גירוש מבקשי המקלט מישראל לאפריקה מעורר סערה גדולה. טייסים מסרבים להטיס אותם למדינה שלישית ואנשי חינוך כבר חתמו על עצומה נגד הגירוש, אבל מבחינת לוח הזמנים מבקשי המקלט צריכים להחליט עד חודש אפריל מה הם עושים - עזיבה מרצון או כלא? בינתיים מעורר הנושא מחלוקת ציבורית עמוקה, כשח"כ אילן גילאון תקף את הממשלה והבהיר כי ייתן מקלט בביתו למבקשי מקלט שיבקשו עזרה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כל מי שיופנה אלי באמצעות ארגוני הסיוע, שאני סומך על שיפוטם היום יותר מאשר על רשות ההגירה, ושלא ביררו את מצבם ושהם עלולים להגיע למקום בו ימצאו את מותם אז כן, אני חושב שאינסנקטיבית אני צריך לעשות זאת", אמר גילאון בריאיון ל"מהדורה ראשונה". "כשמישהו מתדפק על דלתי ואומר 'נרדף אני', אני קודם כל מכניס אותו ואז מברר את מעמדו".

עוד אמר גילאון כי מדינת ישראל יכולה הייתה לפתור את מצבם של 40 אלף מבקשי המקלט לא על ידי שליחתם לדרום תל אביב, אלא על יד פיזורם במספר אזורים עד לבירור מעמדם. "יש לנו מחויבות כזאת משלוש סיבות", הסביר. "סיבה ראשונה היא ההיסטוריה רחוקת הימים שלנו - 'גר היינו בארץ מצרים'. סיבה שנייה היא שהיום יום השואה הבינלאומי, כלומר בגלל ההיסטוריה הקרובה שלנו, בגלל אותם נמלי בית שניסינו להיכנס אליהם ולא קיבלנו, ובסופו של דבר יש לנו מדינה. ושלוש, פשוט כי אנחנו חתומים על אמנת האו"ם לענייני פליטים. שלוש הסיבות האלה צריכות לחייב אותנו לברר את מעמדם של הפליטים".

מחאת המועמדים לגירוש (צילום: חדשות 2)
הפגנות נגד גירוש מבקשי מקלט | צילום: חדשות 2
קבוצת הפליטים שתוכל להישאר בארץ (צילום: אלה ידעיה)
הפגנות נגד גירוש מבקשי מקלט | צילום: אלה ידעיה



"הצענו כל מיני הצעות, למשל אנחנו חסרי ידיים עובדות בחקלאות, אבל יש חברות אינטרסנטיות שמעוניינות להביא יותר עובדים מתאילנד כי כינראה שהם גוזרים קופון. אז אמרו לי שהתאילנדים הם מספיק נמוכים כדי לעבוד בחממות. עכשיו, כשיש עניין של 'עניי עירך קודמים' אז עניי עירך קודמים, אבל כשיש עניי עיר אחרים, חדשים, אתה לא צריך להביא אותם לעירך אלא לפזר אותם במקומות אחרים ועל כן אני אשתמש בחסינות שלי כדי לארח בבית שלי, ואני קורא לכל חברי הכנסת שיש להם מטען מוסרי בעניין הזה שיעשו את אותו הדבר".

"ממשלת רואנדה מעולם לא חתמה על עסקה חשאית עם ישראל"

מוקדם יותר היום הכחישה ממשלת רואנדה באופן רשמי כי הסכימה לקלוט את מבקשי המקלט שיגורשו מישראל למדינה שלישית. לדברי הממשלה המקומית, מדובר ב"שמועה" שפורסמה בתקשורת, אך המדינה האפריקנית הבהירה כי שעריה פתוחים בכל מקרה בפני מבקשי מקלט אפריקנים שיבקשו מקלט בשטחה.

בסדרת ציוצים שפורסמו בחשבון הרשמי של ממשלת רואנדה נכתב כי המדינה "מוכנה לעזור ככל שיתאפשר לה בדרכיה המוגבלות על ידי קבלה של כל מי שיגיע לגבולותינו וזקוקים לבית, מרצון וללא כל אילוץ".

על כך שממשלת ישראל אישרה החודש גירוש של מבקשי מקלט למדינה שלישית - ככל הנראה רואנדה ואוגנדה - אך לא ציינה לאן הם יגורשו, נכתב: "בהתייחס לשמועות שהתפרסמו לאחרונה בתקשורת, מבקשת ממשלת רואנדה להודיע כי מעולם לא חתמה על עסקה חשאית עם ישראל בנוגע להעברת מהגרים אפריקנים. בהקשר זה, מדיניות רואנדה כלפי האפריקנים שזקוקים לבית, זמני או קבוע, במסגרת האמצעים של ארצנו נותרה 'דלת פתוחה'".

בימים האחרונים הביקורת על גירוש מבקשי המקלט מישראל גברה, כשאנשי רוח וטייסים הביעו התנגדות עזה לתכנית וקראו לממשלה לעצור אותה. אתמול 3 טייסים של חברת התעופה הלאומית הודיעו כי הם לא יהיו מוכנים להטיס מבקשי מקלט מגורשים לאפריקה.

במקביל, 51 מנהלים ומנהלות של בתי ספר מרחבי הארץ שיגרו מכתב חריף לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החינוך נפתלי בנט בו כתבו כי יש לעצור את הגירוש למדינות "בהן צפויים למבקשי המקלט עינויים, סבל ומוות", וקראו למצוא "פתרון אנושי והומני בתוך מדינת ישראל".