יאסר עבד רבו (צילום: רויטרס)
"אין התקדמות בשיחות". יאסר עבד רבו | צילום: רויטרס

על רקע שחרורם הצפוי של 26 אסירים ביטחוניים הלילה (ג'), במסגרת חידוש המגעים המדיניים בין ישראל לבין הפלסטינים, אומר הערב בכיר ברשות הפלסטינית: "עמדתה של ישראל בשיחות היא הגרועה ביותר ב-20 השנים האחרונות".

רוצים לקבל עדכונים ונספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ישראל מעוניינת קודם כל בסידורי ביטחון", ציטטה סוכנות הידיעות הצרפתית AFP את מזכיר הוועד הפועל של אש"ף יאסר עבד רבו. "גבולותיה העתידיים של מדינה פלסטינית אמורים להיות משורטטים על פי צורכי הביטחון של ישראל, שלעולם אינם נגמרים, והדבר מערער על האפשרות להקים מדינה פלסטינית".

עבד רבו הדגיש כי מאז פתיחת השיחות בין הצדדים בחודש יולי, לא חלה כל "התקדמות של ממש". אתמול התייחס מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי לשיחות בין ישראל לפלסטינים. "הצדדים נפגשים בתדירות הולכת וגוברת וכל נושאי הליבה נידונים", אמר קרי והוסיף כי מאז סוף חודש יולי, נפגשו צוותי המו"מ 13 פעמים.

בג"ץ דן בעתירה נגד שחרור האסירים

המאבק נגד השחרור נמשך (צילום: AP)
מפגינה בבית המשפט, היום | צילום: AP

במקביל דן בג"ץ בעתירת ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" נגד שחרור 26 האסירים הביטחוניים הצפוי לצאת לדרכו הלילה. נציג הארגון ממשיך לדרוש את דחיית המהלך: "גם אם בית המשפט חלילה יאשר את השחרור בעוד יומיים לא יקרה אסון".

אורטל תמם, אחייניתו של רב"ט משה תמם שנחטף ונרצח בצומת בית ליד בשנת 1984, ביקשה להציג את עמדתה בפני השופטים ואז פרצה בבכי. "אני אוהבת את המדינה הזאת בכל מאודי, ואני לא יודעת למה אני נמצאת בסיטואציה שבה משוחררים רוצחים" אמרה. "אין לי טיעונים לגבי איזה סעיפים צריכים התייחסות, אבל אני יודעת מה צודק. אני לא צריכה סימפטיה מאף אחד. אני צריכה שבית המשפט יעשה צדק".

"עם כל הרגישות למשפחות, אנחנו לא רואים בעתירה הזו עילה להתערבות בהחלטת הממשלה", אמרה נציגת הפרקליטות בדיון. "צוות השרים הוסמך לדון בכל הפעימות". באשר לטענת העותרים לקשר גם למעשי הטרור האחרונים אמרה: "באירועים האחרונים בהם נפגעו ישראלים על ידי פלסטינים, הרקע והמניע טרם הובררו".

הפלסטינים מקשיחים עמדות

ניסיון לחדש את הקשר - נתניהו ואבו מאזן (צילום: רויטרס, חדשות)
הפלסטינים מקשיחים עמדות. אבו מאזן ונתניה | צילום: רויטרס, חדשות

על אף שחרורם הצפוי של 26 האסירים הביטחוניים, נראה כי בצד הפלסטיני דווקא מקשיחים את עמדותיהם. ממסמך פלסטיני שהודלף על ידי מתנגדי עריקאת ואבו מאזן ופורסם שלשום עולה כי הפלסטינים דורשים זכות בחירה לכל פליט לעבור לישראל, לרשות או לכל מקום אחר, שליטה פלסטינית במים באזור ים המלח ובמעברי הגבול, חילופי שטחים בהיקף שלא יעלה על 1.9%, חתימת הסכמים עם מדינות אחרות ללא מעורבות ישראל וכן שחרור כל האסירים הפלסטינים.

עוד הם מבקשים כבר מעתה הכרה בפלסטין כמדינה שנמצאת תחת כיבוש, מעבר בטוח לעזה, נסיגה מדורגת מישראל במשך שלוש שנים וחוזה שלום שייחתם כחצי חצי שנה לאחר מכן. יצוין, כי המסמך הודלף על ידי מתנגדי אבו מאזן וסאאב עריקאת.

על פי הדיווח הפלסטיני, ישראל מסכימה למדינה פלסטינית בעלת רצף טריטוריאלי, נוכחות של צה"ל על נהר הירדן לתקופה מוסכמת ותנאי חדש בדמותו של פיצוי כספי בתמורה לשמירת גושי ההתנחלויות - בנוסף על חילופי השטחים.