המדד החברתי: מי הח"כים החברתיים ביותר? (צילום: רויטרס)
אפשר להדיח חבר כנסת מכהן? | צילום: רויטרס

תחקיר חדשות 2 שפורסם אמש (שני) ומייחס לחבר הכנסת אורן חזן (ליכוד) מעשים הגובלים לכאורה בפלילים עורר תגובות סוערות במערכת הפוליטית. באופוזיציה נשמעים ביממה האחרונה קולות הקוראים להסיר את חסינותו של חזן, להעמידו לדין ואף להדיחו מתפקידו כחבר כנסת - אך אילו אפשרויות עומדות באמת בפני חברי הכנסת המבקשים להטיל סנקציות על עמיתם למליאה?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בכנסת ישראל לא קיים הליך להפסקת כהונתו של חבר כנסת ואין באפשרות החברים להדיח חבר כנסת מכהן משום סיבה שהיא. רק במקרה שבו חבר כנסת מורשע בעבירה פלילית ובית המשפט מטיל עליו קלון - כהונתו מופסקת.

גם הליך הסרת חסינות והגשת כתב אישום נגד חבר כנסת מכהן אינו עניין של מה בכך. בעבר, על מנת להסיר חסינות של חברת כנסת נדרש היועץ המשפטי לממשלה להגיש לוועדת הכנסת בקשה בנושא. רק אם הסרת החסינות אושרה בוועדה, ההחלטה עברה לאישור במליאת הכנסת.

עם זאת, בשנת 2005 אישרה הכנסת תיקון לחוק וקבעה כי היועץ המשפטי יהיה רשאי להגיש כתב אישום נגד חבר כנסת מכהן מבלי לבקש להסיר את חסינותו - כלומר, הליך הענקת החסינות אינו מוענק אוטומטית. רק במקרה שחבר הכנסת המדובר מבקש זאת, הליך החסינות עובר לוועדת הכנסת ומשם, אם אושר, להכרעת המליאה.

השופט דחה עדויות חזן שהכחיש שניהל קזינו
ח"כ אורן חזן בבורגס | צילום:

ועדת האתיקה בשירות הענישה

אפשרות נוספת של הטלת סנקציות על חברי כנסת עוברת דרך ועדת האתיקה, המורכבת מארבעה חברים - שניים מהקואליציה ושניים מהאופוזיציה. סמכויות ועדת האתיקה אומנם מוגבלות, אך יש באפשרותה להטיל עונשים על חברי כנסת מסיבות שונות, בהן "פגיעה בכבוד הכנסת".

בין היתר יכולה ועדת האתיקה לשלול את רשות הדיבור מחברי הכנסת בוועדות או במליאה ל-10 ימים, לאסור עליהם להגיש הצעות חוק ואף להרחיק מישיבות המליאה והוועדות לתקופה של עד חצי שנה. עם זאת, אין בסמכות הוועדה לשלול מחברי הכנסת את זכותם להצביע.

בקרוב תפסיק לנאום במליאה? ארכיון (צילום: פלאש 90)
מככבת בוועדת האתיקה. ח"כ זועבי | צילום: פלאש 90

החלטות בולטות של ועדת האתיקה בשנים האחרונות:

• ביולי 2014 הטילה ועדת האתיקה את עונש ההרחקה המרבי (שישה חודשים) על חברת הכנסת חנין זועבי בשל התבטאויותיה. ביולי 2011 היא הורחקה לשבועיים בשל השתתפותה במשט לעזה.

• בינואר 2012 הורחקה חברת הכנסת דאז אנסטסיה מיכאלי מדיוני המליאה והוועדות למשך חודש לאחר ששפכה מים על חברת הכנסת ראלב מג'אדלה במהלך דיון בוועדה.

• ב-2007 הגיש חברת הכנסת דאז יורם מרציאנו קובלנה נגד עצמו לאחר שהתעמת עם מאבטח במועדון לילה. ועדת האתיקה גזרה עליו נזיפה חמורה והגבילה את פעילותו למספר שבועות.