בגין: "מעשה מושחת" (צילום: פלאש 90, חדשות)
התפטר. בגין, ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

שבועיים לאחר הקמת הממשלה הודיע חבר הכנסת בני בגין כי הוא מתפטר מתפקידו כשר ללא תיק. את התפטרותו הגיש בגין לראש הממשלה בנימין נתניהו כבר ביום שישי האחרון. בעקבות זאת לא נכח בגין בישיבת הממשלה השבועית שהתקיימה היום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התפטרותו של בגין מגיעה לאחר מינויו המאוחר של גלעד ארדן לשר לביטחון פנים, וזאת על מנת שלא לחרוג ממספר השרים בליכוד כפי שהוסכם עם השותפות הקואליציוניות. כבר בשבוע שעבר עדכנו אנשיו של ראש הממשלה את בגין כי ייתכן ויידרש להתפטר - כפי שנאלץ בסופו של דבר לעשות.

ביום שישי כתב ראש הממשלה נתניהו בעמוד הפייסבוק שלו כי "בימים האחרונים פניתי לחבריי ושותפיי, ראשי סיעות הקואליציה, בבקשה אישית. ביקשתי שיאפשרו לנו להשאיר את חברנו, ח"כ בני בגין, כשר נוסף של הליכוד בממשלה". לדברי נתניהו, "בני הוא שליח ציבור למופת. אדם ערכי, רב ניסיון וכישורים, אחד הנדבכים המרכזיים של תנועת הליכוד. לא במקרה הציבור הישראלי כל כך אוהב ומעריך אותו".

נתניהו הודה למעשה בדבריו כי בגין ייאלץ לעזוב את תפקידו: "תרומתו סביב שולחן הממשלה משמעותית וחיונית, כולל בפורומים שבהם נידונים הנושאים הרגישים ביותר לביטחון ישראל. אין שמץ של אמת בטענה שבני בגין אמר שיסרב להתפטר מהממשלה. אין אדם ערכי ומוסרי ממנו. אעשה כל מאמץ לשלבו בהמשך".

עזב את הליכוד ושב ב-2015. בגין (צילום: חדשות 2)
עזב את הליכוד ושב ב-2015. בגין | צילום: חדשות 2

היסטוריה של מחלוקות עם נתניהו

בגין, גיאולוג במקצועו, הלך בדרכו של אביו, ראש הממשלה המנוח מנחם בגין, כשבשנת 1988 והצטרף לכנסת מטעם מפלגת הליכוד. במהלך כהונתו בכנסת שימש כחבר בוועדת החוץ והביטחון ובוועדת החוקה, חוק ומשפט. בשנת 1996 מונה לראשונה לשר וקיבל לידיו את משרד המדע, אך לאחר כחצי שנה התפטר בשל מחלוקת עם ראש הממשלה נתניהו על אישור הסכם חברון עם הרשות הפלסטינית. בהמשך עזב את רשימת הליכוד והקים את סיעת "חירות".

בבחירות 1999 הגיש בתחילה בגין את מועמדותו לראשות הממשלה, אך בהמשך הסיר את מועמדותו על מנת שלא לפצל את הצבעת מחנה הימין עבור נתניהו. כאשר קיבלה רשימת "האיחוד הלאומי" שכללה את חירות ארבעה מנדטים בלבד, פרש בגין וטען: "אני איש ציבור ללא ציבור". לאחר מכן שב לעבודתו במכון הגיאולוגי.

בשנת 2008 נענה לבקשת נתניהו עימו ידע חילוקי דעות רבים, עזב את מקום עבודתו ושב והתמודד בבחירות המקדימות בליכוד, בהן זכה במקום החמישי. לאחר הבחירות מונה בגין לשר ללא תיק וכחבר בקבינט המדיני-ביטחוני, והופקד בין השאר על יישום תכנית פראוור ליישוב מחדש של הפזורה הבדואית בנגב. בבחירות המקדימות ב-2013 נדחק למקום לא ריאלי ועזב את החיים הפוליטיים. בשנת 2015 שב במפתיע לליכוד ושובץ במקום ה-11 ברשימת המפלגה לכנסת והושבע לשר - אך כהונתו התבררה כקצרה במיוחד.