הממשל עוקץ את נתניהו, ארכיון (צילום: AP)
מתואמים? נתניהו ואובמה | צילום: AP

לאחר שנשיא ארה"ב ברק אובמה הצהיר אמש כי נותרה לפחות שנה עד שלאירנים תהיה יכולת לפתח פצצה גרעינית, גורמים מדיניים מבהירים: אובמה ונתניהו מסכימים לחלוטין בסוגיית הגרעין האירני, לוח הזמנים שכל אחד מהם מציג ביחס לאירן מתייחס לשלב שונה בפרויקט הגרעין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי אותם גורמים, ראש הממשלה נתניהו והנשיא אובמה "רואים עין בעין" את הצורך למנוע מאירן נשק גרעיני. "הזמן הקריטי שראש הממשלה נתניהו מתייחס אליו אינו הזמן להשלמת ייצור פצצה גרעינית, אלא הזמן הדרוש לאירן להשלמת העשרת האורניום - שהוא המרכיב החשוב ביותר להכנת נשק גרעיני", הבהירו.

מדבריהם עולה כי נתניהו התכוון לכך שאם אירן תחליט להשלים את העשרת האורניום, היא יכולה לעשות זאת תוך שבועות ספורים מיום ההחלטה. "כפי שאמר ראש הממשלה נתניהו בנאומו באו"ם, הוא אינו שולל מו"מ דיפלומטי עם אירן, אך הוא עומד על כך שמו"מ זה יביא לפירוק יכולת ההעשרה של אירן", הדגישו בנוסף. 

"אין סיבה שאירן, שטוענת שהיא רוצה אנרגיה גרעינית לצרכי שלום בלבד תישאר עם יכולות העשרה שמאפשרות פיתוח חומר בקיע הדרוש לייצור פצצה. 17 מדינות כולל קנדה ומקסיקו מפיקות אנרגיה גרעינית ללא העשרה. אירן מבקשת להישאר עם צנטריפוגות להעשרה ועם כוח מים כבדים רק משום שאלה משמים לפיתוח נשק גרעיני".

אובמה: "לאירן יש לפחות שנה עד שתוכל לפתח פצצה" 

בריאיון מיוחד לסוכנות הידיעות AP, הצהיר אמש הנשיא אובמה כי תידרש לפחות עוד שנה עד שטהרן תוכל לפתח נשק גרעיני. "נותרה לפחות שנה, אם לא יותר, עד שתהיה להם יכולת שכזו", אמר אובמה. 

הנשיא האמריקני ציין בריאיון כי דבריו מסתמכים על דוחות מודיעניים שונים של סוכנויות הביון. "העולם חייב לבחון האם הנשיא רוחאני רציני לגבי המשך קיום המגעים הדיפלומטיים הבינלאומיים בנוגע לשאיפות הגרעיניות של ארצו". בדבריו, הביע הנשיא האמריקני אופטימיות ביחס להתקרבות בין הממשל האמריקני לנשיא רוחאני, אך הבהיר כי ארצות הברית לא תקבל "עסקה גרועה" לגבי תכניתה הגרעינית של הרפובליקה האסלאמית.

הדברים נאמרים על רקע הדיווח בסוף השבוע ב"ניו יורק טיימס" כי הימנעותו של הנשיא האמריקני אובמה מהצהרה פומבית כי אירן צריכה להתפרק מנשק גרעיני "הרגיזה מאוד את הישראלים".

לפי הדיווח, בכיר אמריקני, המעורב בגיבוש אסטרטגיית המשא ומתן של המערב, ששוחח עם חברי המשלחת הישראלית, אמר: "הישראלים רוצים לחזור למקום שבו היו האירנים לפני עשור. אף אחד בארצות הברית לא חולק על כך בתור יעד, השאלה היא רק האם זה אפשרי והאם מוטב לשמר יכולת אירנית מצומצמת תחת השגחה צמודה, על פני התעקשות לחיסול מוחלט של היכולות הגרעיניות".

לדבריו, נתניהו נשמע כמו אדם שמתחרט על כך שלא פעל כל עוד היה יכול. "בעוד מנהיגים במערב הולכים ומכירים בכך שלאירן תישאר ככל הנראה יכולת גרעינית כלשהי, נתניהו מתעקש להציב תנאים שרוב המומחים טוענים כי אינם מציאותיים", הוסיף.