"צריך לראות שלא נעשה פה שימוש בחומר שעשוי להיות סוד צבאי": לאחר הפרסום בחדשות 2 על פעילות ארגון "שוברים שתיקה" והאיסוף של מידע ביטחוני רגיש, הורה שר הביטחון משה (בוגי) יעלון על בדיקה פנימית בנושא. היום (שני) הדף יעלון את הטענות על סתימת פיות והבהיר: "זכותו של כל אחד במדינת ישראל להתבטא, אלא אם בהתבטאות יש פגיעה ממשית בביטחון המדינה. גם אם הוא חלוק על דעתי או על דעתו של מישהו אחר, זכותו להתבטא ולפעול". לדבריו, הכתבה חשפה התנהלות חמורה בהרבה ואפשרות לדליפת מידע ביטחוני.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"מה שנחשף לאחרונה בכתבה שפורסמה בערוץ 2 זה ששואלים את החיילים שאלות שאינן קשורות לאופי הפעילות והמוסר, כשמכניסים כל מיני רכיבים שהם לצורך העניין סוד מבצעי", אמר יעלון במהלך סיור בצפון. "אם עושים בזה שימוש בחוץ זה חמור ביותר, אם מפיצים את החומר הזה זו בגידה. גם אם הם רק שומרים את זה לעצמם, מי שומר על החומר הזה? למה צריך לדעת באיזה כלי אנחנו משתמשים באוויר וביבשה וכן הלאה, מהן שיטות הפעולה?".

לדבריו, התנהלות הארגון נובעת מאג'נדה פוליטית מובהקת - אך איסוף המידע שאינו נוגע ליהודה ושומרון לא עולה בקנה אחד עם הדברים: "זה משרת את סדר היום שלהם, לשמור על הדימוי המוסרי של צה"ל? על האופי המוסרי של צה"ל? לכן על זה הוריתי לפתוח חקירה, לא אמרתי לסתום להם את הפה, לא אמרתי להוציא ואתם מחוץ לחוק – למרות שהדבר הזה הזעיק אותי לפתוח חקירה".

"שוברים שתיקה לא יכנסו לבתי ספר" (צילום: תומר נויברג / פלאש 90, חדשות)
"שוברים שתיקה": ארגון במוקד הסערה | צילום: תומר נויברג / פלאש 90, חדשות

לבני נגד יעלון: להיזהר בשימוש במילה בגידה

יעלון הסביר כי מלבד הצורך לבדוק כיצד פעל הארגון, בצה"ל שואפים לברר "אם חיילים גם עשו שימוש בעדויות שלהם בחומר מסווג שהם נחשפו לו תוך כדי שירות, וחלקו אותו עם אחרים שאינם ברי סמכות, גם זו עבירה ולכן החקירה הזו כרגע נפתחה ונראה לאן היא תוביל".

"אני מכיר את הארגון מאז הקמתו ב-2004, הייתי רמטכ"ל אז", נזכר שר הביטחון. "אני שמעתי אז עדויות של חיילים בלתי מזוהים על פעילות לא תקינה או לא מוסרית מבחינה ערכית בפעילות המבצעית ביהודה ושומרון – זה התחיל אז מסיפורים בחברון. נזעקתי כרמטכ"ל משתי סיבות: לא יקום ולא יהיה בצבא הגנה לישראל – אם אלה העדויות, בואו נחקור את זה עד הסוף. סיבה שנייה, ועל זה כינסתי ישיבת מטכ"ל, איך קורה שחיילים יוצאים מאיתנו, לנו לא מספרים שום דבר ואחרי שמשתחררים מספרים את הסיפורים הללו? זה כישלון פיקודי".

יעלון הוסיף כי למרות שביקש מספר פעמים, עד כה לא קיבל עדות אחת שניתן לאמת: "יותר מאוחר גיליתי שהארגון יוצא לחו"ל ומספר את הסיפורים שם: זה בכלל הביא אותי למסקנה שאין על מה לדבר איתם. אם אתם דואגים לדמות המוסרית של צה"ל ולהתנהלות שלנו, למה אתם הולכים לספר את זה בחו"ל? יש פה אג'נדה פוליטית היא מוכרת וכן הלאה, לצערי. לכן מאותו רגע כרמטכ"ל כבר אמרתי – כף רגלם של פעילי הארגון לא תדרוך בצה"ל. זה לא אומר שמוציאים אותם מחוץ לחוק, הם יכולים להגיד את מה שהם אומרים ונתמודד עם זה כל עוד אין בזה עבירות ביטחוניות".

דבריו של יעלון עוררו זעם בשמאל: חברת הכנסת ציפי לבני מהמחנה הציוני אמרה כי "פוליטיקאים צריכים להיזהר בשימוש במילה בגידה - גם מול אלה שאנו חולקים על פעולתם. ראינו כבר אילו מחירים שילמה החברה הישראלית על השימוש במילה הזו". ח"כ עיסאווי פריג' ממרצ אמר כי "כמיטב מסורת הימין הקיצוני, גם שר הביטחון יעלון מתיר את דמם של פעילי 'שוברים שתיקה'. החוק הישראלי מטיל עונש מוות או מאסר עולם על בגידה וזה גם המסר שיוצא מפיו של שר הביטחון".

משוברים שתיקה נמסר: "אזרחי מדינת ישראל מצפים משר הביטחון שלהם לספק להם ולילדיהם ביטחון ולא הסתה פוליטית שקרית ועלובה. בזמן שטרור משתולל ברחובות ואזרחים נדקרים ונפגעים בכל יום, שר הביטחון בוגי יעלון, שכל תפקידו הוא להגן ולשמור על ביטחונם, מסתער דווקא על חיילים ולוחמים אזרחי ישראל, חלקם הורים לילדים, שמתנגדים לכיבוש. שוברים שתיקה לא מחזיק בשום סודות מדינה ויעלון הוא הראשון לדעת את זה".