אובמה ואחמדינג'אד (צילום: רויטרס)
גרעין אירני בפתח? אובמה ואחמדינג'אד | צילום: רויטרס

השיחות בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הסתיימו אמש במבוי סתום, אבל בממשל אובמה מתעקשים שיש עוד "זמן ומרחב" לפתרון דיפלומטי בנושא משבר הגרעין האירני, כך מדווח היום ה-"ניו יורק טיימס" מפי בכיר בבית הלבן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עם זאת, בוושינגטון יודעים שישנן עדויות, שיתפרסמו במהלך השבוע הבא, לפיהן אירן מתקדמת במהירות לקראת העשרת אורניום ברמה מספקת ליצור פצצה גרעינית. בהצהרה של דובר הבית הלבן טומי וייטור נאמר כי "אירן ממשיכה להפר את ההתחייבויות הבינלאומיות שלה, זאת למרות הסנקציות שחונקות את תעשיית הנפט האירנית".

במהלך השבוע האחרון פורסם שפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית גילו שבמהלך החודשים האחרונים, אירן הרכיבה מאות צנטריפוגות באתר פורדו הסמוך לקום, אבל דובר הבית הלבן אמר שגם הגילויים האלה, שכנראה יתפרסמו רשמית בדוח הסוכנות, לא סוגרים את האופציה הדיפלומטית. אחד ממומחי המודיעין האמריקני אמר לעיתון "טיימס" כי הגילויים "לא מהווים גורם שמשנה את חוקי המשחק".

בירושלים סבורים שהדוח מדגיש את הצורך בפעולה נגד תכנית הגרעין האירנית במהרה ושהפתרונות הדיפלומטים רק מאפשרים לאירן להמשיך לכיוון ייצור הנשק הגרעיני. אמש אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "קיבלנו הוכחה נוספת לכך שאירן ממשיכה להתקדם לעבר השגת נשק גרעיני".

"אירן מסתירה ראיות במתקן הצבאי"

במקביל, המכון הבינלאומי לביטחון ולמדע (ISIS) פירסם הלילה תצלום לוויין של המתקן הצבאי בפרצ'ין ובו נראה המבנה המרכזי באתר כשהוא מכוסה ביריעת ענק ורודה.

אירן מטשטשת ראיות (צילום: אתר ISIS)
המתקן בפרצ'ין | צילום: אתר ISIS

גורמים בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) חושדים כי באתר בפרצ'ין ערכה אירן ניסויים בחומרי נפץ הקשורים להרכבת ראש נפץ גרעיני. למרות בקשות חוזרות ונשנות מצד סבא"א לאפשר לפקחיה גישה למקום כדי לעקוב אחר הנעשה בו, אירן סירבה לכך בתוקף והתעקשה כי מדובר במתקן צבאי קונבנציונאלי.

מכון המחקר ISIS, העוקב מקרוב אחר תוכנית הגרעין האירנית, מסר כי בתמונת הלוויין שצולמה ב-15 באוגוסט "נראה בבירור הבניין, שבו על פי החשד נערך ניסוי אסור, כשהוא מכוסה בחומר ורוד". על פי ההערכות, הבניין המכוסה מכיל תא פלדה לניסויים בחומרי נפץ והכיסוי נועד להסתיר פעולות ניקיון שנערכו במקום במטרה לסלק עדויות מפלילות על ניסויים גרעיניים.