המשפחות השכולות, שרוצחי יקיריהן נמצאים ברשימת האסירים המיועדים לשחרור, זועמות. "הם משתחררים הביתה כגיבורים והולכים לחגוג את הרצח של הילדים שלנו", קראה הבוקר (א') בכאב גילה מולכו, אחותו של איאן פיינברג, שרוצחו, עבדל-עאל סעיד עודה,  נמצא ברשימה.

לרשימה המלאה של 26 האסירים הפלסטיניים שישוחררו

"אלו אנשים שרצחו שמשתחררים ולא כמו שהפרקליטה אמרה אסירים פוליטיים", הוסיפה מולכו, "גם העולם שומע שהם אסירים פוליטיים. זה לא אסירים פוליטיים, הם מחבלים ורוצחים שמשתחררים חזרה הביתה". לדבריה, לא מדובר במחווה דומה להשבתו של גלעד שליט. "הם אקדח לרקה, איך אפשר למסור את הדם שלנו כמחווה?".

פיני רוטנברג, שאביו אייזיק, נרצח ב-1994 על ידי אבו מוסא סאלם עלי עטיה, שנמצא אף הוא ברשימת המיועדים לשחרור, סיפר בריאיון לחדשות 2 באינטרנט על המחיר שמשלמות המשפחות, בתחושתו כנראה לחינם. "אם השחרור היה מתבצע במסגרת עסקת שליט זה היה לנו יותר קל לעכל, אבל לצערנו אנחנו משלמים מחיר ועושים טובה רק כדי שידברו איתנו. אנחנו יודעים שלא ייצא מזה כלום", אמר רוטנברג.

"תחושות הכאב והאובדן לא נעלמות"

אביו, ששרד את השואה, נרצח ע"י שני פלסטינים באתר הבנייה. "העיסוק של אבי בתחום הבנייה סייע לו לשרוד את השואה, לאחר שנשלח למחנה ההשמדה סוביבור ונמצא כשיר לעבודות כפייה. הוא שרד את מרד סוביבור ולחם לצד הפרטיזנים", סיפר הבן.

כשיצא האב לפנסיה, בגיל 69, החל לעבוד באתר בנייה שם אירע הרצח. "הם התנפלו עליו והכו אותו בראשו", סיפר רוטנברג, "לאחר שלושה ימים שהיה בתרדמת הוא מת בבית החולים". הבן אומר כי תחושות הכאב והאובדן אף פעם לא נעלמות. "בכל אירוע משפחתי אנחנו מרגישים את החוסר", אמר, "אנחנו מבינים שזה היה צריך לקרות מתישהו וידענו שזה יגיע". רוטנברג מנסה שלא לאבד תקווה, למרות הכל, אך נותר סקפטי. "יש לי ילדים צעירים ואני מקווה שיהיה להם עתיד טוב יותר אבל תחושת הבטן שלי אומרת שזה לא יצליח".

משפחות שכולות מפגינות נגד השחרור (צילום: חדשות 2)
משפחות בהפגנה נגד שחרור האסירים, אתמול | צילום: חדשות 2

המשפחות הגיבו הבוקר בכעס גם על עצם ההחלטה לפרסם את הרשימה בשעות הלילה. לטענת המשפחות השכולות, אפשר היה לחכות עד הפרסום לפחות עד הבוקר "כדי לאפשר להם לילה ללא נדודי שינה".

מי האסירים שישוחררו מחר?

אתמול סיימה ועדת השרים לענייני אסירים לגבש את רשימת 26 האסירים הפלסטינים שישוחררו עוד השבוע, ושירות בתי הסוהר פרסם את שמותיהם. למשפחות ניתנה ארכה של 48 שעות להגשת עתירות לבית המשפט. לפי הרשימה שאושרה, 14 אסירים ישוחררו לעזה ו-12 ליהודה ושומרון. רוב המשוחררים הורשעו ברצח או בניסיון לרצח. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מבין המשתחררים: עבדל-עאל סעיד עודה יוסף דקר למוות את עו"ד פיינברג בעזה. כור מטווע חמד פאיז שרצח את סולומון אבוקסיס ומנחם דדון בשנות ה-80. צאלח אברהים אחמד מוגדד רצח את ישראל טננבאום בנתניה בשנת 1993. עבדל ג'פאר סמיר רצח את החייל בנימין מייסנר בזמן האינתיפאדה הראשונה. עותמאן עאמר מוסטפה רצח את פרידריך רוזנפלד באריאל בשנת 1989. סאלם עלי עטיה שרצח את אייזיק רוטנברג בפתח תקווה בשנת 1993. ראעי אברהים עלי רצח בשנת 1994 את החייל מוריס איזנשטט.

ניסיון לחדש את הקשר - נתניהו ואבו מאזן (צילום: רויטרס, חדשות)
אחרי השחרור יחודשו השיחות. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

אם לא יתקבלו ערעורי המשפחות השכולות - ישוחררו 26 האסירים, כפי שהוסכם, דבר שיהווה את הפתח לפגישה השנייה של צוותי המשא ומתן. גורמים בוועדה ציינו כי כל האסירים שיוחזרו לעזה - יצאו משטח הרצועה. כלומר, הדבר אינו מהווה עבורם גירוש כלל. הדבר מחזק את אבו מאזן כמי שמביא לשחרור אסירים לא רק לגדה, אלא גם לעזה - מעוז חמאס.

יום לאחר שחרור האסירים הפלסטינים, ביום רביעי, יחודשו שיחות המשא ומתן בפגישה שתתקיים בירושלים. בפגישה יקחו חלק השליח האמריקני לשיחות מרטין אינדיק, שכבר נחת אתמול בישראל, כמו גם הנציגים הישראליים ציפי לבני ויצחק מולכו, והנציג הפלסטיני סאיב עריקאת.

שחרור האסירים - הסיקור המלא:

בתו של קורבן לטרור: "בשביל שלום נכון לשחרר רוצח אבי"

פורסמה רשימת 26 האסירים שישוחררו

האם השכולה זעקה: "לא ניתן לשחרר אסירים"

משפחות שכולות הפגינו בירושלים: "משחררים רוצחים על כלום"