ארכיון (צילום: רויטרס)
הפסקת אש מ-8 בבוקר | צילום: רויטרס

הפסקת אש ל-12 שעות החל מ-8 בבוקר: דובר צה"ל אישר הלילה (שבת) כי החל מהשעה 08:00 בבוקר ישראל תנצור את האש - ותחול הפסקת אש הומניטרית למשך 12 שעות, עד לשעה 20:00 בערב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בעקבות בקשת האו"ם, הנחה הדרג המדיני על חלון זמנים הומניטארי ביום שבת, 26 ביולי 2014, בין השעות 08:00 ל-20:00", נמסר בהודעת דובר צה"ל.

עוד הבהירו בצה"ל, כי גם במהלך ההפוגה - תימשך הפעילות הצבאית נגד המנהרות: "דובר צה"ל שב וקורא לתושבים שלא לחזור לבתיהם אשר בשכונות מהן נדרשו להתפנות ברחבי רצועת עזה. כל ניסיון לנצל הפוגה זו לפגיעה בכוחות צה"ל ובתושבי מדינת ישראל יענה בתגובה חמורה. במהלך חלון זמנים זה תימשך הפעילות המבצעית הקשורה בנטרול המנהרות".

דובר חמאס, סאמי אבו-זוהרי, אישר בערוץ הטלוויזיה של חמאס כי ארגונו מקבל את היוזמה להפסקת אש בין 08:00 בבוקר ל-20:00 בערב. בינתיים, עד לתחילת הפסקת האש לצרכים הומניטריים, נמשך הירי לעבר ישראל: סמוך לשעה 02:00 בלילה נורו רקטות מרצועת עזה לעבר העיר אשקלון, בה נשמעה אזעקה. לא ידוע על נפגעים. סמוך לשעה 03:00 נורו רקטות לעבר המועצה האזורית חוף אשקלון - גם במקרה הזה לא ידוע על נפגעים או על נזק.

"המאמצים להשגת הפסקת אש ארוכה יימשכו"

"אף אחד מאיתנו לא יחדול מהמאמץ להמשיך בשיחות", הצהיר אמש מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, במסיבת עיתונאים שערך בקהיר עם שר החוץ המצרי ומזכ"ל האו"ם. "שוחחתי עם נתניהו, והוא הבהיר שהוא רוצה לנסות למצוא דרך להתקדם".

קרי עדכן כי במסגרת מאמציו המשותפים עם ההנהגה המצרית ועם מזכ"ל האו"ם, בוצע ניסיון להביא את הצדדים להסכים על הפסקת אש הומניטרית למשך שבעה ימים. במהלך השבוע הזה היו אמורים הצדדים לדון בסוגיות הביטחון של מדינת ישראל, וכן בדרישותיהם של הפלסטינים בתחום הכלכלי והחברתי.

"הדבר טרם הושג משום שיש בעיות של הסכמה על מסגרת ומונחים נוספים", הסביר קרי, "אך אנחנו חושבים שיש בסיס טוב להשיג הסכם ונמשיך לדון בכך. אנו מאמינים שיש לתת לצדדים הזדמנות לתפוס מרחק מהאלימות, להתבונן מהצד ולבנות צעדים בוני אמון".

הרשות הפלסטינית מתווכת להשגת הפסקת אש כוללת

ובתוך כך, נמשכים מאמצי הרשות הפלסטינית לתווך במגעים להשגת הפסקת אש כוללת בין ישראל לחמאס. יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן וחברי ההנהגה הפלסטינית דנו הלילה בפגישת חירום שערכו בהתפתחויות האחרונות בעניין הפסקת האש.

המדינה: "אין מקום לקריטריונים". ארכיון (צילום: רויטרס)
כוחות צה"ל בעזה | צילום: רויטרס

הם דנו ברעיונות ובהצעות שהוצעו ובצורך שהפסקת האש ההומניטרית תענה על דרישות העם הפלסטיני. לדבריהם, הרשות הפלסטינית תמשיך לפעול, יחד עם יתר הפלגים הפלסטיניים ובסיוע מדינות ידידותיות – ומצרים בראשן, לגבש עמדה לאומית מאוחדת שתביא להפסקת אש מלאה.

ההנהגה הפלסטינית בוחנת מספר צעדים אסטרטגיים בהם ניתן יהיה לנקוט בימים הקרובים על מנת "להדק" את האחדות הלאומית הפלסטינית. עוד קראה ההנהגה הפלסטינית לכלל הציבור הפלסטיני להמשיך את הפגנות התמיכה העממיות השקטות באזרחי עזה.

הקבינט דן לתוך השבת

זמן קצר לפני מסיבת העיתונאים ובתום דיון ממושך, החליטו שרי הקבינט פה אחד לדחות את הצעתו של  קרי להפסקת אש בעזה למשך שבעה ימים. במקביל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, עזית אל-רישק, אמר כי "תנועת חמאס בוחנת את הקריאה לעצור את האש למשך שבעה ימים".

הקבינט הישראלי דן משעות הצהריים, וגם אחרי כניסת השבת, ביוזמה להפסקת אש. בתום הישיבה הוחלט לדחות את ההצעה האחרונה. ראש הממשלה הבהיר בישיבה כי הוא מתנגד לכל הפסקת אש שאינה כוללת את המשך פעילות צה"ל נגד מנהרות הטרור. 

"למנוע הסלמה". חיילים בעזה
"למנוע הסלמה". חיילים בעזה | צילום:

מיד לאחר פרסום ההודעה על החלטת הקבינט, שיגר חמאס מטח רקטות לערי השפלה והשרון, ואזעקות נשמעו ביישובים רבים בהם ראש העין, כפר סבא, רישפון, בית יהושע, וכן לאשקלון, אשדוד וליישובי עוטף עזה. בכמה מהאזורים אותרו רסיסי רקטות. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. מאוחר יותר התקבלו דיווחים מעזה לפיהם סוכל ניסיון של מחבלי חמאס לחטוף חייל במהלך הלחימה ברצועה.

בהכנת הידיעה השתתפו אודי סגל, עמית סגל, אהוד יערי, ירון שניידר, ניר דבורי, אוהד חמו, עמית ולדמן, אלון שני וגלעד גמליאלי.