מתקן חולות (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
מתקן חולות, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

צעד חסר תקדים במאבק בהסתננות לישראל: כבר בימים הקרובים יחל הליך "פינוי מרצון" של מהגרים ומבקשי מקלט מאפריקה, ששוהים במתקן "חולות" בדרום. לאחר דיונים, מדינת ישראל הגיעה להסדרים עם שתי מדינות אפריקניות שיקלטו את המהגרים ומוגדרות "בטוחות" עבורם - כך הודיע היום (שלישי) משרד הפנים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שר הפנים גלעד ארדן הודיע כי יפעל להכניס את מסגרת "היציאה מרצון" לקווי היסוד של הממשלה הבאה. "המהלך יעודד מסתננים לצאת מתחומי מדינת ישראל בצורה בטוחה ומכובדת, ויהיה כלי אפקטיבי למימוש החובה שלנו כלפי תושבי מדינת ישראל ודרום תל אביב להשבת מרקם החיים אליו היו רגילים", אמר ארדן.

במשרד הפנים הדגישו כי כעת, לאחר שהמהלך קיבל אישור של היועץ המשפטי לממשלה, המדינה תציע באופן יזום לשוהים ב"חולות" לצאת למדינה נוספת שמוגדרת בטוחה. מנתוני משרד הפנים עולה כי מתחילת 2014 נרשמה הענות של 1,500 מסתננים שיצאו מרצון למדינה שלישית, ולמעלה 7,000 מסתננים יצאו למדינת מוצאם בתקופה זו.

גלעד ארדן (צילום: פלאש 90, חדשות)
השר ארדן, ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

ההליך יתבצע בשלב זה רק עבור המהגרים שלא נבדקת עבורם בקשה למקלט מדיני. הליך היציאה במלואו - מכרטיסי הטיסה ועד בתי המלון ומענק היציאה - יהיה באחריות מדינת ישראל ובמימונה.

ארדן הנחה את נציגי רשות האוכלוסין וההגירה ב"חולות" לאתר את המתאימים למעבר למדינה שלישית, על מנת שיציעו באופן יזום את היציאה מהארץ. לכל מהגר שיוצע לו המתווה יוענקו 30 יום להתארגנות, אך אם יסרב - ייתכן שיועבר למתקן משמורת ויוגדר כ"מי שאינו משתף פעולה עם הרחקתו מישראל".

יונתן יעקובוביץ, ראש תחום הסברה ב"מרכז למדיניות הגירה ישראלית", בירך על הנוהל החדש: "למדינה יש זכות מלאה, גם על פי החוק הבינלאומי, להוציא מסתננים לא חוקיים משטחה, כל עוד היא מבטיחה שלא נשקפת להם כל סכנה במדינה היעד. אוסטרליה חתמה על הסכם דומה עם קמבודיה על מנת להתמודד עם הגירה בלתי חוקית לשטחה. אנו מקווים כי המהלך אכן יקרום עוד וגידים וכי יש כאן בשורה אמיתית לאזרחי מדינת ישראל ותושבי דרום תל אביב בפרט".

סדר עגום מאחורי הסורגים. ארכיון (צילום: חדשות 2)
סדר עגום מאחורי הסורגים. ארכיון | צילום: חדשות 2

בחולות חגגו סדר עצוב: "ספרו את סיפורנו"

בצל איום הגירוש, בשבוע שעבר ציינו מאות ישראלים ומבקשי מקלט את "סדר הפליטים" - סדר פסח סמלי מול כלא חולות. המשתתפים השוו בין יציאת מצרים לבין חוויותיהם האישיות, אכלו ושרו ובאירוע גם חולקה "הגדת הפליטים" - מוסף להגדה של פסח שמיועדת להכניס סיפורי "יציאת מצרים" מודרניים של פליטים אפריקאים לליל הסדר.

"פסח הוא זמן שבו יהודים בכל העולם מספרים את סיפור יציאתם ממצרים וחוגגים את ערך החירות", אמר בטקס מוטסים עלי, מבקש מקלט מדרפור כלוא בחולות. "הוא גם זמן, אני מקווה, שבו יוכלו להתחשב בחירותם של אחרים. פסח הינו הזדמנות להתבונן על הדרך שבה ישראל כולאת אנשים שבאו לכאן לבקש מקלט, ולשאול האם זה תואם את הרוח היהודית."

"המקום הזה הוא מקום שבו עברו עם ישראל כשיצאו ממצרים, אחרי ששמע אלוהים את זעקתם", אמר טשומה נגה, מבקש מקלט מאריתריאה, כלוא בחולות. "היום שבתם למדבר. הגעתם עד הלום כדי להצטרף לזעקתנו. אנחנו מקווים שתוכלו לעזור להשמיע את קולנו, כדי שנוכל להגשים את זכויותינו כפליטים ולחיות חיי כבוד. תזכרו אותנו כשאתם חוזרים הביתה, דברו אל אנשים עלינו, ספרו את סיפורנו."