סאדאת בישראל, ארכיון (צילום: רויטרס)
בגין וסאדאת בביקורו בירושלים | צילום: רויטרס

"לא עוד מלחמה, לא עוד שפיכות דמים", הכריז ראש הממשלה מנחם בגין יומיים לאחר הודעתו המפתיעה של נשיא מצרים, אנואר סאדאת, כי הוא מוכן להגיע לביקור בירושלים ולנאום בפני מליאת הכנסת. לציון 35 שנה לביקורו ההיסטורי של סאדאת בישראל, מפרסם היום ארכיון המדינה תעודות ומסמכים החושפים פרטים חדשים אודות המגעים הסודיים בין שתי המדינות לקראת החתימה על הסכם השלום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי המסמכים שנחשפו, בסוף אוגוסט 1977 נסע בגין לביקור ברומניה ונפגש עם הנשיא צ'אוצ'סקו. בפגישתם, ביקש בגין להעביר מסר לנשיא מצרים ולפיו ישראל מעוניינת בכנות בשלום. בפגישה נוספת בין השניים בארבע עיניים אמר צ'אוצ'סקו לבגין כי סאדאת מסכים לנהל מגעים ישירים עם ישראל.

לאחר פגישתו של בגין עם נשיא רומניה, נסע שר החוץ משה דיין למרוקו בתחפושת כשהוא חובש פיאה נכרית, שפם ומשקפי שמש כהים. דיין נפגש עם מלך מרוקו וסיפר לו על הקשיים שבניהול מגעים למשא ומתן עם מספר מדינות ערביות במקביל וביקש ממנו לסייע בארגון פגישה בדרג בכיר בין ישראל למצרים. לאחר חמישה ימים התקבלה תשובה חיובית מהמצרים שהסכימו לפגישה בין דיין לסגן ראש ממשלת מצרים ד"ר חסן תוהאמי.

גילם את דמותו של אביו. משה דיין, ארכיון (צילום: AP)
חבש פיאה ושפם. דיין | צילום: AP

בפגישתם של דיין ותוהאמי, טען האחרון כי הנשיא סאדאת מרגיש כמו חייל שאדמתו נכבשה והוסיף כי אם אדמתו תוחזר לו, יסכים להיפגש ולדון עם בגין על שאר הבעיות שעל הפרק. דיין ניסה לברר האם אכן מדובר בתנאי לפגישה בין בגין לסאדאת אך תשובתו של תוהאמי לא הייתה ברורה.

"מתכבד להגיש לך הזמנתנו הלבבית"

בהודעה לעיתונות שפרסמה לשכתו של בגין ב-10 בנובמבר 1977 נמסר שאם סאדאת יחליט לבוא לירושלים הוא יתקבל בכל הכבוד הראוי לנשיא. חמישה ימים לאחר מכן שיגר בגין מכתב הזמנה רשמי לסאדאת. כבר באותו יום הגיע המכתב ליעדו באמצעות שגריר ארצות הברית בקהיר. בהזמנה כתב בגין: "בשם ממשלת ישראל הנני מתכבד להגיש לך הזמנתנו הלבבית לבוא לירושלים ולבקר בארצנו".

ב-17 בנובמבר, עוד לפני קבלת תשובה מסאדאת, הועברה לגורמים בישראל תכנית ביקורו של סאדאת במצרים באמצעות שגריר ארצות הברית סמואל לואיס. סאדאת ביקש להגיע במוצאי שבת, 19 בנובמבר. על פי התכנית כבר ב-18 בנובמבר יגיע לישראל מטוס מצרי עם קבוצת חלוץ בראשות ראש לשכתו של סאדאת חסן כמאל.

העבירו את מצרים למערב: קרטר, סאדאת ובגין (צילום: אימג'בנק - gettyimages)
שיחות השלום בארה"ב. סאדאת, קרטר ובגין | צילום: אימג'בנק - gettyimages

"מבצע שער", כך כונה המבצע לקראת הגעתו של נשיא מצרים. זמן קצר אחרי יציאת השבת ב-19 בנובמבר נחת סאדאת בישראל והתקבל בהתלהבות עצומה של הציבור. נשיא המדינה אפרים קציר, ראש הממשלה בגין, שרי הממשלה וצמרת המדינה נסעו לשדה התעופה לקבל את פניו. הוזמנו גם ראשי הממשלה לשעבר יצחק רבין וגולדה מאיר, וסאדאת שמח במיוחד לפגוש את גולדה. 3,000 עיתונאים, שדרנים ואנשי טלוויזיה הגיעו לישראל על מנת לסקר את הביקור. הטקס אפילו הועבר בשידור חי בארצות הברית.