פחות מ-24 שעות לאחר הודעתו של נשיא מצרים חוסני מובארק כי לא יתמודד בבחירות לנשיאות הבאות, הגיב ראש הממשלה בנימין נתניהו להתפתחויות האחרונות בנאום מיוחד בכנסת. את דבריו של ראש הממשלה העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

מיוחד: כל העדכונים על המהפכה במצרים 

"אתמול היה יום דרמטי באזורנו", פתח נתניהו את נאומו. "מיליוני אנשים נהרו לרחובות מצרים. הנשיא מובארק שמנהיג את מצרים זה 30 שנה הודיע שלא יתמודד בבחירות הבאות ושיפעל להנהגת רפורמות שלטוניות במצרים. בוושינגטון, פריז, לונדון ובכל רחבי העולם הדמוקרטי דיברו מנהיגים, פרשנים וחוקרים על ההזדמנויות שגלומות בשינוי שמתחולל במצרים. דיברו על שחר של יום חדש. והתקוות הללו מובנות.

"מצרים, שמאמצת לחיקה את המאה ה-21, שמאמצת רפורמות כאלה, היא מקור של תקווה גדולה לעולם, לאזור וגם לנו. אנו בישראל מכירים את ערכם של מוסדות דמוקרטיים ואת ערכי החופש. בחשיבות של בתי משפט עצמאיים, שמגנים על זכויות הפרט של מערכת פרלמנטרית עם קואליציה ואופוזיציה.

"הדמוקרטיה מחזקת את השלום"

"הדמוקרטיה יקרה לנו ומובן מאליו שמצרים שנשענת על המוסדות הללו, שמעוגנת בערכים דמוקרטיים, לא תהווה שום איום לשלום. להפך", הוסיף רה"מ. "ההיסטוריה המודרנית מלמדת אותנו שככל שיסודות הדמוקרטיה חזקים יותר - כך יסודות השלום חזקים יותר. השלום בין דמוקרטיות חזק והדמוקרטיה מחזקת את השלום.

"אבל זהו לא התרחיש היחיד. כי הרחק מוושינגטון ופריז, לא רחוק מירושלים, ישנה תקווה אחרת. בבירה אחרת. בבירה הזו ישנה מנהיגים שגם הם מזהים את ההזדמנויות שגלומות בשינוי במצרים. גם הם הביעו תמיכה בהמונים שיצאו לרחובות. מדברים ודיברו על שחר של יום חדש. אבל תפיסת האנשים בבירה הזו היא שלא מדובר ביום שבו יפציע השחר, אלא ביום שבו יירד השחר - הבירה הזו היא טהרן. אני מבטיח לכם שמנהיגים באירן לא מעוניינים ברפורמות וליברליזציה של אזרחי מצרים, כפי שלא נענו לקריאות של העם שלהם לפני שנה וחצי.

אירן רוצה מצרים של ימי הביניים

"אינני בטוח שזה נגמר, אבל בדבר אחד אני משוכנע: המשטר האירני אינו מעוניין לראות את מצרים מגנה על זכויות האזרח, המיעוטים והנשים. הם לא מעוניינים במצרים נאורה שמאמצת את המאה ה-21. הם רוצים מצרים של ימי הביניים. שתהיה מנוהלת על ידי כוחות רדיקלים שמתנגדים לכל מה שאנו והעולם החופשי חפץ.

"יש כאן שני עולמות, שני הפכים, שתי תפיסות: זו של העולם החופשי והדמוקרטי וזו של העולם הרדיקלי. איזו תפיסה תגבר במצרים? התשובה הזו חיונית לעתידה של מצרים, חיונית לעתיד האזור וחיונית לנו בישראל. העמדה שלנו ברורה: אנחנו בעד הכוחות שיקדמו חירות, קידמה ושלום. אנחנו נגד הכוחות שישליטו עריצות חשוכה, טרור ומלחמה.

המאבק לא הוכרע

"אני משוכנע שהכוחות שירצו להביא שינוי מבוקר ודמוקרטיזציה במצרים יקדמו את השולם בין ישראל לעולם הערבי. אבל אנחנו עדיין לא שם. ראשית כי המאבק לא הוכרע, שנית כי יכול להיות שלא תהיה הכרעה בין התפיסות במשך זמן רב ותהיה אי יציבות וחוסר בהירות.

"שלישית, ההיסטוריה הקרובה של המזרח התיכון מראה לנו שביותר מדי מקרים בשלושת העשורים האחרונים גורמים איסלאמים ניצלו את חוקי הדמוקרטיה כדי לקנות שליטה ולהנחיל משטר אנטי דמוקרטי: כך קרה באירן, בלבנון ובהשתלטות החמאס על רצועת עזה. חיזבאללה מקדם את זכויות האדם? בעזה יש חופש? חייבים להבטיח שזה לא יקרה פעם נוספת. לעשות הכול שהשלום יחזיק מעמד".