מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי יתחיל היום (ה') סבב נוסף של ביקורים דיפלומטיים במזרח התיכון, עם נחיתתו אחר הצהריים בישראל. בביקורו החמישי באזור מאז תחילת כהונתו מוקדם יותר השנה, ינסה קרי להאיץ את קצב התקדמות שיחות השלום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אתמול הגיע קרי לירדן, בסיס השיחות שלו בין ישראל לפלסטינים, משם ימריא היום לארוחת ערב עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים. מחר כבר ייפגש מזכיר המדינה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, לארוחת צהריים בעמאן.

במסיבת עיתונאים שקיים אתמול (ד') בכווית, הביע ג'ון קרי תקווה ששני הצדדים יוכלו להביא להתקדמות במשא ומתן, אך הכחיש את הדיווחים על פגישה צפויה בין קרי, נתניהו ואבו מאזן. "מתקרב המועד בו נצטרך להגיע להכרעות", אמר מזכיר המדינה.

קרי הוסיף ואמר שהוא לא קובע זמני סיום מוגדרים לתהליך המדיני, אך הדגיש כי יש להגיע להתקדמות מסוימת בשיחות השלום בין ישראל והפלסטינים עד חודש ספטמבר, אז תתכנס עצרת האו"ם ותיערך להצבעה שתתקיים בנובמבר, על שדרוג נוסף במעמדה של הרשות הפלסטינית - ממדינה משקיפה למדינה חברה ללא סכות הצבעה.

מוקדם יותר השבוע הצהיר אבו מאזן שאם נתניהו לא יציג במהלך השיחות שיתקיימו ביניהם הצעות רציניות, הוא יודיע שהרשות לא יכולה לתפקד עוד במצב של קיפאון מדיני ויפנה שוב למהלכים חד-צדדים באו"ם.

"הזמן הוא האויב של תהליך השלום"

"בפעם האחרונה שהייתי במזרח התיכון אמרתי שזהו זמנם של המנהיגים לקבל החלטות קשות. הדבר עומד בעינו, עכשיו זה הזמן", אמר ג'ון קרי בביקורו בכווית. "מדוע זה כה דחוף? מפני שהזמן הוא האויב של תהליך השלום. אני לא רוצה לכלוא את עצמי או מישהו מהמעורבים במגבלות זמן, אך כבר לפני ספטמבר יש להראות שיש התקדמות מסוימת באופן מסוים. זאת הסיבה לשלמה הגעתי, ואני מקווה שהביקור אכן יהיה פורה".

עבדאללה מלך ירדן, ארכיון (צילום: AP)
עבדאללה מלך ירדן | צילום: AP

מלך ירדן עבדאללה התייחס אתמול (ד') ברשת אל ערבייה ובעיתון א-שארק אל אווסט למאמצים לחידוש השיחות, ואמר כי הוא מקבל בברכה את מאמציו של קרי להחיות את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. אם זאת הזהיר עבדאללה, כי חלון ההזדמנויות הולך ונסגר מפני שהבנייה הישראלית בשטחים מובילה למבוי סתום.

המלך הירדני אמר כי ההתנהלות בשטחים עשויה להצית הפגנות ואירועים אלימים: "הסיכויים ההולכים ומתפוגגים לשלום יפוצצו את היחסים בין ישראל לפלסטינים על ידי הפגנות כמו אלו שראינו באביב הערבי - או על ידי אינתיפאדה, או ביצירת התפרצות של אירועים אלימים שיעוררו אלימות גם מהצד השני".