"הקשר המיוחד בין ארצות הברית לישראל, והמחויבות שלנו לבטחונה של ישראל ולקיומה כמדינה דמוקרטית, יישארו יציבים כבעבר" - דברים אלה אמרה בצהריים מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון בתום פגישה עם שרת החוץ, ציפי לבני.

"ארה"ב תהיה מעורבת לעומק בקידום הפיתרון של שתי מדינות לשני עמים ואין לנו זמן לבזבז".  כאן בחדשות 2 באינטרנט העברנו בשידור חי את מסיבת העיתונאים המשותפת של השתיים ממשרד החוץ בירושלים.

"הצעד הראשון בדרך לשלום הוא הפסקת אש מחייבת בעזה וזה יקרה רק כאשר חמאס יפסיק את הירי על ישראל", אמרה קלינטון, "ההתקפות האלה צריכות להיפסק וכך גם הברחות הנשק לעזה".

"אנחנו שותפים לדאגה של ישראל בעקבות ההתעצמות הגרעינית של אירן, והיא תהווה איום גדול מאד אם תצליח בניסיון להשיג נשק גרעיני", אמרה מזכירת המדינה, והדגישה: "נעשה כל מה שנחוץ כדי להבטיח את ביטחון ישראל".

קלינטון הצהירה במסיבת העיתונאים כי ארה"ב תחל בהתדיינות עם סוריה. "אנו נשלח שני נציגים רשמיים לדמשק. ישנם כמה נושאים שארה"ב וסוריה צריכות לדון בהם, בנוסף לנושאים האזוריים, שסוריה שותפה להן".

לבני: "פתרון שתי המדינות לשני עמים - אינטרס של ישראל"

"זה חשוב להדגיש שיחסי ארה"ב ואמריקה מבוססים על שיתוף האינטרסים - ארצות הברית היא מנהיגת העולם החופשי, היא מובילה את הקרב נגד קיצונים, ישראל גאה להיות ולייצג את ערכים האלה במזרח התיכון", אמרה לקלינטון שרת החוץ ציפי לבני.

"אני מודה לך על ביטול ההשתתפות בוועידה בדרבן, ואני רוצה לראות עוד מדינות שיעקבו אחריך. המאבק באזור הוא בין קיצוניים למתונים. צריך להילחם בטרור - שמיוצג כאן באזור על ידי אירן, והיא מייצגת דעות קיצוניות שלא קשורות למה שנעשה פה".

"חמאס היא עוד חזית. כממשלה - כל ממשלה צריכה להלחם בקיצוניים, אבל צריך גם לעבוד על פתרון של שתי מדינות, כי בסופו של היום צריך לחיות בשלום באזור. ממשלה חדשה עומדת לקום בישראל - וחלק מהמצב ישתנה", אמרה לבני.

 "אנו מצפים לעבוד עם הממשלה החדשה שנבחרה על ידי האזרחים הישראלים", אמרה קלינטון. "ארצות הברית תמיד תמכה בעם ובממשל הישראלי - לא נפסיק . זה לא אומר שיהיו לנו דעות שלא נביע . גם ישראל מביעה את דעתה על המדיניות שלנו. זה מאוד דינמי ויש לנו הרבה מאוד דעות בתוך המדינות ובין המדינות . ההערכה שלנו שבסופו של דבר העבודה לקראת פתרון של שתי מדינות היא בלתי נמנעת".

"אני מקווה שהממשלה הבאה בישראל תצליח בפעולותיה, ושהקשר עם ארה"ב ימשיך להיות יציב כשהיה", אמרה לבני, "אבל תהליך השלום והגעה לפיתרון של שתי מדינות לשני עמים זה לא סיסמה אלא מהות - וזהו אינטרס קיומי בסיסי של ישראל.

" מי שמדבר על איומים קיומיים באיזור, שידמיין מה יקרה אם פתאום יירד מהשולחן הפתרון של שתי מדינות. צריך לדעת לא רק במה אנחנו תומכים, אלא גם מהן האופציות האחרות. זאת האופציה הטובה יותר ומייצגת טוב יותר את האינטרסים של ישראל. זו לא טובה שאנחנו עושים לארה"ב או לפלסטינים, אלא הדרך היחידה לפתור את הסכסוך הלאומי שקיים כאן".

קלינטון התייחסה גם לאיום האירני והבטיחה שארצות הברית תמנע מאירן לייצר נשק גרעיני. "אנחנו ננקוט בכל האמצעים למנוע תקיפה אירנית", אמרה מזכירת המדינה. "חשוב להדגיש שאירן לא מסוכנת רק לישראל. אירן מייצגת אידיאולוגיה דתית לא מקובלת, ששוללת לנו את הזכויות".

לדבריה, האזור כולו לא רוצה לראות אירן גרעינית. "בזמן שאנו מדברים אירן מנסה להשיג נשק והזמן הוא חיוני. הסנקציות אפקטיביות, אבל לא מספיק. ארה"ב מבינה שאירן היא בעיה עולמית והיא צריכה לעצור את אירן בגלל האינטרסים של אמריקה".

בהמשך: פגישה מסקרנת עם נתניהו

בהמשך היום היא תיפגש קלינטון עם ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו ועם שר הביטחון אהוד ברק. בערב תסעד ארוחת ערב בבית ראש הממשלה היוצא, אהוד אולמרט, ומחר תמשיך לפגישות ברשות הפלסטינית.

שמעון פרס והילרי קלינטון בבית הנשיא (חדשות 2) (צילום: חדשות 2)
קלינטון נפגשה עם נשיא המדינה | צילום: חדשות 2

גורמים מדיניים בישראל מעריכים שמזכירת המדינה האמריקנית תימנע מעימותים פומביים עם נתניהו, בטרם הרכבת הממשלה בראשותו, תנצל את הביקור בעיקר כדי להכיר ולשמוע את עמדות ישראל ולא תחל בלחצים לפני הקמתה של ממשלה חדשה בישראל.

נתניהו מתכוון להבהיר לקלינטון שהוא מתנגד לקיפאון מדיני והוא תומך בממשל פלסטיני עצמי אפקטיבי ובהקמת ועדות משותפות כדי לקדם את כלכלת הרשות הפלסטינית - מה שמכנים בסביבתו של נתניהו "צעדים לשלום כלכלי", אך יסרב להתחייב לתהליך אנאפוליס או לנוסחת "שתי מדינות לשני עמים".

ראש הממשלה היוצא אהוד אולמרט צפוי לבקש מקלינטון להגביל את מהלך ההידברות של ארה"ב עם אירן, ולא להפוך קורבן לעוד מהלך הונאה מצדם, שנועד רק למשוך זמן ולהתקדם במקביל בהשגת פצצה.

קלינטון מגיעה לישראל היישר מהוועידה לשיקום עזה בשארם א-שייח' שעסקה בשיקום רצועת עזה אחרי מבצע עופרת יצוקה. "הסיוע הכלכלי לפלסטינים הוא חלק ממאמץ נרחב יותר לבנות שלום כולל בינם ובין ישראל", אמרה קלינטון בשארם. מזכירת המדינה הודיעה כי ארצה תעביר לידי הפלסטינים דמי סיוע בסך 900 מיליון דולר, אך הבהירה כי ארצות הברית תנקוט באמצעי ביטחון נוקשים על מנת להבטיח כי הכסף לא יועבר לחמאס.