למרות שארצות הברית עודכנה על המהלך של נתניהו לחדש את הבנייה מעבר לקו הירוק, נראה כי עדיין קיימת אי שביעות רצון מהעניין. גינויים לסיום ההקפאה נשמעים גם מרוסיה וצרפת שטוענות כי צעד כזה מכשיל את עתיד המשא ומתן.

ב"ידיעות אחרונות" פורסם כי בבית הלבן מאוכזבים מהחלטת ישראל וכעת הם מראים זאת בפומבי באמצעות הודעת גינוי לפיה הם "מאוכזבים מחידוש הבנייה במזרח ירושלים" וכי "ההחלטה של ממשלת נתניהו עומדת בסתירה למאמצי חידושן של שיחות השלום הישירות בין הצדדים". יחד עם זאת ציין פיליפ קראולי, דובר מחלקת המדינה כי בניגוד לפעם הקודמת בה הכריזה ישראל על הבנייה בבירה במפתיע בעת ביקורו של ביידן, סגן הנשיא, הפעם, עודכן הממשל האמריקני מבעוד מועד.

לא רק בארצות הברית מגנים את פרסום מכרזי הבנייה שהוציאה ממשלת ישראל אלא גם רוסיה וצרפת. דובר משרד החוץ הצרפתי אף קרא אמש לישראל "לשקול מחדש" את ההחלטה לבנות באזורים שמחוץ לקווי 67'. ממשרד החוץ הרוסי פורסמה ההודעה לפיה "צעדיה של הממשלה בירושלים גורמים לנו לדאגה עמוקה ואכזבה". הרוסים הוסיפו עוד כי ההחלטה נוגדת את המאמצים הבינלאומיים לחידוש המשא ומתן.

הפלסטינים לא נותרו אדישים וזעמו כצפוי על הפרסום "צעדיה של ישראל גורמים תמיד להכשלת המגעים למען השלום", אמרו בלשכת אבו-מאזן והוסיפו כי צעד כזה מאיים על האזור כולו ועלול לגרום לגל של אלימות נוסף. יושב ראש הרשות הפלסטינית אף הודיע לנשיא צרפת סרקוזי כי הוא אינו מתכוון להגיע לפגישה המשולשת שלו עם נתניהו והנשיא הצרפתי כל עוד אין הסכמה בנוגע להארכת הבנייה. מלשכת ראש הממשלה נמסר לעיתון כי "בהתייעצות משותפת סוכם לקבוע מועד חדש".

חוזרים לבנות בירושלים

בקרוב ייפגשו שוב. אובמה ונתניהו (צילום: רויטרס)
"ההחלטה סותרת את מאמצי חידוש שיחות השלום" | צילום: רויטרס

ממשלת ישראל הוציאה לדרך מכרזים לבניית 238 דירות בירושלים מעבר לקו הירוק. האמריקנים עודכנו מראש וניסו לצמצם את היקף הבנייה עד כמה שניתן. נתניהו דרש יותר יחידות דיור אך בעקבות לחץ אמריקני הסתפק בפחות כדי לא להרגיז את הפלסטינים. גורמים בסביבת ראש הממשלה: "בירושלים לא תהיה הקפאה".

משרד השיכון בהנחייתו של השר אריאל אטיאס הוציא מכרזים לבניית 158 יחידות דיור בשכונת רמות בירושלים ו-80 יחידות דיור נוספות בפסגת זאב. בשל הרגישות של בנייה שכזו, שעשויה להשפיע על תהליך השלום, נמנעה עד כה הממשלה לפרסם מכרזים לאזור הזה, בייחוד לאחר אישור הבנייה בוועדות התכנון בגילה לפני מספר חודשים, צעד שגרר תגובות זועמות מצד הממשל האמריקני.
רצו 600 יחידות דיור אך הסתפקו בפחות

צפו בסיפורים המעניינים של 8.11 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו: "בירושלים אין הקפאה" | צילום: רויטרס, חדשות

כדי למנוע תקרית מביכה נוספת עם ארצות הברית, עדכנה ישראל את וושינגטון על כוונתה ונתניהו אף קיים על כך מגעים חשאיים קודם לכן. במסגרת הדיונים החשאיים הציג יצחק מולכו, שליחו של ראש הממשלה, את התוכניות של הבנייה והאמריקנים הביעו מצידם את עמדותיהם לגבי אתרים מסוימים בהם אמורה להתבצע הבנייה המחודשת. ישראל רצתה לבנות 600 יחידות חדשות אולם ממשל אובמה לחץ והמספר ירד, זאת בכדי לא להעניק לפלסטינים עילה לפוצץ את השיחות הישירות.

שרים בכירים סיפרו לעיתון "ידיעות אחרונות" כי מדובר ב"ניסוי כלים" והבחירה במספר מצומצם של דירות נועדה לא להרגיז. "האמריקנים לחצו על נתניהו לחכות עם ההחלטה ולדחות אותה במעט. אנחנו לא מחפשים איך לריב איתם ולשבור את הכלים, סביר להניח שהם יסתפקו כעת בגינוי רפה", אמר שר בכיר בממשלה.