הפך הבחירות למלחמת עדות. בגין (צילום: AP)
רתח על ארה"ב. מנחם בגין, ארכיון | צילום: AP

אחרי 34 שנים, נחשף פרוטוקול ישיבת הממשלה בעת ביקור נשיא ארה"ב קרטר כשמו"מ לשלום עם מצרים היה במשבר. אחרי הישיבה הסוערת בכנסת ביחד עם הנשיא קרטר, כינס ראש הממשלה מנחם בגין את מליאת הממשלה. חברי כנסת מהימין ומהשמאל הפריעו לנאומו בכנסת והוא הרגיש שהנשיא האמריקני לא מבין את המחיר שהוא משלם תמורת השלום האפשרי עם מצרים. בגין נלחץ בין דעותיהם השונות של שרי הממשלה, כשברקע נסגר הכביש לנתב"ג יחד עם המרחב האווירי בדרך למה שיכל להיות עזיבה דרמטית של קרטר את ישראל, סוף שיחות השלום - ומשבר חסר תקדים עם ארה"ב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שר התחבורה חיים לנדאו התרעם על החד צדדיות של הממשל האמריקני. "הם מנהלים עכשיו בשם המצרים את המו"מ אצלנו כאן. מה שנראה להם שהמצרים לא יקבלו - הם לא שואלים אותנו ומשיבים במקומם. זה מו"מ מוזר מאוד. ישנו פרטנר שאיתו צריך לנהל מו"מ והוא לא נמצא כאן, דבר כזה לא ראיתי בימי חיי. ההחלטות שקיבלנו הלילה (בישיבה הקודמת) זה לא קו אדום, אלא מעבר לקו האדום. המצרים מקבלים את כל מה שהם רוצים דרך האמריקנים".

בגין רתח מזעם על קרטר: "הדרישה שאנו היום נמסור על שלבי נסיגה ונחליט עליהם אין כמוה לחוצפה. הדרישה היא מצרית ונסמכת על ידי האמריקנים. עוד לא פתרנו שום בעיה ועוד אין עלינו שום חובה לצאת מסיני ויש לנו את כל הזכות להיות במקום בו אנו נמצאים, והיום נודיע על שלבי נסיגה מוקדמים, לפני תשעה חודשים?! נחליט כפי שנחליט לאחר חתימת חוזה השלום. זה מרתיח את דמי להעמיד בפנינו דרישה כזאת היום. מה יש להחליט היום? משום שצריך כל קפריזה של סאדאת או האמריקנים למלא? לא ולא".

"לא איש רציני". נשיא מצרים סאדאת (צילום: AP)
רצה להשלט על עזה? נשיא מצרים סאדאת | צילום: AP

"אז אין הסכם ואין שלום"

ראש הממשלה הרגיש שהמאמצים שישראל עושה למען השלום לא מוערכים. "אילו קורבנות הקרבנו למען אותו שלום. כשקוראים 'בגין - פטן!' (מנהיג משטר וישי בצרפת ששיתף פעולה עם הגרמנים) זה לא קורבן, פגיעה? והיום ראיתם זאת. היה פעם דבר כזה בכנסת?" שאל בגין בזעם, כשהוא מתכוון לדיון הסוער על הסכם השלום במליאת הכנסת - שקדם לישיבת הממשלה. "אינני מתחשב בגאולה כהן ושמיר ושום דבר, כי אני יודע שהולכים אנו בדרך נאמנה ומשרתים את העם".

"הממשלה תהיה מוכנה לדון בשלבים אך לא עתה", המשיך בגין. "אם הם לא מוכנים להתחייב לגבי החלפת שגרירים, אזי אין הסכם ואין חתימה על חוזה שלום. באשר לעזה - אסור לנו להכניס מצרי אחד שיטפל בתושבי עזה, אם נעשה כן נכריז שיש למצרים זכות כלשהי על עזה. מבחינה פלסטינית, יבוא יום וזה ייקרא מדינה פלסטינית ואנחנו האם עוצמים אנו עינינו מלראות?" שאל בגין את הממשלה.

המשבר התרחש ממש במקביל לישיבת הממשלה. שר התעשייה והמסחר גדעון פת אמר כי שמע ברדיו שהכביש מירושלים לנתב"ג נסגר וכי קרטר עומד לעזוב את ישראל. המזכיר הצבאי אמר כי קרטר מתייעץ כעת במלונו כיצד לנהוג. שר האנרגיה והתשתיות יצחק מודעי תהה מה באמת רוצה סאדאת להשיג: "הוא רוצה נסיגה מסיני לגבול הבינלאומי, לקבל משרד קישור בעזה ואז כל העולם יראה שיש פה ממשלה מצרית. אצלי מתעורר החשש שבעזה תתחיל המדינה הפלסטינית, לא ביהודה ושומרון".

צפו בסיפורים המעניינים של 7.2 לאורך השנים (צילום: חדשות 2)
"עזה תהיה הר געש". שר החקלאות דאז שרון | צילום: חדשות 2

בגין: "אני כואב את פינוי היישובים 24 שעות ביממה"

כששר הבריאות שוסטק אמר כי צריך לשקול לדון בענייני האוטונומיה בזמן המו"מ כולל בנושא קציני הקישור בעזה שר החקלאות שרון קטע אותו ואמר "זה אומר מדינה פלסטינית עוד חודש! אתם לא מכירים את רצועת עזה!". מנחם בגין השתלט מחדש על הדיון: "לארץ ישראל לא ייכנס שום כוח זר. לא נעביר שום גבול בארץ ישראל המערבית. הרב גורן אמר שסיני זה לא ארץ ישראל, הקרבנו קורבן, לרבות היישובים שאני כואב על כך 24 שעות ביממה, אבל כוח זר בישראל? זאת לא".

"מה יש למצרים לעשות בעזה? איזו זכות יש להם שם", המשיך בגין, "הם יהפכו את הרצועה להר געש. הם בעצמם אומרים שזה צעד ראשון לעצמאות הפלסטינים". השר פת התרעם על המציאות המוזרה: "אנחנו המארחים ולא יודעים מה הולך פה. הבאנו למרחב אווירי סגור וכבישים סגורים, ואיננו יודעים אם הנשיא של ארה"ב נוסע או לא. מה קורה כאן? אנחנו יושבים כאן ואיש אינו יודע מה סדר היום. אני לא יודע מה אני עושה בשעה שש, נשיא ארה"ב וראש הממשלה גם הם לא יודעים".

בגין עם נשיא ארה"ב קרטקר. ארכיון (צילום: לע"מ, חדשות)
לא אמר את שאמר בקהיר. קרטר ובגין במליאת | צילום: לע"מ, חדשות

אתם מוכרחים לחתום!

שר האוצר ארליך ניסה למנוע הידרדרות: "אני נגד המשך השיחות האלה, כשהמשלחת נפגעת ונשיא ארה"ב נפגע, אני חושש שאלו תוצאות הביקור הזה. אני מציע שההחלטות (דחיית העמדה האמריקנית בנושא השגרירים והנוכחות המצרית בעזה) תימסר במשלחת מצומצמת של רה"מ, שר החוץ ושר הביטחון כדי שהבושה לא תהיה פומבית. אחרי שהאמריקנים גומרים איתנו, למחרת הם מתקשרים למצרים והמילה האחרונה היא שלהם. עכשיו יש צורך לסיים את הביקור בצורה המכובדת והפחות מזיקה".

שר השיכון דוד לוי אמר כי עצם הישיבה מערערת את לגיטימיות החלטות הממשלה מהלילה הקודם וקרא להפסיק את הדיון. ראש הממשלה בגין המשיך את הדיון ואמר כי הנשיא פגע בו כשאמר באנגלית 'אתם מוכרחים לחתום'. "אמרתי לו אנו נחתום רק על מה שאפשר יהיה לחתום". גם בכנסת הוא לא אמר את שאמר בפרלמנט בקהיר, שם הוא תיאר ושיבח את סאדאת כמנהיג שוחר שלום, ואילו כאן הוא אמר שהמנהיגים לא מוכנים לשלום אבל העם כן. במנהיגים הוא כלל את עצמו כמובן".

עם סיכום הישיבה הוחלט שראש הממשלה יודיע לנשיא שהממשלה לא שינתה את החלטתה מהלילה הקודם, והמתח היה בשיאו - כשהחשש היה שקרטר יעזוב את ישראל בזעם. לאחר ההחלטה, הכדור היה שוב במגרש של מצרים.

נחשפים מסמכי ביקור הנשיא קרטר:

"אלו החדשות הטובות ביותר בחיי"

"שליחות למען חלומו של האדם"

"לאמריקה זהו צורך ממדרגה ראשונה"