נתניהו בישיבה היום (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
נתניהו בדיון היערכות מיוחד | צילום: קובי גדעון, לע"מ

אחרי סדרת רעידות האדמה הקלות בימים האחרונים בצפון, כינס היום (ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון על היערכותו של העורף להתמודדות עם רעשי אדמה. "יש לקיים תרגולת נוספת ולרענן את ההנחיות לציבור", הורה בסוף הדיון נתניהו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בדיון השתתפו השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ', שר התשתיות סילבן שלום, השר להגנת העורף גלעד ארדן, שר החינוך שי פירון, שרת הבריאות יעל גרמן, סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום ואלוף פיקוד העורף אלוף אייל אייזנברג. כמו כן לקחו חלק בדיון ד''ר אבי שפירא - ראש הוועדה הבין משרדית לרעידות אדמה, אורי פרילנדר מנהל המכון הגיאופיזי וגורמים נוספים ממשרדי הממשלה האחראים לנושא.

בישיבה מסרו המשתתפים סקירות על היערכות המשרדים השונים לתרחיש של רעידת אדמה גדולה. כמו כן, ניתנה סקירה על כיצד לפעול בתרחיש בעל סבירות נמוכה - לצונאמי. "בתרחיש כזה תינתן הנחיה לציבור להתרחק מחופי הים", צויין בדיון.

היום הוחלט במשרד החינוך להורות לבתי הספר באזור הצפון לקיים תרגיל פינוי מקיף בחודשים הקרובים. ''לאור מספר ההתרחשויות של רעידת אדמה בימים האחרונים בצפון, לרבות רעידת אדמה אחרונה ואשר אותותיה הורגשו בין היתר באזור טבריה וצפת, יש להיערך ולתרגל תרחיש רעידת אדמה במוסדות החינוך לא יאוחר מתאריך 1.11", כתבה מנהלת המחוז, ד"ר אורנה שמחון באיגרת לרשויות המקומיות בצפון .

"רוב בתי הספר בתהליך לחיזוק המבנים, אבל זה לא יקרה עד הקיץ הקרוב", הבהיר יואב טריידלר, מנהל אגף החינוך בעיריית טבריה בשיחה עם חדשות 2 Online. "אם תהיה רעידת אדמה חזקה, סביר להניח שחלק מבתי הספר ייפגעו. אנחנו נערכים מבחינת התרגול, אבל מבחינת תשתית ייקח עוד זמן. אנחנו עלולים להיתפס לא מוכנים".

תרגיל התגוננות ארצי. ארכיון (צילום: רויטרס)
תרגיל בבית ספר, ארכיון | צילום: רויטרס

גורם צבאי: "אלפים ייפגעו ברעידה עוצמתית"

בעקבות רעשי האדמה האחרונים, התקיים אמש דיון חירום, בהנחיית ראש הממשלה, גם במשרד להגנת העורף - ובו דנו באפשרויות הפעולה וההיערכות למקרים דומים, ואף חמורים יותר בעתיד. "ברעש אדמה חזק במיוחד של 7.5 דרגות, עלולים להיות יותר מ-15 אלף הרוגים", הזהיר אתמול גורם צבאי בכיר.

" (צילום: עודד קרני)
" | צילום: עודד קרני

"זה אירוע שיכול להתרחש בכל רגע ואחרי רעידת האדמה, מרבית העומס ייפול על האזרחים", אמר הגורם הצבאי בשיחה עם חדשות 2 Online. "אנו מאמנים גדודי חילוץ של פיקוד העורך ויחידות נוספות של צה"ל לפעול כדי להציל חיים, אבל חשוב מאוד שהאזרחים עצמם יישמעו להוראות פיקוד העורף".

על פי הנתונים שהציג הגורם הצבאי, בישראל יש מיליון ומאה אלף מבנים, מתוכם כ-200 אלף שלא בנויים על פי התקן. במערכת הביטחון מעריכים כי במקרה של רעידת אדמה עוצמתית, קרוב ל-20 אלף בתים ייפגעו או ייהרסו.

נתונים אחרים מצביעים על כך שיותר ממאה אלף בניינים בישראל נמצאים בסכנת התמוטטות במקרה של רעידת אדמה חזקה. רבים מהמבנים האלה נמצאים בצפון, שם תכנית תמ"א 38 לחיזוק מבנים נכשלה - בשל חוסר כדאיות כלכלית.