תקיפה בעזה, צילום ארכיון (צילום: רויטרס)
"לא נעזוב ללא הסכם", עזה, ארכיון | צילום: רויטרס

אופטימיות זהירה או איום? המשלחת הפלסטינית לשיחות בקהיר הודיעה למצרים כי "המשלחת הפלסטינית לא מוכנה לעזוב את קהיר עד השגת הסכם סופי שמבטיח מחדש את זכויותינו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני בקהיר, עזאם אל אחמד, הבהיר כי פני הפלסטינים לא להסלמה, אלא להסדר. לדבריו, הפגישות בין מצרים לפלסטינים צפויות להימשך. המשלחת של הרשות הפלסטינית הבהירה כי "יש לנו מטרה למנוע שפיכות דמים וזה יותר חשוב".

במסגרת דבריו שפורסמו בסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען", הבהיר אל אחמד כי השעות הקרובות הן קריטיות מבחינת המשא ומתן, ואף הביע תקווה שהן ינוצלו כראוי. בנוסף ציין, כי הדרישות הפלסטיניות הוצגו בבירור והן "בלתי ניתנות לביטול".

כמו כן התייחס אל אחמד לדרישה להקמת נמל ושדה תעופה בשטח הרצועה. הוא התייחס לעובדה כי הדבר היה מוסכם על ישראל במסגרת החתימה על הסכמי אוסלו בשנות ה-90'. "לא דרשנו שום דבר חדש", אמר.

ארה"ב: "מגנים את חידוש ההתקפות"

מנגד, ארצות הברית הביעה אמש דאגה מההסלמה בלחימה בין ישראל לחמאס. "אנחנו מגנים את מתקפת הרקטות המחודשת ומודאגים משלומם של אזרחים בשני צידי הסכסוך", אמר ג'וש ארנסט, דובר הבית הלבן. "אנחנו קוראים לכל הצדדים להפסיק את העוינות ולשוב לשולחן המשא ומתן".

השיחות נמשכות בקהיר, ארכיון (צילום: AP)
"מודאגים מההסלמה", עזה, היום | צילום: AP

ארצות הברית אישרה כי ישראל הסכימה להאריך את השיחות, אך חמאס הציבה תנאים מוקדמים. "החלטת חמאס לחדש את הירי רק תסכן עוד יותר את אנשי עזה וישראל", הוסיף ארנסט, שהביע תקווה כי תתאפשר הארכת הפסקת האש.

לבני הציעה תכנית להסדרת "בעיית עזה"

שרת המשפטים ציפי לבני, החברה בקבינט המדיני-ביטחוני, הניחה על שולחנו של ראש הממשלה נתניהו תכנית אפשרית לפתרון "בעיית עזה", אולם הצעה זו טרם נענתה מצדו של נתניהו.

ציפי לבני (צילום: חדשות 2)
השרה לבני, ארכיון | צילום: חדשות 2

בתכנית שהציעה לבני, מי שניהלה עד לאחרונה גם את המשא ומתן המדיני מול אבו מאזן בשם ממשלת ישראל, קיימים מספר שלבים הכוללים את הפסקת האש בין הצדדים, דרך שיקום הרצועה, יצירת משוואה בין צרכיה הביטחוניים של ישראל לצרכים הכלכליים בעזה, החלת חוק אחד ברצועה תחת משטרו של מחמוד עבאס, ולבסוף - חזרה למשא ומתן עם הפלסטינים.

השרה לבני הסבירה כי העקרונות עשויים להיענות בתמיכה לא מסויגת של הקהילה הבינלאומית. לדבריה, חמאס הפך את קבלת התכנית לקלה יותר בעת שאנשיו סירבו להתפשר אלא אם תתקבל דרישתם להקמת נמל. "ברור לכולם היום שבעצם אין להם שום עניין להתפשר", טענה. "הדרישות שלהם מתבססות על הסכמים שהם עצמם לא מקבלים (דהיינו הסכם אוסלו) ולכן תכנית העקרונות הזו מייצגת את אינטרס הביטחון של ישראל והעולם יכול לקבלה כסדר חדש בעזה".

בריאיון ל"אולפן שישי" אתמול הדגישה לבני כי היא מתנגדת להידברות עם חמאס ולהסכמה לדרישותיו, בהן נמל ימי וחיבור יבשתי בין עזה לבין יהודה ושומרון. "לא נותנים להם פרס על התוקפנות שלהם", הוסיפה. עם זאת, הצהירה השרה, "אני כמו רוב חברי הקבינט חושבים שאבו מאזן הוא פרטנר".

"העימות הוכיח שחמאס אינו רוצה באמת בהסרת המצור, כי הייתה לו אפשרות לפעול לכך כבר ב-2006", הדגישה יו"ר מפלגת התנועה. לבני הבהירה כי האופציות המבצעיות נמצאות על השולחן: "כל פעולה אפשרית אם חמאס ימשיך לירות על ישראל, אבל אני לא פורשת מפות באולפני הטלוויזיה".