אובמה ונתניהו נפגשו הערב (ב') בבית הלבן בוושינגטון - כשברקע "שינוי הגישה" מצד המשטר האירני והציגו בתדרוך לעיתונאים עמדה תואמת באשר לסוגייה. "אני ונתניהו הסכמנו שלאירן לא יהיה נשק גרעיני", הבהיר אובמה בתום הפגישה. הוא ציין כי הוא לא מוריד אף אופציה מהשולחן, כולל את זו הצבאית בהקשר לתכניתה הגרעינית של הרפובליקה האסלאמית. נתניהו הבהיר כי אירן מבקשת עדיין להשמיד את ישראל: "חייבים לאלץ אותה לנטרל את תכניתה הגרעינית".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש הממשלה נתניהו אמר לנשיא האמריקני כי הוא מעריך את מחויבותו לסוגייה האירנית והבהיר שיש להדק את הסנקציות נגד אירן - במיוחד אם תמשיך בפיתוח הגרעין במהלך המשא ומתן עם המערב. "אנחנו נכנסים למשא ומתן בעיניים פקוחות, ולא נעשה שום צעד לפני שנוכל לוודא שאירן מבצעת צעדים מעשיים", הבהיר אובמה לנתניהו.

"אנחנו קוראים לזה בעברית 'מבחן התוצאה' - ואתם קוראים לזה השורה התחתונה: שאירן תהיה ללא נשק גרעיני", ציין נתניהו. "מה שהביא את אירן למו"מ זה האיום הצבאי והסנקציות. צריך לתת לדיפלומטיה לעבוד, והסנקציות לא צריכות להיעלם עד שהתהליך יצליח. השילוב של איום צבאי עם דיפלומטיה הוא חשוב".

נשיא ארה"ב גם הביע תקווה להצלחת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. "שיבחתי את נתניהו על כך שהוא נכנס לשיחות עם הפלסטינים ברצון טוב - לנסות לפתור את הסכסוך הוא אחד האתגרים הגדולים באזור", אמר אובמה. "גם נתניהו וגם יו"ר הרשות אבו מאזן עסוקים במשא ומתן רציני והתפקיד שלנו הוא לווסת את השיחות האלה ולהגיע לשתי מדינות שחיות זו לצד זו. יש לנו זמן מוגבל מאוד להגיע למטרה הזאת ואני מעריך את האומץ של נתניהו לחתור למטרה הזאת".

בעניין הזה אמר נתניהו כי הוא מחויב למשא ומתן. "אנחנו רוצים שלום שיבטיח ביטחון", הבהיר.

הממשל עוקץ את נתניהו, ארכיון (צילום: AP)
נתניהו ואובמה בהצהרות לתקשורת | צילום: AP

"הנשק הכימי - איום על ישראל"

בהקשר הנשק הכימי בסוריה, אמר הנשיא אובמה כי צריך לוודא שניתן לאכוף את ההסכמות שהושגו עם משטרו של אסד. "כמובן שהנשק הכימי הוא איום על האזרחים שם אבל גם על ישראל בטווח הרחוק", אמר. "אנו רוצים לוודא שאנו מוציאים את הנשק הנורא הזה החוצה מתוך סוריה ואנו מתייעצים עם הקהילה הבינלאומית בנושא. שיתפתי את ראש הממשלה בכך שאנו צריכים לנוע במהירות בעניין הזה".

הפגישה הזו החלה בהפגנת קרבה בין שני המנהיגים. "יש לי את העונג לארח את נתניהו יותר מכל מנהיג אחר", אמר אובמה. "שוחחנו על כך שזו תקופה מטלטלת למדי, ושוחחנו על מגוון נושאים". למעט העניין האירני והסורי, השניים גם שוחחו על המצב במצרים.

פגישתם של השניים נערכה לאחר שיחת הטלפון שהתקיימה בין אובמה לנשיא האירני רוחאני, ולאחר הצהרות הפיוס ההדדיות של הצדדים והתחממות ביחסים בין וושינגטון לטהרן. עוד בטרם הפגישה אמר גורם רשמי בבית הלבן כי ארה"ב לא תסיר את הסנקציות לפני שאירן תעשה צעדים משמעותיים. גורמים בבית הלבן הרגיעו כי הצדדים רואים את הדברים עין בעין.

הגיע לצנן הרוחות. נתניהו (צילום: רויטרס)
הגיע לצנן הרוחות. נתניהו | צילום: רויטרס

מחר צפוי ראש הממשלה נתניהו לנעול את עצרת האו"ם עם נאומו, שבמרכזו יעמוד נושא איום הגרעין האירני. גורמים ישראליים טוענים כי בוושינגטון ביקשו מירושלים לגלות ריסון בעניין אירן. אותם גורמים התייחסו גם לדבריו של שר החוץ האירני מוחמד ג'וואד זריף, שהאשים את ישראל, ובניסיון להונות את העולם כי אירן מתקדמת לעבר פצצה גרעינית. לדבריהם, אם ישראל לא הייתה פועלת כפי שפעלה "לאירן מזמן כבר הייתה פצצה גרעינית".

ובעוד רוחאני משמיע הצהרות פייסניות כלפי המערב, יש באירן מי שאינם שבעי רצון מרוחות הפיוס המנשבות בין וושינגטון לטהרן. לפי דיווח בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, מפקד משמרות המהפכה גנרל מחמוד עלי ג'עפרי אמר היום (ב') כי הנשיא חסן רוחאני היה צריך לסרב לקבל את השיחה הטלפונית מנשיא ארה"ב ברק אובמה בשבוע שעבר.

אובמה ונתניהו בבית הלבן. ארכיון (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
יחסים קרובים | צילום: קובי גדעון, לע"מ
פגישת הצוות האמריקני והישראלי (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
הצוות המורחב | צילום: קובי גדעון, לע"מ

"הנשיא נקט עמד ברורה וראויה במהלך שהותו בניו יורק", אמר ג'עפרי, "אבל כמו שסרב לפגוש את אובמה, היה עליו לסרב לדבר איתו בטלפון ולחכות לפעולה קונקרטית מכיוונה של ארה"ב". מדובר בביקורת הראשונה הציבורית מבכיר אירני, אחרי הקשר הראשוני בין מנהיגי ארה"ב ואירן מאז ניתוק היחסים בין המדינות במהפכה האסלמית ב-1979.