ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הסכימו הערב להיפגש כל  שבועיים על מנת לדון בהתקדמות המגעים הישירים בין הצדדים במטרה להגיע להסכם קבע כבר בעתיד הקרוב.

מוקדם יותר השיקו השניים רשמית את השיחות הישירות בוושינגטון, תחת חסותם של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, נשיא מצרים חוסני מובארק ועבדאללה מלך ירדן. את הטקס המיוחד העברנו בשידור חי וישיר בחדשות 2 באינטרנט.

ראשונה לנאום הייתה מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון ולאחריה נאמו נתניהו ואבו מאזן. לאחר מכן יתפנו המנהיגים לחדר הצדדי ויפתחו בפועל את המגעים והשיחות על הסוגיות העומדות על הפרק. נקודה מעניינת עוד בטרם פתיחת השיחות היא, שאבו מאזן מוגדר במעמד כ"יו"ר אש"ף", ולא יו"ר הרשות הפלסטינית.

נתניהו: מכיר ברצון הפלסטיני לזכות בריבונות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הקדיש את מרבית דבריו בפנייה ישירה ליו"ר הרשות אבו מאזן. "כפי שאמרתי אתמול, אני רואה בך פרטנר לשלום. אתה השותף שלי לשים סוף לקונפליקט. זה לא יהיה קל, אבל שלום אמיתי ובר קיימא יוכל להיות מושג רק עם הרבה מאוד פשרות משני הצדדים - מהצד הישראלי ומהצד הפלסטיני".

לאחר מכן המשיך: "העם בישראל מוכן ללכת דרך ארוכה מאוד ולעשות צעדים גדולים מאוד כדי להשיג שלום שיביא פיתרון לעמנו, ביטחון, שגשוג ושכנות טובה. שני הנדבכים העיקריים של שלום הם הלגיטימיות והביטחון. אתם מצפים מאיתנו שנכיר במדינה פלסטינית, אך גם אנחנו מצפים שאתם תהיו מוכנים להכיר בישראל, מדינת הלאום של העם היהודי. אני חושב שההכרה ההדדית הזאת בלתי ניתנת לוויתור, חייבים להתעקש איתה, כדי להדגיש שהקונפליקט בינינו יסתיים".

"שלום אמיתי חייב לקחת בחשבון את סידורי הביטחון של ישראל. אני מכיר ברצונו של העם הפלסטיני לזכות בריבונות, אך אנחנו צופים ימים קשים לפני שנגיע לשלום. השבוע נרצחו ארבעה ישראלים חפים מפשע, ושניים נוספים נפצעו. בלי ביטחון אין שלום. ההיסטוריה העניקה לנו הזדמנות נדירה לסיים את הסכסוך בינינו, סכסוך שקיים כבר כמעט 100 שנה. זו הזדמנות חסרת תקדים. יש לנו משימה כזו להפסיק את שפיכות הדמים, להבטיח עתיד של תקווה ושל שלום לילדים שלנו ולנכדנו". את סיום דבריו חתם במילה "שלום" בשלוש שפות.

קלינטון: לא נכפה הסכם

"אני מברכת את כל הבאים לפסגה הזו", פתחה קלינטון את דבריה. "אני יודעת שההחלטה לשבת לשולחן הזה לא הייתה קלה והייתה מלווה בסקפטיות, אחרי שנים של סכסוך, וגם פיגועי הטרור אתמול ושלשום מהווים תזכורת לכך. אך עצם העובדה שהמנהיגים נמצאים כאן היום מהווה צעד חשוב לשחרר את העמים מהיסטוריה של שלשלאות, לעתיד של שלום".

"תודה לכם על האומץ והמחויבות שלכם", המשיכה קלינטון. "אני קוראת לכולם להצטרף אלינו היום, זוהי הזדמנות לעשות זאת. ארה"ב מחויבת לשיחות ואנחנו נהיה אקטיביים בכל הקשור לשיחות הללו. אנחנו מאמינים ששני המנהיגים יכולים להצליח וזה חשוב גם לאינטרסים של ארה"ב. אנחנו לא נכפה הסכם, רק המנהיגים יודעים מה טוב לעמם".

לאחר מכן העלתה קלינטון נוסטלגיה מן העבר. "עבור רבים מאיתנו זה לא שיחות השלום הראשונות. היינו פה בעבר ואנחנו יודעים כמה זה יהיה קשה להתמודד מול כל אלו שמנסים לחבל בשלום. אלו שנמצאים כאן יודעים שלעם שלהם מגיע שלום. כל נושאי הליבה - פליטים, ירושלים וגבלות, נעשים יותר בעייתיים ולא ייפתרו מעצמם, אבל אנחנו משוכנעים כי אם תמשיכו קדימה ותהיו מחויבים - נוכל לפתור את כל נושאי הליבה בתוך שנה".

"העובדה ששני הצדדים אימצו את רעיון שתי המדינות תסייע מאוד בהגעה לפתרון", אמרה קלינטון. "אני מאמינה בשני האנשים שנמצאים לצדי, ואנחנו נעשה כל שביכולתנו כדי לעזור לכם. זו העת למנהיגות, זו העת למנהיגים. לכם יש את ההזדמנות לסיים שנים של איבה וסכסוך". לאחר מכן פנתה למדינות האזור: "השכנים שלכם יושבים לשולחן, אבל מי שיחליט זה אתם. האזור הזה בידיים שלכם, אנחנו צריכים את התמיכה שלכם והסבלנות שלכם יותר מתמיד".

אבו מאזן: "תפסנו את המכונית ששימשה את המחבלים"

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן פנה אף הוא לראש הממשלה נתניהו והשיב לו בנושא ההכרה במדינת ישראל כמדינה יהודית. "מבחינתנו ההודעה של הקוורטט היא הבסיס של השיחות", אמר. "אנחנו לא מתחילים כאן - היו כבר שיחות רבות בין אש"ף לישראל".

"אנחנו רוצים לסיים את הסכסוך, ומצפים מישראל למלא את התחייבויותיה, לרבות הבנייה בהתנחלויות והמצור על רצועת עזה", אמר אבו מאזן. "בעניין הדרישות הביטחוניות - אנחנו עושים את כל מה שנדרש. גינינו את הפעולות בשטחים השבוע ותפסנו את המכונית ששימשה את המפגעים. אנחנו עורכים עכשיו את החקירה כדי להגיע למבצעי הפיגוע".

"מדינות ערב יודעות שהשלום חיוני לכל עמי האזור וגם לארה"ב. אני משתתף במו"מ בכוונות כנות, משום שאני רוצה שלום אמיתי שיביא עצמאות לעם הפלסטיני", הוסיף אבו מאזן.

בהכנת הידיעה השתתפו יונית לוי, אודי סגל, אהרון ברנע, אהוד יערי ועמית ולדמן

אודי סגל בטור מיוחד לרגל פתיחת שיחות השלום

רוצים לקבל עוד עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק