הממשל עוקץ את נתניהו, ארכיון (צילום: AP)
שיא בחוסר האמון בין הצדדים | צילום: AP

על רקע המשבר החריף ביחסי המדינות, מדגישים במחלקת המדינה האמריקנית כי לא יהיה כל שינוי במדיניות כלפי ישראל. "לארה"ב יש מחויבות איתנה כסלע
לביטחונה של ישראל", הדגישה דוברת מחלקת המדינה מארי הארף.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הארף התייחסה לדיווח אתמול בעיתון וול סטריט ג'ורנל שלפיו הבית הלבן הורה לעצור משלוח טילים שיועד לישראל והסבירה: "לאור המשבר ברצועת עזה, זה אך טבעי שכל משלוח נשק לאזור יהיה תחת בחינה קפדנית יותר".

עם זאת, היא הבהירה כי "כפי שידוע לכם וכפי שאמרתי פעמים רבות, לארה"ב יש מחויבות איתנה כסלע לביטחונה של ישראל. שום מדינה לא עשתה יותר מארצות הברית למען ביטחונה של ישראל. בשבוע שעבר הנשיא חתם על החוק הקובע כי ינתן לישראל עוד 225 מליון דולר למימון כיפת ברזל. נמשיך לספק סיוע ביטחוני לישראל גם בעתיד,
וברצוני להבהיר - לא חל שום שינוי במדינויות. נקודה".

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
הוקפא משלוח טילי "הל פייר" לאפאצ'י | צילום: רויטרס

המתיחות בין ישראל לארצות הברית במהלך העימות האחרון בעזה החלה עם תחילת המבצע הקרקעי - מהלך שהוביל לעלייה ניכרת בנפגעים בקרב האוכלוסייה הפלסטינית. על פי הדיווח, גורמים רשמיים בבית הלבן ובמחלקת המדינה הופתעו והוטרדו מהשימוש הנרחב שעשתה ישראל בנשק ארטילרי באזורים מאוכלסים בצפיפות ברצועת עזה והתאכזבו שלא נעשה שימוש רב יותר בנשק מדויק שהיה, לדבריהם, מקטין את הפגיעה באוכלוסייה האזרחית.

הגילוי בממשל אובמה על כך שמשלוחי תחמושת נעשו ללא ידיעתם התקבלה, כך לדברי הגורמים, בתדהמה. בכירי ממשל אמריקניים אמרו לעיתון כי מבצע "צוק איתן" שכנע אותם שראש הממשלה נתניהו וצוותו הם "פזיזים ולא ראויים לאמון".

"ישראל מעריכה עמוקות את התמיכה"

בקשת ישראל לאספקת מספר גדול של טילי "הל פייר" למסוקי אפאצ'י הועבר לארצות הברית דרך צינורות צבאיים. מהדיווח עלה כי הטילים היו על סף שליחה לישראל כאשר הפנטגון הונחה לעצור את המשלוח. בכירי ממשל הורו לפנטגון ולסוכנויות צבאיות נוספות להתייעץ עם הדרגים הבכירים ביותר בבית הלבן ובמחלקת המדינה לפני שיאושר כל משלוח תחמושת נוסף לישראל.

"ההאשמות אינן מבוססות", אמר בתגובה שגריר ישראל לארצות הברית רון דרמר. "ישראל מעריכה עמוקות את התמיכה שקיבלה מממשל אובמה ומהקונגרס בדבר זכותה להגן על עצמה וכן את הגדלת המימון למערכת כיפת ברזל".

"להוט לבצע פעולה", נתניהו וקרי (צילום: לע"מ)
"נתניהו הפר את כללי הפרוטוקול" | צילום: לע"מ

כרוניקה של הידרדרות ביחסים

ההידרדרות הדרמטית ביחסים אירעה כבר לקראת סוף חודש יולי, לאחר שעוזריו של מזכיר המדינה קרי שלחו טיוטת הצעה סודית להסכם הפסקת אש. לדבריהם, הטיוטה נשלחה לישראל על מנת שזו תעיין בה ותציע שינויים, ולא על מנת שתוצג לקבינט בצורתה זו.

הבכירים הוסיפו כי נתניהו הפר את כללי הפרוטוקול המקובלים כשלא שלח כל תגובה לטיוטה והעלה אותה להצבעה בקבינט. ה"קש האחרון" עבור דיפלומטים אמריקניים רבים הגיע בתחילת חודש אוגוסט, כאשר בכירים ישראליים הדליפו לתקשורת את תוכן השיחה בין נתניהו לבין השגריר האמריקני דן שפירו. על פי הדיווח, נתניהו הביע כעס במהלך השיחה ודרש מממשל אובמה "לא לפקפק בו שוב".

לדברי הבכירים האמריקנים, ההדלפות הללו, שנועדו לערער על מדיניות ממשל אובמה, פגעו קשות ביחסים בין ירושלים לבין וושינגטון והם עומדים כעת בשפל הגדול ביותר מאז נכנס אובמה לתפקידו כנשיא.