ריבונות ביו"ש? (ארכיון) (צילום: רויטרס)
הבנייה תימשך? ארכיון | צילום: רויטרס

מחריף המשבר המדיני בין ישראל לארה"ב: בירושלים טוענים שוושינגטון לא עמדה בהתחייבויות שלה שלא להכיר בממשלת פתח-חמאס, ובמקביל פרסם משרד השיכון מכרזים חדשים לבנייה בהתנחלויות. בוושינגטון זועמים, אך בהתייחסות פומבית מעדנים את התגובה, וטוענים כי הם "מאוכזבים עמוקות" מההחלטה הישראלית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

סגנית דוברת מחלקת המדינה, מארי הארף, הביעה היום את התסכול האמריקני מההחלטה הישראלית. "אנחנו מאוכזבים עמוקות בעקבות הודעה על בנייה נוספת בהתנחלויות, זאת לאחר שאמרנו באופן עקבי שהצעדים הללו אינם מועילים להשגת הסכם", אמרה.

"העמדה שלנו ידועה ואינה משתנה - לפיה אנחנו ממשיכים לראות את ההתנחלויות כלא לגיטימיות ודוחקים בשני הצדדים להימנע מפעולות שאינן מסייעות, גורמות להעלאת המתח, ומפריעות לניסיונות למצוא דרך לפתרון שתי המדינות", הוסיפה הדוברת האמריקנית. "קשה להבין איך ההתנחלויות הללו תורמות לשלום".

באיחוד האירופי השמיעו קולות דומים, וקראו לישראל לשקול מחדש את ההחלטה. "אנו דוחקים ברשויות בישראל להפוך את ההחלטה ולהפנות את כל המאמצים למציאת דרך לחזור לשיחות השלום", נכתב בהודעה רשמית מטעם הארגון.

הממשל עוקץ את נתניהו, ארכיון (צילום: AP)
מתיחות בצמרת, ארכיון | צילום: AP

תחילת המשבר: בעקבות ההכרה האמריקנית

גורמים בישראל טענו שהאמריקנים אותתו שהם ישקלו היטב האם להכיר בממשלה, וזמן קצר לאחר שקמה היו הראשונים להצהיר שיעבודו מולה. "הופתענו, וזאת הפתעה לא נעימה, הפתעה שלילית, לא ציפינו שתהיה הכרה אמריקנית בממשלה שכוללת ארגון טרור שקורא להשמדת ישראל", אמר היום השר יובל שטייניץ לחדשות 2.

המתיחות החלה בסוף השבוע, אז על פי שיחת טלפון בין נתניהו לקרי, התקבל הרושם בלשכת ראש הממשלה שהאמריקנים לא ימהרו להכיר בממשלה החדשה. נתניהו הניח כי ארה"ב תמתין מספר ימים או שבועות, אך הממשל כבר באותו ערב העניק את החותמת לממשלה הפלסטינית החדשה. בישראל הביעו אכזבה, ומותחים ביקורת.

נתניהו, כך על פי מקורבים לנושא, חש מרומה, דבר שגרם לו במהלך החג, לאשר מכרזים לבניית 1,500 דירות בשטחים בסדר הבא: באפרת ייבנו 223 יחידות דיור, בבית"ר עילית 484, בשכונת רמת שלמה 400, בגבעת זאב 155 דירות, בגבע בינימין 38 ובאריאל - 76 דירות. "אין משא ומתן כידוע, ובנייה אינה צעד של ענישה או שבירת כלים, היא בניית כלים", טען מנגד שר הבינוי אורי אריאל.