קרי וליברמן לפני פגישתם (צילום: CNN)
קרי וליברמן לפני פגישתם | צילום: CNN

אחרי שקרי האשים את ישראל באחריות למשבר במשא ומתן ובמשרד ראש הממשלה הביעו אכזבה מהתבטאויותיו, נועדו הערב (ד') שר החוץ אביגדור ליברמן ומכיר המדינה האמריקני בוושינגטון ודנו בתהליך המדיני התקוע. לפני הפגישה דיברו השניים עם תקשורת והדגישו שגם ישראל וגם הפלסטינים רוצים בשלום. "אנחנו עסוקים בביטחונה של ישראל כל העת", אמר קרי. "יש בינינו קשר ידידות בלתי שביר".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"שוחחנו לאחרונה כמה פעמים על הסוגיות הקשורות למשא ומתן ואני מאוד שמח", אמר קרי. "אנחנו עובדים קשה בניסיון למצוא את הדרך להתקדם. שני הצדדים מעידים על עצמם שהם רוצים להתקדם בשיחות ואנחנו כמובן רוצים שזה יקרה".

לדבריו, לו ולשר החוץ הישראלי ליברמן יש נושאים נוספים לדבר עליהם, "כמו אירן והאתגרים שבתכניתה הגרעינית. גם לנעשה בסוריה יש השפעה גדולה מאוד על מה שקורה בישראל ובלבנון".

"כל צעד חד-צדדי רק פוגע במאמצים"

לדברים הצטרף שר החוץ ליברמן, שהביע את הערכתו לקרי על "מאמציו ומחויבותו למדינת ישראל, תוך מאמץ לפתור את המחלוקת בינינו לבין הפלסטינים. קרי חבר קרוב שניתן לסמוך עליו". ליברמן ציין כי לישראל יש רצון להשיג פתרון ואמר כי "אין מדובר במס שפתיים, אנחנו מצפים לאותה גישה מהפלסטינים. כל צעד חד-צדדי רק פוגע במאמצים להשיג הסכם".

דקות לפני הפגישה בין קרי לליברמן, ציינו במחלקת המדינה האמריקנית כי הראשון "הופתע מהסיקור החד-צדדי של דבריו" וכי שני הצדדים אשמים. "דיברתי עם מזכיר המדינה על כך והוא הופתע מסיקור דבריו", אמרה דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי. "הוא לא מאמין ואמר זאת שוב ושוב ששני הצדדים נקטו צעדים שלא מסייעים למשא ומתן".

ברק אובמה, מוחמד עבאס אבו מאזן, בנימין נתניהו (צילום: AP)
"שני הצדדים רוצים בשלום" | צילום: AP

בכיר ישראלי: "ישראל מאוכזבת מאוד מדברי קרי"

היום, שעות לפני פגישת ליברמן-קרי, מפרסם ה"ניו-יורק טיימס" אמירות חריפות מכיוונו של גורם בכיר במשרד ראש הממשלה. הגורם הביע "אכזבה עמוקה" מדבריו של מזכיר המדינה האמריקני אמש, שמהם ניתן היה להבין כי האחרון הטיל את רוב האחריות לכישלון המשא ומתן עם הפלסטינים על ישראל.

"הערותיו של קרי יזיקו לשיחות ויקשיחו את עמדות הפלסטינים", אמר הגורם, שביקש להישאר בעילום שם. "מזכיר המדינה קרי יודע שהפלסטינים הם שאמרו 'לא' להמשך השיחות הישירות עם ישראל בנובמבר; הם שאמרו 'לא' להסכם המסגרת וסירבו אפילו לדון באפשרות של הכרה בישראל כמדינה יהודית והארכת השיחות".

"במקביל", הוסיף הגורם, "בהבנות שהושגו לפני תחילת המשא ומתן, ישראל לא התחייבה לשום הגבלה על הבנייה. למרות זאת, הפלסטינים טוענים שהבנייה בירושלים - בירת ישראל - היא הפרה של ההבנות הללו. הרי שזה מנוגד לעובדות. גם האמריקנים יודעים שישראל לא ביצעה שום התחייבות שכזו".