שולחן הממשלה: מרחיבים (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
שולחן הממשלה: מרחיבים | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

הממשלה ה-33 התכנסה הבוקר (ראשון) לישיבתה האחרונה, כשעל הפרק נושא אחד בלבד - הרחבת הממשלה החדשה שצפויה להיות מושבעת השבוע. השרים הצביעו פה אחד בעד התיקון לחוק שיאפשר לנתניהו למנות יותר מ-18 שרים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בישיבה אושרה הצעת החלטה "טיוטת חוק יסוד הממשלה: (תיקון מס' 3 והוראת שעה לכנסת ה-20)" - הרחבת הממשלה, שלפיה לא יוגבל מספר סגני השרים שימונו. שרי ישראל ביתנו לא הופיעו לישיבה. מי שכן נכחו בה היו השרים: לימור לבנת, נפתלי בנט, אורי אריאל, ישראל כץ, משה יעלון, גלעד ארדן ויובל שטייניץ.

מחר תובא ההצעה למליאת הכנסת, במה שיהווה מבחן ראשון לקואליציית ה-61 של נתניהו. תיקון של חוק יסוד צריך להיות להיות מאושר ברוב של 61 ח"כים לפחות ולכן כל קול יכול להכריע.

"בזבוז מביש". לפיד (צילום: רויטרס, חדשות)
"מדובר בשחיתות פוליטית". לפיד ונתניהו | צילום: רויטרס, חדשות

במפלגת "יש עתיד" תקפו אתמול את החלטת הליכוד להרחיב את הממשלה והודיעו כי בכוונתם לעתור לבג"ץ נגד התיקון החוק. "מדובר בקואליציה של 61 חברי כנסת, שיותר קטנה מקודמתה, ובכל זאת מוכרחים להרחיב את הממשלה מעבר ל-18 שרים?", תהה יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד. "הם אומרים לנו שאין לזה עלות תקציבית וזה שקר גס. אני הייתי שר אוצר ולי קשה למכור שטויות כאלו. הצעד הזה עולה מאות מיליונים, ולכן מדובר בשחיתות פוליטית. זו ההחלטה הראשונה של נתניהו בתור ראש ממשלה. ככה מתחילים ממשלה?"

עוד הוסיף לפיד כי "הרעיון שאומר שמותר לנו לבזבז כסף כדי שיהיו לנו חיים יותר נוחים פוליטית, מחמיץ את כל התפיסה של מהי דמוקרטיה. יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין צריך לעצור את המהלך כי אסור שממשלת מעבר תקבל החלטה מהותית שמשנה חוק יסוד למעשה, ועל זה אנחנו הולכים לבג"ץ". "יש עתיד" הייתה המפלגה שהובילה את החקיקה להגבלת מספר השרים ל-18 בכנסת האחרונה.

חברו לסיעה ח"כ עופר שלח נשמע אתמול לוחמני לא פחות. "אותם אנשים שהצביעו במרס שעבר בעד ממשלה של 18 שרים לא יסמיקו ולא יסרבו להצעת החלטה שמשמעותה בזבוז של עשרות מיליונים, אובדן אמון הציבור ובושה לכל תהליך דמוקרטי. הביזיון הגדול ביותר צפוי בכנסת, אם יסכימו היו"ר יולי אדלשטיין והיועץ המשפטי אייל ינון שחוק המחטף המגונה הזה יעבור בבהילות ובלי דיון".

קרב התיקים בליכוד: מי ישתדרג ומי יישאר בחוץ?

בממשלה הקרובה יהיו לליכוד 12 שרים ו-4 סגני שרים, מתוך סיעה של 30 ח"כים. תיק החוץ צפוי להישאר בידיו של נתניהו, למרות שרבים במפלגתו חושקים בתפקיד הבכיר. שר הביטחון משה (בוגי) יעלון צפוי להמשיך בתפקידו גם בממשלה ה-34, וכמוהו גם ישראל כץ שמכהן כבר 6 שנים כשר התחבורה. את התיקים הבכירים מבין אלה שנותרו לליכוד יקבלו גלעד ארדן, סילבן שלום ויובל שטייניץ שיתחלקו ככל הנראה בביטחון הפנים, תיק הפנים המקוצץ ותיק האנרגיה והמים. ייתכן שהם יקבלו פיצוי בדמות חברות בקבינט.

בליכוד יש ח"כים שטרם כיהנו כשרים ומבקשים להתמנות לכאלה, בהם גם דני דנון שנחשב אמנם ליריבו של נתניהו, אבל נחשב לדמות מרכזית בליכוד מהיותו יושב ראש המרכז. בממשלה האחרונה כהונתו של דנון הסתיימה בקולות צורמים, כשראש הממשלה החליט לפטר אותו מתפקידו כסגן שר הביטחון בעקבות ביקורת קולנית שהשמיע על מדיניות הממשלה.

גם הח"כים זאב אלקין ויריב לוין אמורים להתמנות לשרים. בקרב הנשים, מתנהל קרב בין שלוש חברות ליכוד ותיקות: גילה גמליאל, שטוענת שהובטח לה להתמנות לשרה כבר בסבב המינויים הקודם, מירי רגב שהייתה פעילה מאוד במהלך מערכת הבחירות - ודורשת להתמנות לשרת הרווחה לאחר שזכתה במקום הגבוה ביותר בפריימריז מבין נשות הליכוד, וגם ח"כ ציפי חוטובלי, שכיהנה בממשלה היוצאת כסגנית שר, רואה עצמה כשרה בממשלה הבאה.