"הפרת החוק הבינלאומי". בנייה בהתנחלויות (צילום: רויטרס)
מענקים על בתים שלא נבנו | צילום: רויטרס

לפני כחמש שנים, בשנת 2009, הייתה הקפאת בנייה בשטחים למשך עשרה חודשים. "ההחלטה הזו היא חד פעמית וזמנית, אנחנו נחזור לבנות בתום ההשהייה", אמר אז ראש הממשלה נתניהו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאז בכל שנה מקבלות המועצות בשטחים פיצוי, עבור ארנונה שלא נגבתה מבתים שלא קמו. מאחר שההסבר הזה נשמע מופרך, קראו לו "מענק ביטחוני בגין הקפאת הבנייה". עד היום, גם בשנה האחרונה, קיבלו המועצות כספים, שמסתכמים ב-148 מיליוני שקלים במענקי הקפאה.

תחקירני "מולד", המרכז לחקר הדמוקרטיה, השיגו פרוטוקול של ישיבת מועצת אפרת מיום ה-4.9.2011, החושף את מסלול הכסף. את הישיבה פתח הגזבר ומנכ"ל מועצת אפרת, שרון הורוביץ, שאמר: "גם השנה בעזרת חברי כנסת הצלחנו לקבל סכום כסף מיוחד. לסגור עכשיו את ההקלטה?"

למרות הצעתו, ההקלטה נמשכת ובה נשמעים ראש המועצה עודד רביבי והגזבר כשהם מגלים לחברי המועצה ש-80% מהכסף מוזרם למועצת יש"ע. אפרת, כמו כל מועצה שרוצה את המענקים, חייבת לסובב 80% מהמענקים למועצת יש"ע.

צילום ארכיון (צילום: חדשות 2)
80% מהכספים הועברו למועצת יש"ע | צילום: חדשות 2

"צריכים לשחק את המשחק"

חברי המועצה נדהמו לשמוע על ההוראה: "בפעם שעברה אמרתם ש-80% זה חד פעמי... חוץ מזה השנה כבן אין הקפאת בנייה", אמר חבר המועצה יחיאל בן-אליהו. רביבי והורוביץ הסבירו לו כי "אם אנחנו רוצים להמשיך לקבל כסף, עלינו לשחק את המשחק". חבר מועצה נוסף, משה כהן, התרעם: "אנחנו מקבלים כסף מהממשלה ומעבירים אותו לעמותה פרטית?" הכסף הולך שם למשכורות".

חברים נוספים במועצה הביעו חשד שהכסף הולך לשכר עסקני מועצת יש"ע, ורביבי והורוביץ הסבירו להם כי "הכסף מיועד לפעילות הסברה, לחיזוק ההתיישבות והאחיזה בקרקע, גם פה וגם בכל יהודה ושומרון", כגון חוברות הסברה ועלונים. "אם לא נשתף פעולה, הם ישתמשו בצינורות אחרים. אסביר לך אחר כך", הסביר רביבי לחבר המועצה הסרבן משה כהן.

בדוח הכספי של מועצת אפרת אין אזכור להעברת הכסף, אבל בדוח של מועצת יש"ע כן מוזכר הכסף. האם בצורה זו מתנהל מנגנון צללים אפל? בנוסף למתנחלים באופן פרטי, הממשלה מזרימה כסף גם להתנחלויות עבור ההקפאה שהסתיימה לפני שנים. ההתנחלויות משמשות למעשה צינור למועצת יש"ע - וזו משתמשת בכסף לתקוף את הממשלה ומדיניותה.

ממועצת אפרת נמסר בתגובה: "הכספים שמועברים למועצת יש"ע ע"י הישובים ביהודה ושומרון נועדים לצרכי הסברה ולפעילות ציבורית לטובת המשך התפתחות הישובים ביו"ש והתפתחותה של אפרת. הודות לפעילות זו אישרה הממשלה ב 3 השנים האחרונות בניית 998 יחידות דיור בישוב אפרת".

ממועצת יש"ע נמסר בתגובה: "מועצת יש"ע פעלה רבות על מנת לא לאפשר את המשך ההקפאה לאחר ספטמבר 2010. פעילותנו ממומנת בין השאר מתקציבי הרשויות על פי חוק ובהתאם לפסיקת בג"ץ. מרבית הרשויות ביהודה ושומרון מעבירות בצורה וולונטרית דמי חבר למועצת יש"ע למימון פעילותה". 

יו"ר האופוזיציה דורש חקירת מבקר

הפרסום ב"אולפן שישי" גרר מחאה נוקבת בשמאל: ראש האופוזיציה,  ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג טען כי "מי ששואל למה מחירי הדיור ממשיכים לעלות והממשלה עומדת חסרת אונים יכול למצוא את התשובה במענקים המופרכים המועברים להתנחלויות. עשרות מיליוני שקלים שיכלו לסייע בנגב ובגליל מועברים בהחבא להתנחלויות. ואני שואל את רה"מ ושר האוצר איפה הכסף? אני דורש ממבקר המדינה לחקור את הממצאים עד תום".

גם חברי מפלגתו של הרצוג, איתן כבל וסתיו שפיר, הצטרפו למחאה על העברת הכספים. ח"כ שפיר קראה לעצור לאלתר את העברות הכספים ליהודה ושומרון, אותן הגדירה "שוד כספי הציבור - לציבור הישראלי מגיע לדעת, סוף-סוף, מה עושים עם הכסף שלו".

"הערב גילינו שבשעה שהציבור הישראלי יצא בהמוניו לרחובות כדי למחות על משבר הדיור ויוקר המחיה, השתמשה מועצת יש"ע בכספי המסים של אזרחי ישראל כאילו היו הכספים הפרטיים שלה. הפרשה שנחשפה הערב מספקת הצצה נוספת לאופן שבו מזלזלים בכספי המסים, שאזרחי ישראל עובדים כל-כך קשה כדי להרוויח. אף אזרח ישראל לא קם בבוקר והולך לעבודה על-מנת לממן מכספו בסוף כל חודש מסעות תעמולה של עמותות ימין", הוסיפה שפיר.

ח"כ כבל הוסיף: "מועצה מקומית אפרת ומועצת יש"ע שמים את החוק הישראלי ואת משלם המיסים ללעג ולקלס. כספי הפיצוי על ההקפאה שזרמו אל ההתנחלויות נולדו בחטא, ועכשיו הוסיפה מועצת יש"ע חטא על פשע כשהשתמשה בכספים בשביל קמפיינים פוליטיים. זה מעשה לא חוקי ולא מוסרי בעליל".