גרסה לא אחידה. דני אילון (צילום: איי פי)
דני איילון. יצא השבוע למדריד | צילום: איי פי

יום אחרי ששרת החוץ במדריד הודיעה כי ארצה תוביל בחודש הבא את המהלך להכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית באו"ם בחודש הבא, זומן הערב השגריר הספרדי בישראל לשיחת הבהרה בנושא. סמנכ"ל אירופה במשרד החוץ, נאור גילאון, זימן את השגריר - אלווארו אירנסו. לפי הודעת המשרד, הביע הנציג הישראלי את "פליאתנו ואכזבתנו מדברי שרת החוץ, כפי שצוטטו בתקשורת, במיוחד לאור היחסים הבילטראליים המצוינים בין שתי המדינות".

לפי ההודעה, ביקש השגריר הספרדי להבהיר כי קיימים הבדלים בין הכותרות שהופיעו בכלי התקשורת על ההתבטאות שבלב הסערה לבין התוכן המקורי של דברי שרת החוץ. הוא פירש זאת כניסיון שלה "להביע תמיכה בעקרון הפוליטי של הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל, ולא לקבוע מראש את תוצאות ההצבעה הספרדית בספטמבר".

הוא גם הדגיש כי "ספרד טרם קבעה עמדתה לגבי ההצבעה הצפויה בחודש ספטמבר, שתהיה תלויה בהתייעצויות בקרב מדינות באיחוד האירופי ובטקסט שיוצג להצבעה על ידי הפלסטינים".

עוד אמר השגריר הספרדי, כי מבחינת ארצו - תוכן ההודעה שיעבירו הפלסטינים "חייב להיות מאוזן, ולכלול  בין היתר את הצורך בחידוש המשא ומתן עם ישראל והדאגה לביטחונה". בפגישה עם נציג משרד החוץ הוא אמר כי במידה שתנאים אלה לא יתקיימו, לא תוכל ספרד לתמוך בבקשה הפלסטינית להכרה בעצמאות. על רקע הדברים, צפוי סגן שר החוץ, דני איילון, להיפגש במהלך השבוע עם אישים בכירים במדריד ולדון עמם בנושא - במסגרת המאמץ הבינלאומי של הממשלה לסכל את הניסיון הפלסטיני באו"ם.

פוגע בכבוד הישראלי. ליברמן (צילום: רויטרס)
שר החוץ ליברמן. תגובה לספרדים | צילום: רויטרס

אתמול צוטטה שרת החוץ הספרדית, טרנידד חימנס, כאומרת: "אני מקווה ששרי החוץ של האיחוד האירופי, שנפגשים ב-2 בספטמבר, יספקו התקדמות בהכרה של אירופה במדינה פלסטינית".

היא הוסיפה כי דווקא בשל המתיחות הביטחונית בימים האחרונים, "יש תחושה שזה הזמן לעשות משהו, לספק לפלסטינים תקווה למדינה, תקווה שמדינה פלסטינית יכולה להפוך למציאות".

שרי החוץ האירופים ידונו במדיניות של האיחוד כלפי בקשתו של אבו מאזן ואנשיו בעיר סופוט בפולין. "אנחנו צריכים לתת להם סימן מסוים. אם לא, התסכול יכה את הפלסטינים", אמר במדריד לקראת הכינוס. בינתיים, רק גרמניה ופולין הביעו התנגדות להכרזה החד צדדית למדינה פלסטינית, בטענה שהכרזה כזו לא מקדמת את תהליך השלום.

באו"ם סבורים שרוב מדינות העצרת הכללית יצביעו בעד מדינה פלסטינית, אבל זו תהיה החלטה רשמית או סמלית בלבד. מועצת הביטחון כנראה לא תאמץ את ההחלטה בעצרת ובסופו של דבר מדינה פלסטינית תקבל מעמד של חברה מוגבלת, בדומה למעמד הוותיקן. על פי סקר שנערך ברשת BBC הבריטית, 122-135 מדינות תומכות במדינה פלסטינית ו-35-70 מדינות מתנגדות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק