נתניהו בעד חנינה לאזריה (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר)
נתניהו ואזריה, ארכיון | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר

ראש הממשלה לצד החייל שהורשע בהריגה: אחרי שתיקה של מספר שעות, התייחס הערב (רביעי) ראש הממשלה בנימין נתניהו להכרעת בית הדין הצבאי. בפוסט שפרסם בפייסבוק כתב נתניהו: "אני תומך במתן חנינה לאלאור אזריה" - וגם גינה את הקריאות האלימות והמסיתות כלפי הרמטכ"ל גדי איזנקוט והשופטים שהרשיעו את אזריה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"זהו יום קשה וכואב לכולנו – בראש ובראשונה לאלאור ולמשפחתו, לחיילי צה"ל, לאזרחים רבים ולהורים של חיילינו, ואני בתוכם", כתב נתניהו - שכזכור שוחח בעבר עם אביו של אזריה וקרא לו לחכות להכרעה ולבטוח במערכת המשפט הצבאית.

"אני קורא לכל אזרחי ישראל לנהוג באחריות כלפי צה"ל, מפקדיו והרמטכ"ל. יש לנו צבא אחד שהוא בסיס לקיומנו. חיילי צה"ל הם הבנים והבנות שלנו, והם חייבים להישאר מעל לכל מחלוקת", סיכם ראש הממשלה.

לקריאת הכרעת הדין המלאה

חנינה? ליברמן: "בורות וסיסמאות"

שר הביטחון אביגדור ליברמן התראיין הערב למהדורה המרכזית והציג עמדה שונה: הוא אמר כי "אני לא אחראי לא על הבורות ולא על הסיסמאות של האחרים - לממשלה, לשר, אין שום מעמד או סמכות בנושא חנינה. היחידי שרשאי לחון בכל שלב זה נשיא מדינה". ליברמן הוסיף כי "זו ערכאה צבאית, ואם זה יילך לבית דין לערעורים אז הרמטכ"ל יחליט - יש הגדרות ברורות, לכן אני מציע לאותן ערכאות לבצע ולתת להם לעשות מה שהם מבינים. כל ניסיון להפעיל לחץ לא מוסיף שום דבר, הוא רק גורע".

ליברמן גינה את הקריאות נגד הרמטכ"ל גדי איזנקוט: "מה שאני רוצה לראות זה שאנשים יתנהגו באחריות, אני ראיתי היום קריאות גנאי נגד הרמטכ"ל, שמענו דברים איומים ונוראיים, דברים שאין להם שום מקום - אני מצפה מכל המערכת הפוליטית לגנות את הדברים, בלי קשר לשאלה אם הם מסכימים עם הרמטכ"ל. והכי חשוב, צריך להשאיר את הצבא והרמטכל מחוץ לויכוח פוליטי. ראינו פה השתלחות, איומים, אני מקווה שכל אותם מוסדות שאחראים ינקטו יד קשה ויתייחסו בצורה הקשה ביותר".

אזריה ומשפחתו בבית הדין (צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר)
משפחת אזריה בבית המשפט, היום | צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר

השר הוסיף והבהיר כי כאשר התייצב בבית המשפט לצד אלאור אזריה כחבר כנסת, הוא הביע התנגדות לקביעה של יעלון כי אזריה סרח. "אמרתי שצריך להמתין ולמצות הליך משפטי -  גם כשיש החלטה שאנחנו אוהבים פחות או יותר יש לכבד אותה. אסור שנתנהל אחרת. אני נגד הרשעה מראש, נגד הרשעה בתקשורת ונגד סקרים. אנחנו נכבד את הכרעת בית הדין בכל מקרה וכל הכרעה. אני קורא לכולם לקבל את זה. אצלי הדעה לא משתנה בגלל השינוי בתפקיד".

יו"ר ישראל ביתנו ליברמן אמר כי הרמטכ"ל איזנקוט "לא התייחס לאלאור אזריה אלא למקרה אחר לגמרי: כשאנחנו מצפים מהחיילים שהם ילחמו, שיפעלו בצורה נכונה ולא ירימו ידיים. ראיתי פעם נוספת איך מעוותים את הדברים, נותנים פירוש לא נכון, זאת לא הייתה כוונה של הרמטכל ואני מצטער שככה מישהו מיהר לפרש אותו". שר הביטחון סיכם: "אני קורא למערכת הפוליטית, אלו שרוצים לעזור לאזריה ולהקל על עתידו - קודם כל להפסיק עם הסיסמאות, להפסיק להשתלח, ובאמת לתת למערכת הביטחון ולאנשים המופקדים לנהל את האירוע הזה כמו שצריך".

בנט: אזריה לא גיבור, הוא חייל שטעה וצריך לחון אותו

יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, התייצב באולפן המהדורה המרכזית וטען כי "אלאור אזריה צריך לקבל חנינה באופן מידי, לא בכדי אני פניתי מראש לפני כמה חודשים לחנינה מוקדמת בסגנון מה שהיה בקו 300, מכיוון שיש פה מסר חמור מאוד, לחיילי ישראל ולאויב". בנט הוסיף כי "האויב שלנו, המשפחה של המחבל שבא לשחוט חיילים בעיצומה של אינתיפאדה - הם עכשיו חוגגים, הם עכשיו רוצים להרוס את הבית של אזריה ולתבוע את המשפחה ואת צה"ל. האבות והאימהות של חיילי צה"ל צריכים לדעת שבאירוע מבצעי, מדינת ישראל תהיה שם. אני כמפקד גיביתי את חיילי גם כשעשו שגיאות והייתה פה שגיאות".

בנט הבהיר כי הוא מכבד את בית המשפט - אך מתח ביקורת חריפה על המשפט שנערך לחייל: "ההליך היה מזוהם מתחילתו, כבר מהתבטאויות של הדרג המדיני, אחר כך דרך העובדה שאלאור אזריה לא היה נוכח בתחקיר המבצעי, ודרך פרסום והדלפת התחקיר בזמן שחקירת מצ"ח מתרחשת".

השר קרא לליברמן לשנות את עמדות לתמוך בחנינה: "יש כלי שנקרא חנינה, אני מצפה משר הביטחון שיפעיל אותה - לא צריך אהדה, סימפטיה או לבקר בבית משפט, פשוט לפנות כבר הלילה לנשיא המדינה ולהפעיל את כלי החנינה באופן מיידי. זה המסר הנכון לחיילי צבא הגנה לישראל, גיבו גם אותי כמפקד". בנט טען כי "אזריה לא גיבור, הוא חייל שטעה, ששגה, אבל בשדה קרב בעיצומה של אינתפאדה. אני הייתי בשדה הקרב ועשיתי שגיאות, לא כאלה. הוא נמצא שם בשדה הקרב, תחת לחץ, תחת אווירה של התראת מחבל שמתפוץ, מטען, ואחרי שכל המערכת מלמעלה אותתה לדבר מסוים".

בהתייחסות לדברי הרמטכ"ל איזנקוט בנושא, אמר בנט: "אני מגבה באופן מוחלט את הרמטכ"ל ואני מגבה את אמירות הרמטכ"ל - אנחנו לוחמים שנשלמים לשדה הקרב צריכים להגן על אזרחים, לא הפוך. אני זוכר שאמרו את זה גם לשליט, ואז ערוץ 2 לא התייחס. אלאור אזריה הוא לוחם בצבא הגנה לישראל, הוא התנדב להיות לוחם, אנחנו צריכים לגבות אותו ברגע הזה, להשתמש בכלי הזה, אני מצפה באופן מיידי משר הביטחון להרים טלפון כבר הערב לנשיא, חנינה לאלאור אזריה".

כחלון. לאן נעלמו הנתונים? (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
גינה את המתקפה כלפי איזנקוט. כחלון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

מה כחלון חושב על חנינה?

שר האוצר ויו"ר מפלגת כולנו, משה כחלון, התייחס להרשעה לאחר ששמר על שתיקה במשך מספר שעות. כחלון הבהיר כי "צה"ל שלנו הוא המוסרי והערכי ביותר בעולם ועלינו לשמור עליו מכל משמר. אלאור נקלע לסיטואציה מורכבת ביותר שלא בחר בה. קשה לדמיין את עוצמת הסבל והצער שעוברים בחודשים האחרונים אלאור ובני משפחתו".

"אין לנו צבא אחר. כל פגיעה ברמטכ"ל ובמפקדי צה"ל ממניעים פוליטיים פוגעת בביטחון המדינה ואני מגנה אותה בכל תוקף", הוסיף שר האוצר - שהדגיש כי "הדיון ההומניטרי לגבי האפשרות למתן חנינה לאלאור ראוי שיתקיים בתום ההליכים המשפטיים ובתיאום עם הגורמים המוסמכים בצה"ל".