הפלסטינים טוענים: חשפנו את זהות המתנקש (צילום: רויטרס)
הרשות: לפתוח בחקירה | צילום: רויטרס

אחרי שמדענים שווייצרים קבעו כי דוגמיות שנלקחו מגופו של יו"ר הרשות לשעבר יאסר ערפאת מעידות כי הורעל למוות, ואלמנתו הפנתה אצבע מאשימה לישראל - ברשות הפלסטינית דורשים לפתוח בחקירה בינלאומית על "הריגת ערפאת". כך דיווחה היום (ה') סוכנות הידיעות הצרפתית איי.אף.פי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ממצאי הבדיקה הוכיחו כי ערפאת הורעל על ידי פולוניום, והחומר הזה מוחזק בידי מדינות, לא אצל אנשים פרטיים - המשמעות היא שהפשע הזה בוצע על ידי מדינה", אמר ואסל אבו -יוסף, חבר בוועד הפועל של אש"ף. "כמו שהוקמה ועדת חקירה לחקור את רצח חרירי - יש להקים ועדת חקירה בינלאומית למות ערפאת".

היום אחר הצהריים צפויים המדענים השווייצרים שניתחו את הממצאים מגופו של ערפאת לכנס מסיבת עיתונאים בה יענו על שאלות. בהודעה שהוציאו טרם מסיבת העיתונאים נאמר כי הפרוספור פטריק מאנגין, מנהל המרכז לרפואה משפטית בבית החולים של אוניברסיטת של לוזאן והפרופסור פרנסיס בוכוד, מנהל המכון לפיסיקה של הקרינה יענו לשאלות הקשורות לדוח שהועבר לסוהא ערפאת ולרשות הפלסטינית.

מומחה: "אפשרות סבירה שערפאת הורעל"

מומחה ישראלי בכיר לרפואה משפטית, שנחשף לדוח הראשון של נתיחת גופת ערפאת אמר היום לחדשות 2 Online בהתייחסו לדוח החדש - כי נמצאו אצלו סימנים במערכת העיכול והדם שיכולים להעיד על חשיפה לקרינה. "זו אפשרות סבירה שהוא הורעל", אמר הגורם.

המומחה הישראלי ניסה להסביר את מסקנות המדענים השווייצרים. "כשערפאת היה מאושפז בפריז, לא ידעו למה הוא מת והבחינו בסימפטומים שונים שלא חיברו אותם יחדיו", אמר. "הטענה היא שמי שביקש להרעיל אותו חשף אותו בכל פעם לכמות קטנה של פולוניום, וכך נוצר מצב שהוא נחשף לקרינה".

הנתנקש בערפאת - ישראלי (צילום: רויטרס)
ערפאת לפני מותו | צילום: רויטרס

לדברי הבכיר הישראלי, רופאיו של ערפאת בימיו האחרונים חשדו כי יש אפשרות שהורעל. עם זאת, הם לא ירדו לסוף חקר האמת. "הם לא בדקו פולוניום כי אף אחד לא חשב על הרעלה כזאת", אמר. "השימוש בחומר הזה להרעלה הוא מאוד נדיר. מאז הרעלת המרגל הרוסי ליטיביננקו לא חשבו שמישהו הולך להתנקש באדם באמצעות החומר הזה כי זה חומר שנמצא בידיהם של גופים של מדינות. 95% מהפולוניום בעולם מיוצר ברוסיה".

המכון שבו נעשו הבדיקות האחרונות על ידי המדענים השווייצרים, אומר המומחה, הוא גוף מקצועי ומהימן. לדבריו, הפעולה עצמה של הבדיקה היא פשוטה יחסית - נטילת דגימות מעצם.

"אופרת סבון"

בישראל הגיבו אמש ראשונה להאשמות שלפיהן ישראל היא אחראית להרעלה וטענו כי סאגת חקירת מותו דומה יותר ל"אופרת סבון" מאשר לבדיקה מדעית. בהודעה שמסר דובר משרד החוץ יגאל פלמור לסוכנות הידיעות רויטרס הוא טען כי חקירת המדענים השווייצרים מהווה ניסיון שטחי בלבד לקבוע את סיבת המוות. "זאת יותר אופרת סבון ממדע", אמר פלמור. "זה הפרק האחרון באופרת הסבון של סוהא ערפאת שבו היא יוצאת נגד יורשיו של בעלה".

רענן גיסין, בעבר הממונה על ההסברה בממשלה, דחה את האשמות בשיחה שקיים עם סוכנות הידיעות איי.פי. "זו הייתה החלטת ממשלה שלא לגעת בערפאת כלל", אמר גיסין. "אם מישהו הרעיל אותו, זה יכול היה להיות מישהו מסביבתו הקרובה".