקידום תהליך השלום".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

האם מינוי ליברמן יסוכל? (צילום: יונתן סינדל - פלאש 90)
"מעכשיו נשלב ידיים" | צילום: יונתן סינדל - פלאש 90

נתניהו: "משלבים ידיים אחרי המחלוקות"

לאחר מכן התייחס נתניהו ל"פיל שבחדר" - היחסים הטעונים בינו לבין ליברמן בתקופה האחרונה. "אנו מכירים אחד את השני קרוב ל-30 שנה, אני מעריך את היכולת שלו ואת הניסיון שלו. הלכנו דרך ארוכה, פעלנו במשותף למען ביטחונם של אזרחי ישראל. אין זה סוד שהיינו חלוקים אחד על השני - זה חלק מהחיים הפוליטיים. בסערת הוויכוח נאמרו דברים שלא היו צריכים להיאמר. עכשיו אנחנו משלבים ידיים כדי להצעיד את ישראל קדימה".

"ההסכם היום מביא בשורה לעולים, לגמלאים ולאוכלוסיה הוותיקה", הוסיף נתניהו. "אני מחויב כראש הממשלה להמשיך לסייע בכל דרך לכל האזרחים. לכל אזרחי ישראל, בלי יוצאים מן הכלל. אבל כמובן שמהחיבות הראשונה והעליונה היא להבטחת הבטחון. אני כראש הממשלה וליברמן כשר הביטחון, יחד עם הרמטכ"ל ואנשי זרועות הביטחון, נמשיך לשמור על אזרחי ישראל בנחישות ובאחריות".

אפקט שלילי לממשלת נתניהו-ליברמן (צילום: יונתן סינדל - פלאש 90)
"נאמרו דברים שלא צריכים היו להיאמר" | צילום: יונתן סינדל - פלאש 90

ליברמן: "עברתי ניתוח להארכת הפתיל"

יו"ר ישראל ביתנו התייחס גם הוא להפשרה ביחסים המתוחים ואמר: "אנחנו מהיום שותפים חדשים ישנים. אני מודה לראש הממשלה על היכולת להתגבר על המכשולים ומשקעי העבר. עברתי גם ניתוח להארכת הפתיל הקצר שיש לי ואני מקווה שזה יעזור. היה מו"מ קשה נוקשה אבל הוגן מאוד עם משרד האוצר".

בהמשך אמר ליברמן כי "האחריות שלי היא למדיניות שקולה שתביא יציבות גם לאזור וגם למדינתנו. אני בטוח שמשבוע הבא זו תהיה קואליציה הרבה יותר יעילה ויציבה. יש נושא שהוא החשוב ביותר והוא ביטחונם של אזרחי ישראל. השארנו את כל הדברים בצד ואני מקווה שנוכל לעשות כל מה שמוטל עלינו לעשות".

לא עושים חיים קלים לרה"מ. כחלון וליברמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
הגיעו להסכמות. ליברמן וכחלון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

בשל אילוצים טכניים, ליברמן יוכל להיכנס רשמית לממשלה רק ביום שני הבא: מרגע ההגעה להסכם יש להציג אותו לציבור ולחכות 24 שעות לפחות לפני ההשבעה. מכיוון שמחר לא מתקיימים דיונים במליאה, הטקס יידחה.

המוקש האחרון עליו התגברו צוותי המשא ומתן, יחד עם אנשי משרד האוצר, היה בעניין הפנסיות לעולים מברית המועצות לשעבר. הפגישה הלילית בין ליברמן, נתניהו וכחלון הניבה הסכמות - שכוללות ככל הנראה פנסיות שוויוניות, לא רק לעולים, בהיקף של כ-1.4 מיליארד שקלים. על פי ההערכות, תנאי ההסכם הנוכחיים קרובים יותר לדרישות של שר האוצר כחלון מאשר לדרישותיו המקוריות של ליברמן.

בבית היהודי עדיין מאיימים

הדרך להרחבת הממשלה עדיין לא נטולת מכשולים: יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט שב ומתעקש על שינוי התנהלות הקבינט ומינוי מזכיר צבאי לפורום השרים. "התעקשות ראש הממשלה על המשך מידור חברי הקבינט הבטחוני היא תמוהה", אמרו הבוקר גורמים במפלגה. "לא דרשנו ג'ובים ולא דרשנו תקציבים - דרשנו להציל חיי אדם". במפלגה הדגישו כי ההתעקשות של נתניהו "מוזרה פי כמה וכמה לאור לקחי צוק איתן שקובעים שבשל מידור זה מלחמה של שבוע, התארכה ל-51 ימים, עם כל המחירים. זוהי דרישה שנכתבה בדם ולא נרד ממנה".

מנגד, השר יריב לוין שהיה ממונה על המו"מ מטעם הליכוד בירך על ההבנות: "במהלך הלילה הצלחנו להגיע לסיכומים אחרונים בנושאים שנותרו במחלוקת בין האוצר ובין ישראל ביתנו. זהו הסכם שייטיב עם כלל אזרחי המדינה, ואני מברך על כך". לוין הוסיף כי "הרחבת הממשלה, עם צירוף מפלגת ישראל ביתנו לקואליציה לאומית, הינו צעד חשוב ומתבקש אשר יבטיח את יציבות הקואליציה ואת המשך פעילות הממשלה על פי דרכה".

מלבד נושא הפנסיה, בישראל ביתנו דרשו גם שכר דירה לעולים, אך באוצר התנגדו וטענו כי מדובר בדרישה סקטוריאלית טרם ברור כיצד נפתרה המחלוקת במסגרת ההבנות.