שר החינוך נפתלי בנט (צילום: רויטרס, חדשות)
בנט. הנחה לבדוק את האירועים בתלמה ילין | צילום: רויטרס, חדשות

שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הנחה היום (ראשון) את מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבוהב לערוך בדיקה "מקיפה ועמוקה" של האירועים בבית הספר תלמה ילין במטרה "להפיק לקחים לגבי בית הספר ומערכת החינוך כולה". ההנחיה התקבלה בעקבות התחקיר באתר MAKO שחשף את היחסים האסורים שקיים האמן בועז ארד עם תלמידות קטינות בזמן שלימד בבית הספר - פרסום שהוביל להתאבדותו למחרת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

יו"ר הוועדה לזכויות הילד ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו) בירכה על ההחלטה. "הגיע הזמן שהמערכת תתעורר", אמרה. "תופעת הניצול המיני של ילדים והטרדות מיניות מצד אנשי צוות ועובדים כלפי תלמידים ותלמידות היא רעה חולה".

עוד הוסיפה חברת הכנסת: "פרשת בועז ארד ותלמה ילין היא רק דוגמא אחת לכך. מערכת החינוך, המפקחים והמנהלים, צריכים לעקור את העשבים השוטים מתוכם, לא לצאת להגנתם ובוודאי שלא לטייח סיפורים מעין אלה. אני קוראת לכל נער ונערה, ילדה וילדה, שנוצלו או הוטרדו מינית, בבית הספר או מחוצה לו, לגשת ולדווח לחברים, להוריהם, למשטרה ולמי שרק אפשר".

בועז ארד שם קץ לחייו לאחר העדויות (צילום: צילום מסך)
האמן בועז ארד נמצא מת בביתו | צילום: צילום מסך

בכתבה שפורסמה באתר מאקו ביום חמישי צוטטה תלמידה לשעבר של ארד בתלמה ילין, שסיפרה על מערכת היחסים הרומנטית ביניהם, שכללה גם קיום יחסי מין, ונמשכה כארבע שנים מאז שהייתה בת 16. היא תיארה איך בדיעבד הרגישה כי נוצלה על ידו וטענה כי היו לו יחסים אסורים עם תלמידות נוספות.

בתגובה לטענות, ארד צוטט בכתבה אומר כי "היו לי רק ארבעה סיפורים עם תלמידות, כולן לשעבר. עם שלוש מהן הקשר נוצר שנים אחרי תלמה ובחורה אחת מתוך הארבע פגשתי אחרי צבא. זה היה דפוק, אני מודה, אבל אני מכיר נשים צעירות שהן בוגרות בנפשן ונשים בוגרות שהן אינפנטיליות. אני לא במצב שאני יכול להגן על עצמי כי את לא חושפת בפניי את שמותיהן של אותן נשים. נשאר לי לדפוק כדור בראש".

בכתבה במאקו צויין כי "עקב ההערות החוזרות של ארד על כך שאין עוד טעם לחייו פנינו למשטרה בתום השיחה איתו, על מנת שיוודאו שלא פגע בעצמו. שוטרים שהגיעו לביתו שמעו ממנו שהוא בסדר ואף דיווחו לנו גם בבוקר למחרת שלא נשקפת סכנה לחייו".

"ארד לא התמודד עם מעשיו ולא לקח אחריות"

בועז ארד היה מרצה במחלקה לצילום באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל והיה מרצה במדרשה לאמנות בבית ברל וכן בתלמה ילין. הוא נולד ב-1956 בעפולה וגדל בחולון. הוא זוכה פרס מוזיאון פתח תקווה לאמנות וזוכה פרס "עידוד היצירה", של משרד המדע, ומשרד התרבות והספורט.

״קיבלתי בצער רב את ההודעה על מותו הטראגי של בועז ארד ז״ל", מסרה מיכל הרמן שהעידה בתחקיר שהתפרסם. "עם זאת, למרבה הצער, ארד לא התמודד עם מעשיו ותוצאותיהם, לא לקח אחריות ולא ביקש את סליחתן של מי שפגע בהן. יתכן והתמודדות כנה, כפי שהוצעה לו לא פעם, היתה מאפשרת לנפגעות להשתקם ביתר קלות והיתה מהלך תיקון עבורו. רגע טראגי זה ממחיש היטב עד כמה מסוכנת והרסנית התופעה של תרבות ההטרדות המיניות וקשרים של יחסי מרות, ועד כמה המאבק בה חיוני״.

בית הספר לאמנויות תלמה ילין (צילום: החדשות)
בית הספר לאמנויות תלמה ילין | צילום: החדשות

מנהל התיכון "תלמה ילין", משה פילוסוף התייחס למקרה: "אני לא יודע איך לעכל את הבשורה. אמנם לא הכרתי את בועז, אבל סיום כה טרגי לחיים של אדם זה דבר שמכניס אותך להלם. אני שולח את תנחומיי למשפחתו. תקופה מורכבת עוברת על בית הספר. תלמה ילין הוא תיכון שלא שותק על כל סוג של פגיעה בתלמידים".

"אני כמנהל פועל דבר ראשון כדי לייצר מרחב בטוח לילדים, לצד מדיניות דלת פתוחה ושיח רגשי שמיועד למנוע מקרים ולזהות אותם בתחילתם. הראייה שהתפיסה החדשה של "תלמה ילין" עובדת - הגיעה כשלפני שנתיים קיבלתי דיווח על מערכת יחסים אסורה עוד בתחילתה. כמובן, מיד פיטרתי את המורה ודיווחתי לעירייה, למשרד החינוך ולמשטרה".

"תפקידנו כאנשי חינוך הוא דבר ראשון להגן על התלמידים מפגיעה בגופם, אבל גם מפגיעה במרחב החינוכי ובאקלים החברתי בו הם מתפתחים. לכן חשוב להבין שהאווירה בתלמה ילין שונה היום מאוד מהתקופה עליה מדובר במקרים אלו. זה יום קשה, אבל אסור שהוא יפגע במאבק בפגיעות מיניות בפרט, ובפגיעות בתלמידים בכלל. מי שיודע, שידווח. ולאור הטרגדיה של היום, אני חושב שגם חשוב לייצר שיח אחראי".