ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם בפני השדולה הפרו-ישראלית בארצות הברית (איפא"ק) במסגרת הוועידה השנתית בוושינגטון הבירה. נאומו של נתניהו, אותו העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט, מגיע אחרי כמה ימים מתוחים ביחסי ישראל-ארה"ב. על אף שנאם נתניהו במגרשו הביתי, קבוצת שמאלנים קיצוניים הפריעו במהלך הנאום והוצאו מחוץ לאולם.

נתניהו פתח את נאומו בהתייחסות לסופת הטורנדו הקשה שפגעה בעיירה ג'ופלין במיזורי ושגרמה למותם של רבים. "היום טרגדיה פקדה את אמריקה וגבתה חייהם של מאות בני אדם, כל מה שאני יכול להגיד: אנחנו אתכם אמריקה, היום ובכל יום", אמר ראש הממשלה.

נתניהו הודה לכל היושבים באולם על תמיכתם בישראל. "אזרחי מדינת ישראל מודים לכם על המחויבות האדירה לביטחונה, ועל העובדה שאתם פועלים להגנה על זכויותיה. אני מודה לכם על כך שאתם עומדים מאחורי ישראל בכדי להבטיח את תהליך השלום" באזור. נתניהו הוסיף: "ישראל היא בת בריתה של ארה"ב וזוהי עובדה בלתי ניתנת לערעור, שתי המדינות יעמדו זו לצד זו בכדי להיאבק באויבים ולהבטיח אינטרסים משותפים".

"ישראל תילחם עבור זכויות דמוקרטיות", אמר נתניהו והדגיש: "המקום היחיד במזרח התיכון שבו הנוצרים יכולים לממש את דתם, היא המדינה הדמוקרטית היחידה - ישראל". ראש הממשלה ציין כי "רק ישראל יכולה להבטיח את החופש לכל הדתות, המינים והגזעים במזרח התיכון. ישראל וארה"ב חולקות ערכים משותפים, מדובר בידידות ארוכת שנים בין הממשלות וגם בין האזרחים. ואני משוכנע כי התמיכה בישראל מאחדת את כל תושבי אמריקה הצעירים, המבוגרים, הדמוקרטים והרפובליקנים".

"על ישראל להיות מסוגלת להגן על עצמה"

נתניהו התייחס בנאומו להצלחת מערכת כיפת ברזל בהגנה על יישובי הדרום. "על ישראל להיות מסוגלת להגן על עצמה ובעצמה", אמר ראש הממשלה והוסיף: "לפני כמה שבועות חמאס ירה 8 טילים לערי הדרום של ישראל - אשקלון ובאר שבע, אך מערכת כיפת ברזל הישראלית מנעה את פגיעתם בקרקע. בפעם הראשונה מערכת הגנה עבדה בצורה הזו, וזה הישג צבאי מרשים למדי שלא היינו מגיעים אליו לולא הסיוע האמריקני", הדגיש.

"ישראל היא לא מקור הרע במזרח התיכון"

"עכשיו יותר מתמיד צריך לפקוח את עיניו של העולם לאמת האמיתית", הסביר נתניהו והוסיף: "ישראל היא לא מקור כל הבעיות במזרח התיכון. בחודשים האחרונים ראינו ברחבי המזרח התיכון וצפון אפריקה מיליוני אנשים שזעקו לחירות. המהומות באזור החלו בעקבות שנים של דיכוי, ולא בגלל ישראל. התושבים חולמים על חירות, על הזדמנויות, ועל תקווה להם ולעתיד לילדיהם", אמר נתניהו וקרא "להפסיק להאשים את ישראל בכל בעיות המזרח התיכון".

"ישראל היא הדבר הנכון ביותר באזור. אנחנו רוצים שלום כי אנו יודעים מה יכול לגרום הטרור ולמה יכולה להוביל המלחמה. אנו רוצים שלום כי אנו יודעים מה זה יביא לנו ולשכנינו הפלסטינים", קבע נתניהו.

"ישראל לא יכולה לחזור לגבולות 67' הבלתי ניתנים להגנה"

בהתייחסו לסכסוך הישראלי - פלסטיני אמר ראש הממשלה: "הסכסוך נמשך שנים רבות כי הפלסטינים מסרבים לסיים אותו ומסרבים להכיר בקיומה של המדינה היהודית. הסכסוך נסב סביב הנושא הזה תמיד. אנו יכולים וחייבים לפתור אותו, אך נגיע לשלום עם הפלסטינים רק אם הם יכירו בקיומה של המדינה היהודית". ציין נתניהו.

ראש הממשלה הדגיש כי מחר בנאומו בקונגרס האמריקני הוא מתכוון לפרט על אופי הסכם השלום בין מדינת ישראל ומדינת פלסטין בראייתו. בנוגע לסוגיית הגבולות הדגיש נתניהו: "ישראל לא יכולה לחזור לקווי 67' הבלתי ניתנים להגנה".

בנוגע לחייל החטוף גלעד שליט, אמר נתניהו: "על חמאס להשיב את חיילנו החטוף גלעד שליט באופן מיידי, מדובר בחייל שכלוא בחשכה במשך 5 שנים ללא ביקור אחד מהצלב האדום", אני קורא לחמאס לשחרר אותו מיד.

תזכורת: הנאום המדיני של אובמה

ביום חמישי בשבוע שעבר נשא נשיא ארצות הברית ברק אובמה את הנאום המדיני שהעולם כולו ציפה לו במשך שבועות. הכללת החזרה לקווי 67' בנאום אובמה היוותה מכה קשה לנתניהו. ביום ראשון נאם אובמה בפני איפא"ק - נאום הבהרה מתקן שהתקבל בתשואות רמות בקהילה היהודית.

לקראת סיום נאומו, הבהיר הנשיא אובמה את דבריו מיום שישי האחרון בנוגע לקווי 67': "התייחסות שלי לקווי 1967 עם חילופי שטחים מוסכמים זכתה לרוב תשומת הלב. פירוש הדבר שהצדדים עצמם, הישראלים והפלסטינים, יצטרכו לשאת ולתת על גבולות שונים מאלה שיהו ב-4 ביוני 1967. זאת נוסחה ידועה היטב לכל מי שעבד על הסוגיה הזאת במשך דור. זה מאפשר לצדדים עצמם להסביר את השינויים שהתחוללו ב-44 השנים שעברו, בכלל זה המדיניות הדמוגרפית החדשה זה מאפשר הציאות הדמוגרפית החדשה לשני הצדדים".

"היעד הסופי הוא שתי מדינות לשני העמים – ישראל מדינה עצמאית ומולדת העם היהודי, לצד פלסטין. כל צד יהנה מהגדרה עצמית, ביטחון ושלום. אם יש מחלוקת היא אינה מבוססת על מהות. מה שאמרתי בחמישי הוא מה שאמרתי בשיחות פרטיות. אין לנו עוד דורות להמתין כדי לעושת שלום. העולם נע במהירות. התאתגרים הכבירים שלישראל עומדת לפניהם רק ילכו ויגדלו. עיכובים יערערו את ביטחונה של ישראל ואת השלום שמגיע לעם בישראל".

"הקשר עם ישראל לא ניתן לערעור"

"ביום שישי פגשתי את ראש הממשלה והדגשנו שוב את האמת הבסיסית שהייתה נכונה בקשר ביננו, שגם אם יש ביננו חילוקי דעות, הקשר ביננו לבין ישראל בלתי ניתן לערעור, המחוייבות שלנו לישראל נעוצה בברזל ואי אפשר לשנות אותה", אמר אובמה בפתח נאומו וזכה למחיאות כפיים סוערות.

אובמה המשיך: "הכרנו במדינת ישראל דקות אחרי הכרזת העצמאות שלה ויש לנו מחויבות לכך שהיא תשרוד כמדינת הלאום החזקה של העם היהודי".

אובמה קרא לחמאס לשחרר את גלעד שליט

"אמרתי שוב ושוב כי נושאי הליבה יכולים להיפתר רק במשא ומתן של שיחות ישירות בין הצדדים. ביום חמישי אמרתי שההסכם בין פתח לחמאס מציב מכשול אדיר לשלום. אי אפשר לצפות ממדינה לנהל משא ומתן עם ארגון טרור שמאיים לחסל אותה".

"אנחנו נמשיך לדרוש שחמאס יאמץ את האחריות הבסיסית לשלום – יכיר בישראל, ידחה את האלימות ויקבל את כל ההסכמים הקיימים. על חמאס לשחרר את גלעד שליט שמוחזק בשבי כבר חמש שנים".

אובמה חזר על הדברים שאמר בשיחתו ביום שישי עם ראש הממשלה נתניהו והדגיש: "קיומה של ישראל לא יעלה לדיון בשום גוף בינלאומי, בשום מקרה – אני מתחייב לכם שלא ניתן לזה לקרות".

לאחר נאומו הראשון של נשיא ארה"ב ברק אובמה ביום חמישי, פרץ עימות חזיתי לא מתוכנן בין ברק אובמה לבין בנימין נתניהו. לאחר שהבית הלבן דרש מנתניהו שנאומו המתוכנן בקונגרס יהיה נאום עם ויתורים מדיניים, הבהיר ראש הממשלה כי הוא אינו מתכוון לספק ויתורים בשל האירועים האחרונים - בהם החיבוק בין חמאס לפת"ח.

הכללת החזרה לקווי 67' הוגדרה על ידי ישראל כשבירת כלים. ראש הממשלה מיהר להתקשר למזכירת המדינה הילרי קלינטון, ומחה בפניה על נאומו של הנשיא אובמה. "זו סטירת לחי מפורשת", כך הגדירו מקורבי נתניהו את נאומו של הנשיא אובמה.

"אין בכוונת ישראל לסגת לקווי 67'"

יממה לאחר נאומו של נשיא ארה"ב ברק אובמה בנושא המזרח התיכון, הגיע ראש הממשלה בנימין נתניהו לפגישה עם הנשיא בבית הלבן, בצל מתח כבד מאוד.

במהלך הפגישה הבהיר נתניהו לאובמה כי ישראל תדרוש הכרה פלסטינית בישראל כמדינת הלאום היהודי, וכן שכל הסכם שלום עתידי יכלול את סיום התביעות של הפלסטינים מישראל.

לאחר הפגישה מסרו המנהיגים הצהרה משותפת לעיתונאים. הנשיא אובמה פתח ראשון ואמר כי "אין משבר עם ישראל". הנשיא האמריקני הוסיף כי ישראל היא ידידה חשובה לארה"ב, וכי בכל הסכם עתידי עם הפלסטינים ארה"ב תבטיח את ביטחונה את ישראל. "הפלסטינים יצטרכו לענות על שאלות קשות בנוגע להסכם בין הפת"ח לחמאס", הצהיר אובמה.

עם זאת, ראש הממשלה הישראלי לא התרשם מהניסיונות של נשיא ארה"ב לקרר את האווירה. "אני מודה לנשיא האמריקני על כך שהזמין אותי לכאן, אך ברצוני לציין את כוונתי להמשיך ולעמוד על האינטרסים הישראלים". במהלך הפגישה הודיע נתניהו לאובמה שאין בכוונתה של מדינת ישראל לסגת לגבולות 67, מכיוון שזה יפגע באינטרסים הביטחוניים שלה".

ברשות הפלסטינית תקפו את תגובת ישראל

ברשות הפלסטינית הדגישו בסוף השבוע כי למרות התמיכה ברעיונות שהעלה נשיא ארצות הברית ברק אובמה בנאומו - הכוונה לגשת להכרזה חד-צדדית על הקמת מדינה בחודש ספטמבר באו"ם עדיין עומדת בעינה. אחרי שמתחו ביקורת חריפה על תגובת ישראל לנאום, אמרו ברמאללה כי עדיין קיים סיכוי לשלום, באם ישראל תיענה לתנאים הפלסטינים.

בסוף השבוע הביע בכיר הפת"ח ג'בריל רג'וב שביעות רצון מנאומו של הנשיא אובמה, אך תקף את התנהלות ישראל בתגובה לנאום. "נתניהו משחק באש", אמר רג'וב בראיון בלעדי לחדשות 2 באינטרנט. "הצד הישראלי צריך להבין את העובדה שעתידה של ישראל תלוי בנכונותה לקבל את קיומה של מדינה פלסטינית בגבולות 67'"

"אלו הם שקרים של כוחות רודניים"

אחרי הביקורות בישראל וברשות הפלסטינית, גם באירן תוקפים בחריפות את נאומו של נשיא ארה"ב ברק אובמה על המזרח התיכון, בסוף השבוע האחרון. סגן נשיא אירן מכנה את הנאום "סדרה של האשמות שקריות ודוגמא למופע שקרים מעורר גיחוך".

"אלו הם שקרים של כוחות רודניים", אמר סגנו של הנשיא אחמדינג'אד, מוחמד רזא ראהימי, כפי שדווח בסוכנות הידיעות האירנית. "מעצמות העולם מנהלות מלחמות במדינות אחרות, הורגות אנשים חפים מפשע - ומצד שני קוראות לשמור ולכבד זכויות אדם, צדק ושלום".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק