שר החוץ ליברמן, ארכיון (צילום: AP)
שר החוץ ליברמן, ארכיון | צילום: AP

תשעה ימים לתוך מבצע "שובו אחים" וממשלת ישראל ממשיכה במערכה מול החמאס: בעוד בשטח עוברים כוחות הביטחון מבית לבית, בירושלים מעלים שלב במערכה המדינית - כששר החוץ אביגדור ליברמן מבקש לגרש את שליח האו"ם למזרח התיכון רוברט סרי, בשל ניסיון סיוע כלכלי לחמאס.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר בצעד חריג ודרמטי במסגרתו מתכוון ליברמן לגרש את סרי ולהכריז עליו כ"אישיות בלתי רצויה בישראל". מחר הוא צפוי לכנס ישיבה מיוחדת במשרד החוץ שבה יעלה הנושא לדיון. על פי החשד, לידי ישראל הגיע מידע לפיו סרי מנסה להעביר עשרות מיליוני דולרים לחמאס, הארגון שישראל מאשימה באחריות לחטיפת שלושת הנערים - גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח.

מהמידע שהגיע לידי ליברמן עולה כי סרי ביקש מיו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן להעביר 20 מיליון דולר מקטאר לעזה, בקשה שאבו-מאזן סירב לה. בהמשך פנה שליח האו"ם דווקא לישראל וביקש להעביר את הכספים, בקשה שישראל כמובן סירבה לה. בהמשך אף העלה הצעה שהאו"ם יקבל את הכסף מקטאר ויעבירו לחמאס באופן עצמאי.

הדברים מצטרפים לטענות קודמות בישראל לפיהן סרי "לא מאוזן אלא גורם מתסיס". כזכור, גם בהודעת הגינוי האירופית על החטיפה היה יותר גינוי לפעילות ישראל מאשר לנטילת שלושת הנערים על ידי ארגון הטרור שמקורו בעזה. כעת צפוי ליברמן להביא את הבקשה לגירוש השגריר לאישורו של ראש הממשלה נתניהו.

בתגובה לדברים, פרסם סרי הודעה רשמית שבה דחה את הטענות. "אכן ביקרתי בקטאר לפני מספר שבועות, אך נושא התפקיד של האו"ם בתשלום המשכורות בעזה כלל לא עלה עם הרשויות המקומיות", טען סרי. לדבריו, הבהיר בשבוע שעבר לראש הממשלה הפלסטיני חמדאללה כי יוכל לסייע רק אם כל הצדדים המעורבים יסכימו לכך, בהם גם ישראל.

במקביל, ראש הממשלה נתניהו עצמו שוחח בטלפון עם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון והבהיר כי ישראל מתנגדת להעברת הכספים מקטאר לחמאס. הוא הודה לבאן על גינוי פיגוע החטיפה, ואמר כי על הגינוי להתבטא במעשים בשטח.

נציג האו"ם. סרי (צילום: רויטרס)
שליח האו"ם, רוברט סרי | צילום: רויטרס

אבו-מאזן: "מחויבים לאיתור שלושת הנערים"

ובעוד במערכת הביטחון מגבירים את מאמצי החיפוש אחר שלושת הנערים החטופים, טוען היום (ש') יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן כי גם הוא מחוייב לאיתורם. בשיחה שקיים עם יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג, טען אבו-מאזן כי "הרשות עושה הכל למצוא את הנערים".

אבו-מאזן שב על הדברים שאמר השבוע בכנס של הליגה הערבית בסעודיה, לפיהם הרשות ממשיכה לפעול בתיאום ביטחוני מלא עם כוחות הביטחון הישראלים. הרצוג הביע את הערכתו על הדברים וחזר על הצורך למצוא בכל דרך את הנערים. כמו כן, התלונן אבו-מאזן על מה שהוא הגדיר "הלחץ הצבאי המופרז" שמפעילה ישראל בימים האחרונים על האוכלוסייה האזרחית בגדה המערבית.

מבודד? אבו מאזן (ארכיון) (צילום: רויטרס)
"מחויב לאיתור הנערים", אבו-מאזן | צילום: רויטרס

אל דברי השבח המאופקים כלפי יו"ר הרשות המנסה להבדיל עצמו מהחמאס, ארגון הטרור עמו חתם רק לאחרונה על הסכם פיוס, הצטרפה גם שרת המשפטים ציפי לבני. בריאיון לפגוש את העיתונות אמרה כי "כשאבו-מאזן אומר בקולו אני פועל נגד החמאס וכך נעשה בשטח - גם זה צריך להיות ראוי להערכה. צריך לתקוף את החמאס לא את אבו-מאזן".

מי שיצאה נגד יו"ר הרשות היא חברת הכנסת חנין זועבי, שבריאיון לחדשות 2 טענה כי התיאום הביטחוני של אבו-מאזן עם ישראל מהווה "בגידה בעם הפלסטיני", כך כלשונה. "הביקורת הפוליטית שלנו על הרשות הפלסטינית היא עתיקת יומין, המטרה של אבו-מאזן היא לחזק את שלטונו", טענה זועבי. "התיאום הביטחוני של אבו-מאזן עם ישראל הוא בגידה בעם הפלסטיני".

אייל יפרח, נפתלי פרנקל וגיל-עד שער ז"ל
שלושת החטופים, ארכיון | צילום:

מבצע "שובו אחים": חיפושים בבורות מים ומערות

בתוך כך, ביומו התשיעי של מבצע "שובו אחים", לאיתור שלושת הנערים החטופים, צה"ל ממשיך לסרוק בכוחות גדולים אזורים נרחבים בחברון. היום (ש') מתרכזים החיפושים בעיקר בבורות מים ובמערות, ככל הנראה בעקבות מידע שהתקבל מחקירותיהם של מספר מהעצורים בפשיטות כוחות הביטחון בימים האחרונים.

ביממה האחרונה, בנוסף לשורת המעצרים המתבצעת בלילה, הוזעקה במהלך היום גם היחידה לחילוצים מיוחדים של מחוז יו"ש, המתמחים בריקון ושאיבה של בורות מים ויכולת השתלשלות אליהם. כמו כן, לבקשת צה"ל הובאו למקום משאבות עומק על מנת לבצע שאיבות מאותם בורות מים.

גורם צבאי בכיר מסר כי "מאתמול בצהריים עיקר המאמץ הוא בחברון, חטיבות החי"ר פועלות שם מהבוקר על שטח די גדול - כל מטר, ואדי ומעיין נסרקים. החקירה היא המאמץ העיקרי - אנו מתחקרים אנשים שיכולים לסייע מודיעינית".

לדברי הגורם, מדובר באזור הררי שתוואי השטח בו מקשה על החיפושים. "החילים הופכים ושואבים בריכות מים - מפקד הכוח מקבל שטח, בסיום הסריקה מדווח שסיים ועובר לשטח הבא", סיפר הגורם הביטחוני. "ייקח כמה ימים לסרוק את כל השטח. יחסית לפעילות החיכוך מועט".