"לא מתכוון לחזור". שריר (צילום: רויטרס)
"לא מתכוון לחזור". שריר | צילום: רויטרס

חזרה לא מלאה להרכב הוועדה: לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הסכים להפסיק את התערבותו בוועדת פרס ישראל, הודיעו חמישה מהשופטים על חזרתם לדיונים. לעומתם, המפיק והקולנוען חיים שריר שפוטר על ידי נתניהו, אמר היום (שישי) לחדשות 2 Online כי אין בכוונתו לחזור ל"קן הצרעות" של הוועדה. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לא חזרתי ואני לא מתכוון לחזור, זה הגיע למקום שאני לא מוכן להיות חלק מהדבר הזה". שריר הוסיף כי הוא מצטער שאמר כן: "אם הייתי יודע שזה יהיה כך - הייתי אומר לא מלכתחילה". פרופ' זיוה בן פורת, ששימשה כשופטת, הודיעה גם היא לא תשוב לוועדה: "אי אפשר למחוק את השבוע הזה – חברי הוועדה אמורים להיות סודיים, וכעת אפשר להפעיל עליהם לחץ. כל המהלך בלתי אפשרי ולדעתי צריך להעביר את הפרסים בספרות ובמחקר לשנה הבאה".

לעומתם, חמישה שופטים הודיעו עד כה על חזרתם: הפרופסורים אריאל הירשפלד, אבנר הולצמן, ניסים קלדרון, אפרים חזן ונורית גרץ.‎ פרופ' אריאל הירשפלד, אחד השופטים בוועדת הפרס לספרות שפוטר בהוראת נתניהו, אמר הבוקר לחדשות 2 כי חזרתו "יכולה אולי לתקן את ההרס והחורבן שהדבר הזה איים לעשות". עם זאת, הירשפלד הביע דאגה מהרשימות הסודיות שמגובשות נגד המועמדים והשופטים.

צפו בכתבה המלאה (צילום: יונתן סינדל פלאש 90, רויטרס, חדשות)
נתניהו נענה לבקשת היועמ"ש | צילום: יונתן סינדל פלאש 90, רויטרס, חדשות

ריבלין: "פרס ישראל יקר ללב כולנו"

הסופר חיים באר, שביטל את מועמדותו, הודיע כי לא יחזיר את שמו לרשימת המועמדים: "כל התהליך זוהם - זו לא הכרה בטעות ואני לא מקבל את המהלך שלו". גם הסופר סמי מיכאל הודיע שלא יחזיר את שמו לרשימה.

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין קרא לשופטים ולמועמדים שפרשו "לשוב ולקחת חלק מלא בהליכי הבחירה", בעקבות הוראת היועץ המשפטי בנושא.  "פרס ישראל יקר ללב כולנו, מימין ומשמאל", אמר ריבלין. "הוא מהווה מכנה משותף של החברה הישראלית, מהאחרונים שנותרו לה, ומסמל הסכמה נדירה על העומק הרוחני, התרבותי, הספרותי, המדעי והערכי שלנו כעם".

"זהו אות שבאמצעותו מוקירה האומה את בחירי בניה ובנותיה ועלינו לשמור עליו מכל משמר. הבה נשמור על פרס ישראל, למען כולנו", הוסיף הנשיא. מוקדם יותר הבוקר השיבה היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית ברנע פרגו, למכתבו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, בנושא פרס ישראל. במכתבה ציינה כי נתניהו ביקש למסור כי הוא מכבד את הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, שלא לעסוק במינוי שופטי פרס ישראל בעת הזו של תקופת הבחירות.

במכתב צוין גם כי ראש הממשלה נתניהו ביקש למסור כי היה ויעמוד בראשות הממשלה הנכנסת, הוא יקים ועדה לגיבוש קריטריונים למינוי שופטים לפרס ישראל, בהתאם להמלצת וינשטיין ולהצעת מבקר המדינה בדו"ח המבקר משנת 2010.

יטופל בשבועות הקרובים. ריבלין (צילום: מארק ניימן / לע"מ, חדשות)
"לשמור על הפרס מכל משמר". ריבלין | צילום: מארק ניימן / לע"מ, חדשות

אתמול פנה וינשטיין לנתניהו ומסר לו שבשל תקופת בחירות, אין לקבל החלטות בעניין השופטים בפרס. תגובתו של וינשטיין הגיעה לאחר ששמונה שופטים ושבעה מתמודדים פרשו. הסופרים חיים באר, סמי מיכאל, אלי עמיר ודויד גרוסמן הם בין המועמדים שהודיעו על פרישתם. הסופרים פרשו בתגובה לכך ששלושה שופטים בוועדות פוטרו עקב התערבותם של גורמים בלשכת ראש הממשלה.