הגיעו לתמוך. זחאלקה וזועבי (צילום: דויד וקנין / פלאש 90)
פנייה ליועמ"ש: לחקור את חברי בל"ד | צילום: דויד וקנין / פלאש 90

ועדת הכנסת תתכנס בשבוע הבא על מנת לקרוא ליועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה נגד חברי הכנסת מהרשימה המשותפת שנפגשו עם בני משפחותיהם של המחבלים שביצעו פיגועים בישראל. הוועדה צפויה לבקש מיועץ המשפטי לממשלה לבדוק האם הייתה בהתנהלותם של חברי בל"ד עבירה פלילית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חלק מחברי ועדת הכנסת הודיעו כי יבקשו מהיועץ המשפטי לפעול להסרת חסינותם של הח"כים ולהעמידם לדין. גורמים בוועדה מזכירים כי במקרה של ח"כ חנין זועבי שהורשעה בהעלבת עובד ציבור, היא הושעתה למספר חודשים, וכך הם מבקשים לנהוג גם הפעם.

במקביל לפנייה ליועץ, צפוי יושב ראש ועדת הכנסת דוד ביטן לפנות לוועדת האתיקה בבקשה לפעול נגד הח"כים. בהקשר זה לוועדת האתיקה סמכויות נרחבות למדי בהן: השעיה של ח"כ לחצי שנה ולאחרונה, גם שלילת שכר - דבר שלא קרה בכנסת.

פגישת חברי בל"ד עם משפחות המחבלים (צילום: palwatch.org)
הפגישה עם משפחות המחבלים | צילום: palwatch.org

המפגש שקיימו חברי הכנסת הערבים גררו תגובות זועמות מכל קצוות הקשת הפוליטית. "אני קורא ליועץ המשפטי לממשלה לבחון האם פגישת הח״כים עם משפחות המחבלים אינה מהווה עבירה של תמיכה במעשי רצח וטרור", אמר השר לביטחון הפנים גלעד ארדן. הוא הוסיף כי גופות המחבלים לא ישוחררו עד ‏שמשפחותיהם יעמדו בדרישות המשטרה.

"תמיד טענתי שחברי כנסת בבל״ד פועלים למען גורמי טרור ונגד מדינת ישראל ומקומם מחוץ לכנסת ישראל", אמר שר העלייה והקליטה זאב אלקין. "ועדת הבחירות פעם אחר פעם פסלה אותם מהתמודדות לכנסת, ורק בזכות התערבות בג״ץ הם היום מביישים את התואר ״חבר כנסת״. חייבים להפסיק את הביזיון הזה״.

דברים ברוח דומה אמר גם סגן שר הביטחון אלי בן דהן שטען כי הח"כים הערבים נותנים רוח גבית לטרור. "בימים של הסתה משתוללת שבעקבותיה נרצחים אזרחים חפים מפשע וחיילות צעירות, הח"כים הערבים רומסים ברגל גסה כל צלם אנוש וכל חמלה", טען. "אסור לתת להם להמשיך לכהן כגיס חמישי בכנסת שאינו מייצג את עמדתם של רוב האזרחים הערבים בישראל ואף משחיר את שמם".

"מעבירים מסר חמור למחבלים"

גם בצדה השמאלי של המפה הפוליטית גינו את מעשיהם של חברי הכנסת הערבים מבל"ד. "המסר שמעבירים חברי הכנסת בביקורם אצל משפחות הרוצחים חמור מאד וראוי לכל גינוי", אמר ח"כ איל בן ראובן (המחנה הציוני), החבר בוועדת האתיקה של הכנסת. "יש לי יסוד סביר להניח שרוב ציבור ערביי ישראל סולדים מהמעשה החמור הזה של חברי הכנסת. הכנסת לא יכולה לעבור לסדר היום על מעשה מעין זה שחורג מחופש הביטוי ומעודד למעשי טרור".

ימונה לשגריר באו"ם? גלעד ארדן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"לבחון אם מדובר בעבירה על החוק", ארדן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

לדברים הצטרף גם ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) שאמר: "גם כשלוקחים בחשבון את עמדותיה הקיצוניות של בל"ד עדיין מדובר בצעד מגונה שנותן רוח גבית לטרור שמופנה בימים אלה נגד אזרחי ישראל. העובדה שמשפחות המחבלים כינו את הפגישה עם הח"כים 'חמה ופרודוקטיבית' היא פשוט מזעזעת ומחרידה. אני בטוח שמרבית האזרחים הערבים יגנו בתוקף את המעשה המחליא הזה".

הטלוויזיה הפלסטינית: "דקת דומייה לזכר המחבלים"

בפגישה המדוברת השתתף בין היתר מוחמד עליאן, אביו של המחבל בהאא עליאן מג'בל מוכאבר. עליאן רצח יחד עם מחבל נוסף שלושה בני אדם בפיגוע בקו 78 בשכונת ארמון הנציב לפני כחודשיים וחצי. מחברי בל"ד ברשימה המשותפת נמסר כי חברי הכנסת נפגשו עם בני המשפחות שביקשו לשחרר לקבורה את גופות בניהם. "הבקשה הועברה לשר לביטחון הפנים והוא מטפל בה", נמסר.

זירת הפיגוע בארמון הנציב (צילום: TPS)
זירת הפיגוע בארמון הנציב, ארכיון | צילום: TPS

בסוכנות הידיעות הפלסטינית מען נמסר כי הפגישה בין בני המשפחות לבין חברי הכנסת נפתחה בדקת דומייה לזכר "השאהידים", אך בשיחה עמנו סירב ח"כ גאטס להתייחס לכך. "שמענו אותם והקשבנו להם", אמר. "לא ברור למה מדינת ישראל לא משחררת את הגופות, זה עניין הומניטרי".