גורל הקואליציה יוכרע הלילה? נתניהו נפגש הערב (שבת) עם ראשי המפלגות החרדיות, במטרה למצוא פתרון למשבר חוק הגיוס המאיים על שלמות הקואליציה - ומחר ייפגש עם יתר ראשי סיעות הקואליציה. ראשי המפלגות החרדיות העבירו את השבת בבני ברק על מנת לדון עם הרבנים בנוגע לנוסח חדש לחוק הגיוס: הרבנים אדלשטיין וקנייבסקי אישרו לח"כים מיהדות התורה - גפני, מקלב ואשר - לדון עם נתניהו על פשרה שתמנע את הקדמת הבחירות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הרב קנייבסקי העניק לחברי הכנסת אור ירוק למגעים עם ראש הממשלה, לאחר שהמתווה לחוק מתוקן הוצג לו בהרחבה. חברי הכנסת שנפגשו עם הרב הסבירו כי הכל כעת תלוי בנתניהו: "אם הוא לא רוצה בחירות, יהיה ניתן להגיע להסדר כבר היום". מנגד, חברי הכנסת שכפופים לחסידים - ליצמן, פרוש, אייכלר ומוזס - טרם קיבלו תשובה ממועצת גדולי התורה של החסידים - שעשויה לדחות את הנוסח החדש של חוק הגיוס, ולכן ייתכן שיהיה פיצול הפעם בהצבעה אצל הח"כים החרדים.

הפגישה עם הרב קנייבסקי, אמש
הח"כים בבית הרב קנייבסקי, הערב | צילום:

ח"כ אורי מקלב אמר הערב ל"החדשות": "אנחנו תמיד מצפים לסוף משבר, אנחנו חושבים שלא היה צריך להתחיל משבר". מקלב הוסיף כי הוא מקווה שנתניהו שב מהר לעניינים לאחר חזרתו מחו"ל וציין" "יש בסיס טוב להבנות בין המפלגות המרכיבות את הקואליציה". הרב גרשון אדלשטיין אמר לח"כים, אחרי ששמע את כל הצדדים: "קודם צריך לראות מה יהיה בפגישה עם נתניהו ומה עמדתו של ראש הממשלה בבירור".

השר המתפטר - ומחליפו? ליברמן ובנט (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
ליברמן פיזר איום מרומז | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

"אם הממשלה נופלת, זו לא אחריות שלנו"

הצעת הפשרה שמונחת על השולחן לוקחת את החרדים הכי רחוק שאפשר: חוק גיוס קשוח יחסית, ויתור על חוק יסוד לימוד תורה, וקריאה טרומית בלבד. יש אפשרות של פיצול הוראה בין הליטאים, שנוטים להסכים למתווה, לבין החסידים שלא מתלהבים ממנו. גורמים ביהדות התורה טוענים: "הלכנו הכי רחוק שאפשר, אם הממשלה נופלת, זו לא אחריות שלנו".

מי שכרגע נראה כמי שעלול למנוע את פתרון המשבר הוא השר ליברמן, שצייץ היום בחשבון הטוויטר שלו רמז: "לפעמים בחיים צריך לעשות מה שמאמינים בו ולא מה שמשתלם". נתניהו ידוע כמי שהולך לבחירות, וכרגע מונחות על השולחן שתי אפשרויות להקדמת הבחירות: הראשונה היא שראש הממשלה מפזר את הכנסת, אך אפשרות זו לא צפויה להתרחש כיוון שאז נתניהו ייאלץ לגייס שותפות על מנת שאדם אחר לא יצליח להרכיב ממשלה בתוך שלושה שבועות.

חברי הכנסת של דגל התורה בפגישה
הח"כים הרב אדלשטיין | צילום:

האפשרות השנייה היא החוק לפיזור הכנסת שבו בוחרים במועד - אך כרגע כל השותפות למעט ליברמן לא מסכימות לבחירות בזק ביוני. השותפות מאיימות ש"יקחו את הזמן" לספטמבר או אחרי החגים, ולכן המפתחות נמצאים כרגע אצל נתניהו.

כרגע לא ברור מה ראש הממשלה יעשה, אך מקורביו אומרים: "הוא לא רוצה בחירות והוא לא מתואם עם ליברמן". נתניהו הבהיר כי הוא רוצה שהממשלה תמשיך להתקיים עד 2019. בכל מקרה בנט וכחלון לא יסכימו לתת התחייבות שלא יפרשו אם יוגש כתב אישום נגד נתניהו ולפי שעה הם גם לא התבקשו.