נמשכים הניסיונות המשפטיים הבין-לאומיים להעמיד לדין את ישראל באשמת פשעי מלחמה במהלך הלחימה בעזה: בית הדין הבין-לאומי בהאג בוחן אם ניתן להאשים את ישראל בפשעי מלחמה על סמך הסכמי השלום עם הרשות הפלסטינית. כך מדווח היום העיתון הבריטי "גרדיאן".
התביעה בבית הדין של האג עוברת על ההסכמים על מנת לבדוק אם הרשות הפלסטינית היא "מספיק מדינה", כך לפי הדיווח. במידה ויוחלט להתייחס לרשות ככזו, הרי שניתן יהיה להאשים את ישראל - ובעיקר את קציני צה"ל - בפשעי מלחמה נגדה במהלך המלחמה בעזה.
הנושא קיבל תאוצה לאחר שיחות ודיונים שהתנהלו עם בכירים ברשות הפלסטינית כמו גם עם מזכ"ל הליגה הערבית עמרו מוסא. לדברי גורמים בבית הדין, ההחלטה אם ניתן להעמיד לדין את ישראל תתקבל "בתוך חודשים, לא שנים".
תמיכה במהלך שכזה עשויה להתקבל גם מארגון הצלב האדום. ה"גרדיאן" מפרסם כי בימים אלה מתנהלת חקירה סודית מטעם הועידה הבין-לאומית של הארגון הרפואי, שצפוי להאשים את ישראל בשימוש בכוח מוגזם ובלתי פרופורציונלי, הפצצת איזורים מאוכלסים וחוסר ההבחנה בין חמושים ללא חמושים. יצויין כי הועידה חוקרת גם את התנהלות חמאס - שימוש במגן אנושי, ירי הרקטות, הוצאות להורג ועוד.
בישראל נערכים למתקפה משפטית בין לאומית
עם סיום מבצע עופרת יצוקה, מינה ראש הממשלה אהוד אולמרט, את שר המשפטים, דניאל פרידמן, לעמוד בראש צוות בין-משרדי שאמור לתת מענה למהלכים בין-לאומיים מסוג זה. המינוי נעשה לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, התריע בפני אולמרט כי הוא צופה ניסיונות לפתוח בהליכים כנגד ישראל בטענה של פשעי מלחמה במהלך מבצע עופרת יצוקה.
שר המשפטים יהיה אחראי על ההתמודדות המשפטית מול כל המהלכים שעלולים להתגבש כנגד ישראל בגין פגיעה באזרחים וביעדים אזרחיים. פרידמן צפוי להיעזר גם במומחים חיצוניים במשפט הבינלאומי.